Moderná optická infraštruktúra, ktorú prevádzkujeme, je pre super rýchly dátový prenos a 5G kľúčováFibreNet
StoryEditor

Moderná optická infraštruktúra, ktorú prevádzkujeme, je pre super rýchly dátový prenos a 5G kľúčová

23.11.2021, 23:00
Optické siete sú považované za technológiu budúcnosti. Medzi ich výhody patrí rýchlosť prenosu, stabilita internetového pripojenia a bezpečnosť.

Poskytovatelia dátových služieb môžu práve vďaka nim ponúkať gigabitové pevné alebo bezdrôtové pripojenie, 4K televízne vysielanie  a v neposlednom rade stavať a prevádzkovať 3G, 4G alebo 5G siete. Zákazníci zas môžu vďaka optike telefonovať, sledovať digitálnu televíziu a užívať si vysokorýchlostný internet. Optické siete navyše vynikajú výbornou stabilitou prenosu a aj pri veľkých vzdialenostiach, ktoré môžu byť stovky až tisícky kilometrov, majú minimálnu až nulovú stratu signálu. O jednej z najmodernejších a najrozsiahlejších optických infraštruktúr na Slovensku, ktorú prevádzkuje spoločnosť FibreNet, sme sa rozprávali s jej generálnym riaditeľom Szabolcsom Heizerom.

Akými technológiami spoločnosť disponuje resp. čím sa viete pochváliť?

Máme veľkú radosť, že v prvej polovici tohto roka sa nám podarilo podľa naplánovaného investičného zámeru dokončiť a prepojiť celú sieť na území Slovenska. FibreNet v súčasnej dobe prevádzkuje viac ako 600 kilometrov chrbticových optických sietí. Po celej trase máme položenú infraštruktúru, ktorá umožňuje maximálnu kapacitu viac ako 3800 vlákien. Na trase od Bratislavy až po Užhorod máme viac ako 350 odbočovacích bodov, z ktorých sme schopní s minimálnou časovou náročnosťou napojiť k našej optickej magistrále množstvo miest, obcí či individuálnych klientov. V prípade potreby sme samozrejme schopní vykonať napojenie aj v akomkoľvek inom mieste našej siete, čo je tiež obrovská výhoda. Základom našej siete je teda chrbticová optická trasa naprieč celým územím Slovenska, ktorá funguje na princípe OPEN ACCESS. Ide o neutrálnu optickú infraštruktúru vybudovanú podľa momentálne najprísnejších kritérií a najkvalitnejších komponentov na území Slovenska. V našej sieti máme niekoľko moderných opakovacích staníc pre umiestnenie technológií zákazníkov. Celá sieť je samozrejme zabezpečená nonstop servisom 24/7, pričom kontinuitu vlákien sledujeme online monitoringom. Tento systém nám dokáže presne lokalizovať miesto prípadnej poruchy, čím urýchľujeme proces opravy poškodených vlákien.

Kde na území Slovenska dokážete ponúknuť vaše služby?

Hlavné komunikačné línie optických sietí našej spoločnosti FibreNet vedú južnou časťou Slovenska – z Bratislavy na hranice s Ukrajinou a ďalej do Užhorodu. Naše vlákna môžu byť súčasťou národných infraštruktúr poskytovateľov dátových služieb v rámci Slovenska ale aj  medzinárodných trás napríklad z Rožňavy do Prahy, Frankfurtu do Moskvy s možnosťou priameho prepojenia do Rakúska, Česka či Maďarska. Kdekoľvek na tejto trase sme schopní pripájať našich zákazníkov. Vďaka našej digitálnej platforme evidencie siete, sme schopní v relatívne krátkom čase pripraviť pre klienta technické riešenie napojenia a samotnú ponuku.

A ako je to s pripojením v iných častiach Slovenska?

V prípade potreby dokážeme bez problémov poskytnúť pripojenie kdekoľvek po celom území Slovenska. V miestach, kde nemáme našu vlastnú sieť poskytujeme služby cez našich partnerov formou takzvanej „full turnkey“ služby, čiže po slovensky na kľúč. Jednoducho,  zmluvne a technicky zabezpečíme všetko tak, aby sme uspokojili všetky klientove požiadavky a mohol naplno využívať služby, ktoré potrebuje.

Moderná optická infraštruktúra, ktorú prevádzkujeme, je pre super rýchly dátový prenos a 5G kľúčová Moderná optická infraštruktúra, ktorú prevádzkujeme, je pre super rýchly dátový prenos a 5G kľúčová FibreNet

Szabolcs Heizer, generálny riaditeľ spoločnosti FibreNet

Aké portfólio sieťových služieb vaša spoločnosť primárne ponúka?

Je dôležité povedať, že neposkytujeme žiadne dátové ani hlasové služby a náš obchodný model je o pasívnom káblovom operátorstve. Pre udržanie korektného vzťahu dodávateľ/klient nie je možné, aby sme si konkurovali. Tejto zásady sa budeme držať i do budúcna.  Základným produktom alebo službou FibreNetu je dlhodobý prenájom alebo predaj tzv. nenasvietených vlákien. Tento prenájom je  na báze nezrušiteľného práva užívania - DF-IRU Dark Fibre Indefeasible Right of Use. Okrem toho ponúkame komplexnú výstavbu alebo rozšírenie optických sietí podľa požiadaviek zákazníka a samozrejme poradenstvo či projektovanie budovania optických sietí.

