Nechránený mobil alebo počítač je pozvánkou pre kybernetických útočníkovOrange Slovensko
StoryEditor

Nechránený mobil alebo počítač je pozvánkou pre kybernetických útočníkov

30.11.2021, 23:00
Nielen neustály globálny technologický pokrok, ale aj pandémia spôsobili, že v online prostredí trávime čoraz viac času. O to väčšiu pozornosť by sme preto mali venovať ochrane našich dát a osobných údajov, s ktorými bežne pracujeme prakticky celý deň, hoci si to možno ani neuvedomujeme.

Advertisement

Nákupy cez mobil či počítač, množstvo lákavých ponúk v emailoch či nemalá ponuka užitočných i zábavných aplikácií a mnoho ďalších bežných aktivít môže priniesť viac než čakáte – a nie vždy to musí byť pozitívne. Či už počítače alebo mobily bežných ľudí a dáta, ktoré sú v nich uložené sú dnes pre hackerov veľkým lákadlom. Preto je dobré o týchto hrozbách online sveta vedieť a hlavne poznať spôsoby, ako pred nimi ochrániť.

Útočníci sa vyvíjajú po technologickej, ale aj formálnej stránke – škodlivé weby alebo e-maily sú už také prepracované, že naletieť a stať sa obeťou je veľmi jednoduché. Potvrdzujú to aj bezpečnostní experti. „Je tu boom kyber útokov smerovaných aj na bežných ľudí. Pre vyššiu úspešnosť často využívajú aktuálne témy alebo bežné návyky ľudí. V začiatkoch ochorenia COVID-19 napríklad v maile útočníci jednoducho ponúkali respirátory a používateľ, ktorý sa na uvedený web preklikol alebo otvoril mailovú prílohu, dostal namiesto respirátora nebezpečný obsah priamo do počítača či mobilu. Alebo falošné maily o doručení poštovej zásielky, v ktorých je pre potvrdenie či doručenie potrebné kliknúť na link. Ak sa nechránite dostatočne, alebo vás dostatočne nechráni váš operátor, skončiť sa to môže krádežou a zneužitím dát, prípadne ich zašifrovaním. V takom prípade vás majú útočníci v hrsti a dáta vám sprístupnia až po zaplatení často nemalej sumy,“ hovorí Henrich Šnajder, manažér IT bezpečnosti spoločnosti Orange. Spolu so sofistikovanosťou hackerov rastú aj prípadné škody, ktoré nám môžu spôsobiť - krádež identity, zneužitie osobných údajov, strata dát, zneužitie platobnej karty a podobne.

Chráňte sa a nepodceňujte kybernetické útoky

Nástroje na ochranu v online priestore sú skvelým pomocníkom, avšak pre svoju bezpečnosť môžete veľmi veľa urobiť aj sami. Stačí dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Nikdy sa neprihlasujte na wifi siete, ktoré nepoznáte, neklikajte na podozrivé odkazy, neotvárajte ani neodpovedajte na emaily a správy od neznámych odosielateľov ani neotvárajte podozrivé prílohy mailov. Prihlasovacie mená a heslá si ukladajte do zašifrovaných aplikácií, zadávajte ich len na takých stránkach, pri ktorých ste si istí ich pravosťou. Používajte zložité heslá a pravidelne si ich meňte. Nikdy si do počítača neinštalujte softvér z neovereného zdroja a ani do mobilu málo známe či príliš lákavo vyzerajúce aplikácie. Práve takáto ostražitosť v kombinácií s profesionálnou softvérovou ochranou je najlepším receptom na úspech v boji proti neviditeľným hrozbám internetu.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 01:11