Úspechy Európskej únie za posledný rokEurópska komisia
StoryEditor

Úspechy Európskej únie za posledný rok

21.10.2021, 00:00
Európska únia sústreďovala svoju pozornosť v krízovom režime najmä na zastavenie šírenia nového koronavírusu, obstarávanie očkovacích látok a na vyvedenie Európy z hospodárskej krízy.

Európa môže opäť vykročiť do budúcnosti a cesta bude zelenšia, digitálnejšie a spravodlivejšia. Predsedníčka Ursula von der Leyenová vo svojom každoročnom prejave zhodnotila druhý rok vo svojom funkčnom období. Úniu čakajú dôležité kroky v oblasti klímy, digitalizácie a sociálnych otázok, no nezabúda ani na globálne opatrenia a Konferenciu o budúcnosti Európy.

Úspechy Európskej únie za posledný rok Úspechy Európskej únie za posledný rok Európska komisia CESTA VON Z CELOSVETOVEJ ZDRAVOTNEJ KRÍZY

Európska komisia obstarala očkovacie látky, čím výrazne zrýchlila tempo očkovacej kampane EÚ. Dokopy zabezpečila až 4,6 miliardy dávok vakcín, vďaka čomu sa do konca augusta 2021 sa podarilo zaočkovať 70 % dospelej populácie EÚ. Komisia zmobilizovala aj finančné prostriedky na výskum a na prispôsobenie očkovacích látok novým variantom koronavírusu, k čomu prispeje špeciálny úrad HERA. Medzi núdzové hospodárske opatrenia patrí prvá iniciatíva na financovanie režimov skráteného pracovného času (SURE). Z tohto nástroja dostalo pomoc až 30 miliónov zamestnancov v celej EÚ a na Slovensko putovalo približne 630 miliónov eur.

Zvládnutie pandémie a zlepšenie zdravia ľudí v Európe si vyžaduje nie len vakcínu, ale aj bezpečnú a účinnú liečbu. Európska stratégia liečby ochorenia COVID-19 podporuje vývoj a dostupnosť liekov. V snahe zmierniť sociálno-ekonomický vplyv krízy, prijala Komisia 2 179 opatrení, zmobilizovala všetky dostupné fondy a zriadila európsku strategickú rezervu núdzového zdravotníckeho vybavenia v systéme rescEU, vďaka ktorému odoslala viac ako 6,6 milióna zdravotníckych pomôcok a zmobilizovala tímy urgentnej zdravotnej starostlivosti. Okrem boja s koronavírusom sa členské štáty zhodli na potrebe vybudovať silnú zdravotnú úniu, ktorá sa sústredí aj na boj proti rakovine, farmaceutickú stratégiu pre Európu či potrebu podporiť nemocnice a zdravotnícke služby prostredníctvom nového programu EU4health.

Bezpečné znovuotvorenie Európy a cezhraničný voľný pohyb zabezpečila koordinovaná reakcia  členských štátov za zriadenie digitálnych COVID preukazov EÚ. Tie značne uľahčujú cestovania a zároveň prispievajú k zotaveniu leteckých spoločností. Do konca augusta bolo vygenerovaných približne 400 miliónov preukazov. Aktuálne informácie o vnútroštátnych opatreniach a zdravotnej situácii v 31 krajinách sú zhrnuté na portáli Re-open EU.

S po-pandemickou obnovou súvisí aj snaha o rozprúdenie hospodárstva pomocou historického plánu obnovy, ktorý poskytne zdroje z finančného nástroja NextGenerationEU. Slovensko takto môže získať viac ako 6 miliárd eur. Je to výnimočná šanca na transformáciu hospodárstva a vytváranie príležitostí a pracovných miest. Cieľom nie je len zmierniť hospodársku krízu ale aj podporiť hospodárstvo, aby sa stalo zelenším, digitálnejším, odolnejším a spravodlivejším. Členské štáty sa preto dohodli, že vo svojich plánoch obnovy vyčlenili minimálne 37 % celkových pridelených prostriedkov na podporu klimatických cieľov a 20 % digitálne ciele.

