StoryEditor

Dávajte si pozor na falošné emaily a podozrivé stránky

05.12.2017, 23:00
Hovoria vám niečo slová „phishing“ a „pharming“? Prvé je synonymom pre rybárčenie, druhé pripomína farmu. Pomenúvajú však aj nebezpečné kybernetické taktiky.

Ak vám niekto pošle e-mail či SMS správu, v ktorých vás vyzve, aby ste mu poslali svoje osobné údaje alebo platobné údaje z karty, nerobte to. Pokúša sa vás totiž chytiť na návnadu. Tomuto virtuálnemu „lákaniu“ sa hovorí „phishing“. Nezabudnite, že banka si od vás takýmto spôsobom prihlasovacie údaje do elektronického bankovníctva alebo heslá nikdy nevypýta. Ak si však nie ste istí, o čo presne ide, je vám kedykoľvek k dispozícii infolinka banky.

Svoju dôveru však musíte zvažovať aj k webstránkam, ktoré sa „tvária“ ako internetová stránka vašej banky. Vždy je potrebné dôkladne si skontrolovať to, či má webstránka správne URL, teda riadok s webovou adresou. Môže mať totiž podozrivú formu a v tom prípade ide o falošné pole. Tento spôsob kybernetického útoku sa volá „pharming“. Dbajte tiež na to, aby ste sa na ňu nepreklikávali priamo z výsledkov vyhľadávača.

To, čo majú obidve tieto slová spoločné, je vaša pomoc. Bez nej by totiž kyber útočníci nezmohli nič. Preto, ak si poviete, že si dávate pozor a ste pri správe svojich financií opatrní, buďte ešte viac. Nechajte si napríklad posielať e-maily o transakciách a pravidelne si kontrolujte svoj zostatok v aplikácii ČSOB SmartBanking.

V bezpečnosti vašich financií vám veľmi pomôže aj aplikácia ČSOB MobileControl, ktorú v týchto dňoch dostanete bezplatne k účtu od ČSOB a spolu s ním získate aj 35 % zľavu na bezpečnostné riešenia od spoločnosti ESET. Viac informácií sa dozviete po kliknutí na link pod týmto videom.

Myslite na bezpečnosť svojho smartfónu, ktorý nosíte stále so sebou.

Viac informácií nájdete na našej webovej stránke.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 15:32