S ekologickým domom či bytom ušetríte dvakrátAdobe Stock/365.bank
StoryEditor

S ekologickým domom či bytom ušetríte dvakrát

11.10.2021, 00:00
Energeticky úsporné bývanie sa oplatí nielen kvôli vykurovaniu. Pomôže aj zelená hypotéka, vďaka ktorej si môžete zlacniť jeho financovanie.

Náklady na život stúpajú. Inflácia sa v eurozóne v auguste vyšplhala na rekordné úrovne. Taká vysoká nebola skoro desať rokov. Výrazne sa na jej raste podieľali vysoké ceny energií. To spôsobuje, že bude drahšie jedlo, doprava. Stúpnu jednoducho takmer všetky položky v rodinnom rozpočte.

Náklady na bývanie tvoria až 40 percent zo všetkých výdavkov Slovákov.

Nájsť alternatívu na ich zníženie by malo byť preto na prvom mieste. Dá sa ísť na to dvomi spôsobmi. Prvou alternatívou je refinancovanie úveru na bývanie. Na trhu sa objavila hypotéka s úrokovou sadzbou od 0,365 percenta ročne, ktorú prináša 365.bank. To môže znamenať úsporu pri hypotéke na 100-tisíc eur na 20 rokov aj niekoľko tisíc eur.

Druhou možnosťou je znížiť si náklady na energie. Napríklad v rodinnom dome v Bratislave energetickej triedy C, vykurovanom plynom, podľa prepočtov* zaplatia jeho majitelia len za vykurovanie 799 eur za rok. To za predpokladu, že má rozlohu 120 štvorcových metrov, výšku miestností 2,6 metra a žijú v ňom štyria ľudia. No rovnaký dom v Štrbe, kde sú vykurovacie sezóny dlhšie a zimy tuhšie, už spotrebuje plyn za 1 096 eur. Ak by bol kvalitne zateplený a spadal by tak do energetickej triedy A, stálo by jeho vykurovanie 424 eur v hlavnom meste, respektíve 599 eur na Liptove. V prípade domu v Štrbe by tak domácnosť ušetrila takmer 500 eur, v Bratislave 375 eur.

​Ak sa spoja obe úspory, mesačne môže majiteľ domu ušetriť aj viac ako 60 eur. „Ukazuje sa, že správať sa ekologicky sa oplatí. A túto jeseň to bude platiť dvojnásobne. Ľuďom s energeticky úsporným bývaním totiž ponúkame hypotéku s najvýhodnejšou sadzbou na trhu – od 0,365 percenta ročne,“ upozorňuje Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank.

Na takýto bezkonkurenčný úrok dosiahnu tí, ktorých dom alebo byt má certifikát s energetickou triedou A alebo B. Prefinancovať si nové bývanie cez ekologickú hypotéku je možné do hodnoty 70 percent z ceny nehnuteľnosti. To isté platí aj v prípade, že sa jedná o novú hypotéku. Klienti 365.bank ju môžu získať už od 0,365 % ročne.

Na takýto výhodný úrok však majú nárok aj tí, ktorí síce zatiaľ nemajú vysoko úsporné bývanie, no sú ochotní doň investovať. „Ak ho do roka zmodernizujú a získajú energetický certifikát triedy A alebo B, môžu si tiež uplatniť zníženú úrokovú sadzbu,“ vysvetľuje Linda Valko Gáliková.

Lepší certifikát môžu získať majitelia nehnuteľností v prípade, že si bývanie zateplia, prejdú na ekologickejší a úspornejší spôsob vykurovania, či si nainštalujú solárne panely na výrobu elektriny. Navyše platí, že všetky budovy, ktorých výstavba je povolená od roku 2021, už musia byť v kategórii A0.

Aj tým by sa mal ich počet na trhu postupne zvyšovať.

* - na výpočet boli využité online kalkulačky SPP a Magna Energia

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 14:12