StoryEditor

Uzavrieť havarijné poistenie? Zodpovedajte si týchto 5 otázok!

06.11.2017, 23:00
Uzatvoriť havarijnú poistku alebo nie? To je dilema množstva šoférov áut. Existuje 5 základných otázok, na ktoré by ste mali poznať odpoveď predtým, než sa rozhodnete.

Oplatí sa havarijná poistka na moje auto?

Keďže je havarijné alebo KASKO poistenie dobrovoľné, vyvstáva základná otázka, či ho vôbec na svoje auto potrebujete. Skúste sa zamyslieť nad tým, či si chcete chrániť auto aj pred inými škodami, ako tými, ktoré vám môže preplatiť PZP vodiča, ktorý vám škodu spôsobí. Určite sa oplatí pri drahších alebo nových autách. Skôr sa neoplatí pri starších vozidlách, kedy je ich hodnota už nižšia a bežne nevznikne škoda, ktorú by ste mali problém zaplatiť z vlastného vrecka.

Aké škody mi preplatí havarijné poistenie?

Keď sa rozhodnete si za havarijné poistenie priplatiť, mali by ste vedieť, čo vám poistka kryje. Väčšina havarijných poistiek kryje krádež, živel, vandalizmus a samozrejme aj haváriu. Môžete si však priplatiť aj doplnkové pripoistenia, na batožinu, čelné sklo, úraz, poskytnutie náhradného vozidla, či dokonca prekladateľské služby ak spôsobíte problém v zahraničí.

Akú výšku spoluúčasti si zvoliť?

Ďalšia častá otázka motoristov sa týka spoluúčasti. Spoluúčasti sú vypočítané v rôznych výškach pri rôznych poistkách. Platiť nižšiu spoluúčasť je samozrejme lepšie, ale takáto poistka je väčšinou drahšia. Naopak, čím vyššia spoluúčasť, tým viac ušetríte na platbe za havarijnú poistku.

Oplatí sa mi uzatvoriť havarijné poistenie na staršie auto?

Čiastočne sme na túto otázku už odpovedali pri prvej otázke. Uveďme však praktický príklad: ak vlastníte luxusnejšie vozidlo a jeho cena dlhodobo rapídne neklesá, tak sa napríklad aj na 6-7 ročné auto oplatí havarijnú poistku uzatvoriť. Aj pri menšej škode sa totižto poistná udalosť môže hodnotiť ako totálna škoda s vyplatením len súčasnej hodnoty. Po 5 rokoch je vozidlo ocenené na cca polovicu z pôvodnej sumy. Z tejto hodnoty sa však väčšinou dokážu zaplatiť opravy menších poškodení pri škodových udalostiach.

Je moja aktuálna havarijná poistka najvýhodnejšia?

Samozrejme sa ceny v poisteniach každoročne menia a preto je dobré si pravidelne overiť, či náhodou nemôžete získať výhodnejšiu u inej poisťovne. Pomôžu vám v tom napríklad internetové kalkulačky havarijného poistenia, ktoré vám ponúknu porovnanie niekoľkých poisťovní naraz. Získate tak prehľad naprieč viacerými poisťovňami naraz a nemusíte tak obiehať jednotlivé kamenné poisťovne, kde sú ich produkty častokrát drahšie, ako cez internetové porovnávače.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 17:26