V poslednom období ste výrazne investovali do vášho pokrytia na Slovensku. Aké sú vaše ďalšie plány?

Hlavným cieľom bolo dokončiť chrbticovú časť siete naprieč celým územím Slovenska až na Ukrajinu. To sme úspešne zvládli a teraz pracujeme na nových projektoch regionálnych odbočiek a sietí. Radi by sme sa zamerali na budovanie regionálnych/miestnych FTTh (Fiber To The home) sietí, ktoré budeme napájať na našu chrbticovú sieť. Tieto FTTh siete chceme prevádzkovať rovnakou formou ako chrbticovú, t. j. formou otvorenosti a neutrality. Tento princíp spolupráce s klientmi považujeme za veľmi dôležitý, aby sme im zabezpečili stabilný obchodný model. Veríme že naše FTTh siete umožnia poskytovateľom výrazne rozšíriť služby digitálnej televízie v HD alebo 4K rozlíšení či vysoko rýchlostného internetu aj pre zákazníkov, ktorí túto možnosť zatiaľ nemajú. Pre mestá a obce zas umožnia napríklad spustenie kvalitného kamerového a bezpečnostného systému či množstvo ďalších užitočných služieb.

Je výstavba sietí na Slovensku rovnako časovo náročná ako pri iných formách infraštruktúry?

Ukladaniu optických káblov často predchádzajú mnohoročné administratívne prípravy, rokovania so zastupiteľstvami, stavebnými úradmi alebo s vlastníkmi bytových domov či pozemkov. Takže sme v podstate neustále v procese plánovania a príprav novej výstavby našej siete.

Aké výhody ponúkate vašim klientom? A kto sú vaši potenciálni zákazníci?

V prvom rade šetríme náklady a čas. Neutrálny a otvorený model, ktorý ponúkame  dokáže našim zákazníkom výrazne znížiť náklady oproti samostatne budovaným sieťam. Ďalšou výhodou pre zákazníkov je rýchlosť pripojenia sa do chrbticovej siete. Keďže naša sieť je hotová, nemusíme riešiť zdĺhavú inžiniersku činnosť ani samotnú výstavbu, ktorá často zaberie aj niekoľko rokov. Máme produkty tak pre lokálnych zákazníkov, ako aj národné spoločnosti a v konečnom dôsledku sa samozrejme zameriavame aj na nadnárodných medzinárodných tranzitných zákazníkov. Naša sieť môže byť veľmi prínosná a zaujímavá pre štátnu správu, armádu alebo políciu.  Vďaka našej kapacite počtu vlákien dokážeme zákazníkom ponúknuť služby vo vyčlenených vláknach, takže ich celkom oddelíme od ostatných zákazníkov a dôsledne zabezpečíme neustále rastúce  požiadavky na bezpečnosť a ochranu dát.

Máte taktiež dlhoročné skúsenosti s veľkými operátormi a lokálnymi poskytovateľmi dátových služieb.

Našimi zákazníkmi sú významní národní operátori, lokálni poskytovatelia dátových služieb, ale aj spoločnosti z energetického priemyslu. Všeobecne sa dá povedať, že náš zákazník potrebuje prepojiť niekoľko svojich bodov a tie pripojiť v dátovom centre do medzinárodnej siete. Nielen pandémia spôsobila, že svet je stále viac online. Rozvíja sa digitálna televízia, v domácnostiach pripájame stále viac zariadení – počítače, mobilné zariadenia, ale aj kuchynské spotrebiče a ďalších „smart“ pomocníkov. Stále viac ľudí pracuje z domu, prípadne chce mať túto možnosť a potrebujú sťahovať veľké množstvo dát z pracovných serverov. Na rýchlom internete závisí fungovanie a rozvoj v podstate všetkých firiem v súčasnosti. Chrbticová sieť FibreNet je ideálna práve pre uspokojenie neustále rastúcich požiadaviek na transport veľkého množstva dát.

Moderná optická infraštruktúra, ktorú prevádzkujeme, je pre super rýchly dátový prenos a 5G kľúčová Moderná optická infraštruktúra, ktorú prevádzkujeme, je pre super rýchly dátový prenos a 5G kľúčová FibreNet

A predpokladám, že aj nástup 5G sietí zvyšuje nároky na stabilné a vysokorýchlostné siete.

5G siete predstavujú piatu generáciu mobilných sietí a výkonnostné parametre, ktoré vo svete ponúkajú, sú bezprecedentné. Niekoľkokrát to viedlo k zaujímavým diskusiám či nebudú z hľadiska prístupu k internetu mobilné 5G siete lepšie ako optické vlákna. Tieto debaty vychádzajú z nesprávneho predpokladu, že mobilné siete 5G môžu nahradiť optické vlákna. V skutočnosti sú mobilné siete 5G a optické vlákna spojené nádoby. Bez optických sietí by siete 5G neboli schopné fungovať a zabezpečovať služby, pre ktoré boli vymyslené.  Tou základnou je poskytnúť zákazníkom obrovskú kapacitu dát a nízku latenciu – vysokú stabilitu bez prerušení. Optické pripojenie, ktoré poskytujeme je pre super rýchly dátový prenos absolútne kľúčové.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 08:02