Budvar oslavuje 126 rokov. Vedeli ste, že história českého národného pivovaru siaha ešte ďalej?Pivovar Budějovický Budvar stojí dodnes na tom istom mieste, kde vznikol. / Budweiser Budvar
StoryEditor

Budvar oslavuje 126 rokov. Vedeli ste, že história českého národného pivovaru siaha ešte ďalej?

27.10.2021, 00:00

Na začiatku každého úspešného projektu je nespokojnosť. Bolo tomu tak aj pred 126 rokmi v Českých Budějoviciach, keď si českí pivovarníci povedali: „A dosť!“ a začali písať vlastnú históriu ležiaka, ktorý si dnes vychutnáva celý svet.

História dnes medzinárodne známych ležiakov sa však začala písať oveľa skôr. Keď Přemysl Otakar II. pred vyše 750 rokmi založil kráľovské mesto České Budějovice, medzi prvými privilégiami mu udelil právo variť pivo. Výdatné niekoľko tisícročné artézske studne s krištáľovou vodou určili miesto položenia základného kameňa pivovaru, kde sa až dodnes varí česká tradícia. Chýr o kvalitnom a chutnom zlatistom moku sa veľmi rýchlo rozšíril a na jeho popularite snažili priživiť menej úspešní podnikatelia. Preto kráľ Václav IV. v roku 1410 v snahe ochrániť preslávenú kvalitu českého tekutého zlata vydal nariadenie, že v okolí jednej míle od Budějovíc nebude variť ani čapovať pivo nikto iný. Špekulantov však bolo aj vtedy viac než dosť a za 50 rokov od nariadenia vyrástlo toľko čiernych prevádzok, že budějovickým mešťanom neostávalo nič iné, len všetky sladovne, pivovary a krčmy v dosahu jednej míle zdemolovať. Trochu drastické, ale účinné.

Budvar oslavuje 126 rokov. Vedeli ste, že história českého národného pivovaru siaha ešte ďalej? Budvar oslavuje 126 rokov. Vedeli ste, že história českého národného pivovaru siaha ešte ďalej? Budweiser Budvar

Český akciový pivovar a začal variť Budweiser z kvalitných českých ingrediencií v októbri roku 1895.

Pivo pre cisára
V 15. storočí vzrástla reputácia piva z Českých Budějovíc natoľko, že mesto sa stalo najdôležitejším pivovarníckym mestom Svätej rímskej ríše a cisár František I. Habsburský si vyžiadal, aby sa pivo preňho osobne varilo práve tu. V priebehu ďalších storočí sa k prvému mestskému pivovaru otvoril aj druhý a mešťania dosiahli, že oba pivovary prešli do vlastníctva občanov mesta.  

S Pánem Bohem, 1x 7/10 95, 7/III 8 hod. 10°-1-4-/200hl

Ďalší obrovský míľnik v histórii českého národného pivovaru nastal v roku 1895. Národnostne zmiešané Budějovice boli známe pod nemeckým názvom Budweis, čo je zároveň vysvetlením, prečo sa pivo volá Budweiser. Hrdí českí majstri pivovarníckeho kumštu však neboli spokojní s tým, že česká národná pýcha je v rukách Nemcov a po prekonaní nemalých finančných aj politických ťažkostí založili Český akciový pivovar vo vlastníctve Čechov. Sládok pivovaru si k rozjazdu pivovaru 7. októbra 1895 spravil do denníka krátku poznámku: “S Pánem Bohem, 1x 7/10 95, 7/III 8 hod. 10°-1-4-/200hl“.  Krátko na to zaznamenal český Budweiser úspechy na domácom aj zahraničnom trhu a začala sa písať moderná história starej českej tradície.

Budvar oslavuje 126 rokov. Vedeli ste, že história českého národného pivovaru siaha ešte ďalej? Budvar oslavuje 126 rokov. Vedeli ste, že história českého národného pivovaru siaha ešte ďalej? Budweiser Budvar

Produkty Českého akciového pivovaru zaujali celú Európu

Ako prvý sa názvom „Budvar“ hrdil exportný 12° svetlý ležiak, ktorý prerazil vo svete s takým obrovským úspechom, že si v roku 1936 vyslúžil začlenenie do názvu pivovaru, ktorý odvtedy znel Budvar – Český akciový pivovar, České Budějovice. Vojnové roky však nemali ani pre chýrny pivovar zľutovanie. Vrcholom všetkého bola temná noc v roku 1942, keď doslova z večera do rána zanikol celý, dovtedy obrovský, export piva. Pivovar, postavený na pevných základoch českého pivovarníckeho umenia a hrdosti, to však nepoložilo. Povojnové obdobie prinavrátilo predchádzajúce medzinárodné úspechy a v šesťdesiatych rokoch prešiel dizajn revolučnou premenou. Niektoré z vtedajších motívov sa používajú na etiketách dodnes. V 60. rokoch nastal aj ďalší zvrat – Budějovický Budvar sa stal národným podnikom a dnes je v Čechách jediným podnikom vo vlastníctve občanov.

Budvar oslavuje 126 rokov. Vedeli ste, že história českého národného pivovaru siaha ešte ďalej? Budvar oslavuje 126 rokov. Vedeli ste, že história českého národného pivovaru siaha ešte ďalej? Budweiser Budvar

V Českom národnom pivovare sa pivo varí z poctivých lisovaných hlávok žateckého chmeľu.

Stále na jednom mieste a nikde inde

Budějovický Budvar prešiel dlhú historickú cestu, no jedno zostalo rovnaké: pivo sa tu stále varilo z tých najlepších a stále rovnakých lokálnych ingrediencií. Aj dnes si tak ako pred rokmi a stáročiami vychutnávate v zlatistom moku celé šišky žateckého chmeľu odrody Saaz, moravský sladovnícky jačmeň z Hanej a číru vodu z artézskej studne z čias doby ľadovej z hĺbky 300 m pod pivovarom. Kvalitu týchto surovín ocenila aj Európska komisia, keď Budvaru v roku 2004 udelila štatút ‘Chránené zemepisné označenie’. Lokálne zdroje a tradičné postupy sú teda dôvodom, prečo sa Budweiser Budvar varí výlučne v Českých Budějoviciach. Je to zároveň záruka, že v ktorejkoľvek zo 76 exportných krajín chutí Budweiser Budvar rovnako. Dôležité je aj to, že českobudějovický pivovar pivo nerýchli, ale necháva ho prejsť fázou kvasenia aj zrenia. Disponuje pravdepodobne najväčšou kapacitou ležiackych tankov v celej Európe, čo umožňuje pivu zrieť tak dlho, ako je to potrebné. Preto jeho výrobky stále chutia ako originálne pivo, majú svoj vlastný terroir a s pivami z globálnych pivovarov sa nedajú porovnávať.

Ambasádor českej pivnej kultúry

Medzinárodne uznávaný český ležiak je obľúbený aj u náročných slovenských pivárov. Český národný pivovar nie je len výrobca a predajca piva, ale aj ambasádor českej pivnej kultúry doma i vo svete. Jeho úloha je teda viac, než len predávať pivo. Ako ambasádor učí, ako ho správne čapovať, podávať a ako celkovo spraviť z pitia budějovických ležiakov skutočný zážitok. Českému národnému pivovaru Budějovický Budvar sa to darí už 126 rokov. Prešiel mnohými zmenami, no za každých okolností si zachoval vysokú kvalitu, vytvorenú  z lokálnych surovín a oduševnenia svojich pivovarníkov.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 10:42