StoryEditor

Keď fasáda nie je len na okrasu

11.10.2021, 00:00
Opäť vás zaskočili nedoplatky za energie a zvažujete zateplenie bytovky alebo rodinného domu, no odrádzajú vás zvýšené náklady? Poradíme vám, ako zatepliť efektívne, ekologicky šetrne a za rozumnú cenu.

Priemerná slovenská domácnosť minie približne dve tretiny svojej energetickej spotreby na kúrenie. Úniky tepla z nezateplených budov spôsobujú, že veľká časť našich peňazí každoročne vyletí doslova hore komínom. Prečo je to tak?

Pomôžeme si športovou analógiou. Tak ako je pokožka najväčším orgánom nášho tela, je najväčšou plochou domu fasáda. A tak ako ľudské telo, aj budova stráca najviac tepla práve prostredníctvom svojho povrchu. Kým športovcom slúži na zlepšenie termoregulácie funkčné oblečenie, stavbu pred nežiadúcim únikom tepla do vonkajšieho prostredia chráni zateplenie.

Finančná úspora za kúrenie však nie je jediným dôvodom, prečo sa oplatí uvažovať o zateplení fasády obytného či rodinného domu.

Zateplenie domu pre zelenú budúcnosť

Mimoriadne dôležitým argumentom v prospech zateplenia fasády polystyrénom EPS alebo minerálnou izoláciou je aj neustále sa prehlbujúca klimatická kríza. S ňou súvisiace teplotné extrémy v podobe letných horúčav tiež  kladú zvýšené nároky na tepelnú izoláciu našich domovov. K účtom za kúrenie sa tak čoraz  častejšie pripájajú aj náklady na klimatizáciu. Kvalitné fasádne zateplenie však chráni váš domov aj pred prenikaním nadmerného tepla z vonkajšieho prostredia.

Preto ak nechceme za udržanie nášho tepelného komfortu platiť okrem vysokých faktúr aj cenu trvalo poškodeného životného prostredia, je potrebné docieliť  čo najväčšiu energetickú úspornosť našich obytných aj pracovných priestorov. Keď fasáda nie je len na okrasu Keď fasáda nie je len na okrasu ISOVER Ďalšie výhody zateplenia fasády

Precízne zhotovené zateplenie okrem tepelnej izolácie bráni aj vlhnutiu stavieb. Zateplenie totiž zvyšuje teplotu vnútorných povrchov stavby - podláh, stien a stropov. Vďaka vyššej povrchovej teplote na nich  nedochádza v chladných mesiacoch ku kondenzovaniu prebytočnej vlhkosti a vzniku plesní či hniloby. Tým sa tiež predlžuje životnosť stavby, vďaka čomu ušetríme na údržbe a opravách.

Fasádny polystyrén vs. minerálna vlna

Ak sa rozhodneme zatepľovať, nastáva ďalšia dôležitá etapa, ktorou je výber vhodného zatepľovacieho materiálu.

Pri výbere materiálu na zateplenie musíme okrem jeho kvality brať do úvahy aj pomer ceny a výkonu, teda cenovej výhodnosti a účinnosti zateplenia. Pri zateplení fasádnym polystyrénom totiž potrebujeme dosiahnuť hodnoty tepelného odporu, ktorá stanovuje norma STN 73 0540 „Tepelná ochrana budov“, rovnako ako v prípade zateplenia minerálnou vlnou. Rôzne druhy zatepľovacích materiálov majú však odlišné tepelnoizolačné a termoregulačné vlastnosti a preto na dosiahnutie rovnakého efektu potrebujeme rôznu hrúbku izolačného materiálu. Hrúbka materiálu sa zase významne podieľa na hmotnosti zateplenia a následnej záťaži plášťa budovy.

Výhody zateplenia domu fasádnym polystyrénom EPS

Ak hľadáme účinnú a zároveň finančne dostupnú formu zateplenia, určite by sme mali zvážiť použitie izolačných dosiek z polystyrénu. Tento druh zateplenia je medzi stavebníkmi populárny práve pre  produktovú variabilitu na dosiahnutie správnej hodnoty tepelného odporu, teda izolačných vlastností za výhodnú cenu. Použitie polystyrénu má aj ekologický rozmer, pretože po skončení životnosti zateplenia je možné polystyrén opätovne použiť vo výrobnom procese.

Ďalším benefitom je aj možnosť zberu a následné recyklovanie odrezkov polystyrénu nepoužitých na stavbe. Keď fasáda nie je len na okrasu Keď fasáda nie je len na okrasu ISOVER

Výroba izolačných dosiek EPS

Polystyrén EPS je ľahká a pevná organická hmota, ktorá si vďaka svojim výborným vlastnostiam a trvácnosti získala prvenstvo v európskom stavebníctve. Izolačné dosky z expandovaného polystyrénu EPS ponúkajú okrem nízkej hmotnosti a mechanickej odolnosti mimoriadny tepelnoizolačný účinok za primeranú cenu.

Tieto vlastnosti polystyrén nadobúda vďaka spôsobu výroby. Pri výrobe polystyrénových dosiek  sa používajú penové guľôčky EPS. Polystyrén sa napeňuje a nadúva, čím zväčšuje svoj objem a vďaka množstvu guličiek v každej izolačnej doske, obsahujúcej vzduch, následne vyrezané dosky poskytujú výborné tepelno-izolačné vlastnosti.
Tieto vlastnosti si fasádny polystyrén zachováva počas celej životnosti. Použitím správnej hrúbky polystyrénu je dokonca možné dosiahnuť tepelnoizolačné  parametre požadované pre nízkoenergetické domy. 

Ktorý materiál je najlepší na zateplenie fasády?

Pri vzrastajúcich cenách stavebných materiálov je mimoriadnou výhodou možnosť využiť kvalitný výrobok slovenského výrobcu. Takým produktom je fasádny polystyrén EPS 70, spoločnosti ISOVER. Izolačný materiál, vyrobený s minimálnou energetickou náročnosťou a pomocou najmodernejších technológií v Trnavskom závode, ponúka skutočne výborný pomer ceny k dosiahnutému výkonu tepelného odporu. V neposlednom rade je tiež vďaka 100 % recyklovateľnosti a absencii freónov ako CFC a HCFC šetrný nielen k vašej peňaženke, ale aj k životnému prostrediu.

Prípadne odporúčame zvážiť využitie sivého polystyrénu. Tento inovatívny produkt, ktorého milióny buniek obsahujú stopové množstvo grafitu, má o viac ako 18 % lepšie tepelnoizolačné vlastnosti  ako biely. Pre dosiahnutie rovnakých tepelnoizolačných vlastností vám tak stačí menšia hrúbka izolácie, čo z neho robí výbornú voľbu pre zateplenie fasádnych konštrukcií.

Všetky zatepľovacie dosky ISOVER sa navyše vyrábajú v samozhášavom vyhotovení, čím významne zvýšia aj bezpečnosť vášho bývania.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 06:20