ZELENŠIA EURÓPA

Len zdravá planéta môže podporiť dlhodobý blahobyt občanov EÚ. Komisia preto aj počas pandémie intenzívne pracovala na tom, aby sa Európska zelená dohoda stala realitou. Kľúčovým míľnikom na ochranu klímy je prijatie európskeho právneho predpisu v oblasti klímy, kde je zakotvený záväzok EÚ dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu a znížiť čisté emisie skleníkových plynov o 55 % (v porovnaní s úrovňami z roku 1990). V záujme splnenia týchto ambicióznych cieľov Komisia predložila balík dvanástich návrhov týkajúcich sa Európskej zelenej dohody. Ďalšími dôležitými krokmi pre dosiahnutie zelenšej Európy sú legislatívy pre dosiahnutie nulového znečistenia, podporu udržateľného modrého hospodárstva ako aj ekologickej poľnohospodárskej výroby a lesného hospodárstva.

EURÓPSKE DIGITÁLNE DESAŤROČIE

Európska digitalizácia na svetovej úrovni priniesla počas pandémie veľké výhody – spojenie s priateľmi a rodinou, prácu z domu či nakupovanie cez internet. Čaká nás Európske digitálne desaťročie, ktorého cieľom je nezaostať za technologickým pokrokom a zároveň dodržovať zásady správanie a hodnoty, ktoré si ctíme aj v off-line svete. Napríklad, najväčšie platformy sociálnych médií by mali niesť zodpovednosť za svoj obsah. Prioritou Únie sú zároveň prísna ochrana osobných údajov, bezpečnosť sietí a informačných systémov, vytvorenie bezpečnej európskej digitálnej identity a rozvoj umelej inteligencie, ktorá bude pomáhať všetkým Európanom.

Úspechy Európskej únie za posledný rok Úspechy Európskej únie za posledný rok Európska komisia SILNÁ SOCIÁLNA EURÓPA

V záujme uspokojenia potrieb, ktoré plynú z dlhodobej zmeny klímy, digitalizácie, demografických trendov a riešenia pandemickej krízy potrebuje EÚ nový súbor sociálnych pravidiel. Cieľom Komisie je, aby bolo do roku 2030 najmenej 78 % obyvateľstva vo veku 20 až 64 rokov zamestnaných. Zároveň by malo byť o 15 miliónov menej ľudí ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením. Dôraz sa kladie najmä na vzdelávanie, zvyšovanie zručností, digitálne vzdelávanie a podporu zamestnanosti a to najmä pri rekvalifikácii zamestnancov v upadajúcich odvetviach. Stredná dĺžka života Európanov sa zvýšila o 10 rokov. To dokazuje silu a hodnotu nášho sociálneho hospodárstva. Na spôsob života má však veľký vplyv starnutie obyvateľstva, čomu sa musia prispôsobiť aj politiky. Komisia preto prijala zelenú knihu o starnutí a začala širokú verejnú diskusiu o výzvach a príležitostiach, ktoré sa týkajú dlhodobých vplyvov starnutia. V tejto oblasti je prioritou Komisie dosiahnuť Úniu rovnosti, kde nie je nikto diskriminovaní alebo vylúčení. To zahŕňa posilnenie práv osôb so zdravotným postihnutím, boj proti rasizmu, začleňovanie Rómov, rovnosť pre osoby rôznych sexuálnych orientácií. Prioritné postavenie má najmä Akčný plán EÚ pre rodovú rovnosť, ktorý zaisťuje rovnaké postavenie žien a dievčat na celom svete ako aj zaistenie rovnakej odmeny za rovnakú prácu bez ohľadu na pohlavie.

               

CHCETE SA VYJADRIŤ K BUDÚCNOSTI EURÓPY?

Vďaka Konferencii o budúcnosti Európy, dáva Únia slovo občanom. Európania zo všetkých členských krajín, bez ohľadu na vek, pohlavie či pôvod, sa môžu zúčastniť na diskusiách a formovanie budúcich priorít. Pomocou viacjazyčnej platformy na www.futureu.europa.eu sa môže každý občan zapojiť do lokálnych diskusií alebo celoeurópskych občianskych panelov a vyjadriť svoj názor a návrhy na zlepšenie fungovanie Únie. Závery konferencie sa premietnu do budúcej tvorby politík.

    

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 00:43