Podpora SAP R/3 končí. Kam by mali smerovať vaše ďalšie kroky?26House
StoryEditor

Podpora SAP R/3 končí. Kam by mali smerovať vaše ďalšie kroky?

01.12.2021, 23:00
V roku 2027 končí podpora stávajúcej verzie najpoužívanejšieho podnikového systému na Slovensku od spoločnosti SAP. Firmy by sa už teraz mali zaoberať presunom na nový systém. Môžu sa pritom pozrieť, ako vyzerajú najmodernejšie riešenia na trhu – najmä také, ktoré prinesú omnoho väčšiu flexibilitu a prehodnotia výdavky.

Nutná digitalizácia prináša pre firmy mnoho príležitostí. Jednou z nich je aj modernizácia niekoľkoročného firemného IT systému.

Manažéri, ktorí dlho odkladali upratovanie svojich podnikových IT systémov, sa pravdepodobne tejto téme už nevyhnú, no čakáju ich nové možnosti, o ktorých by mali vedieť. Nové ERP ako napríklad belgické Odoo, porastú s nimi, sú postavené na komunitnom vývoji a závislosť na výrobcovi je už minulosť,” vysvetľuje šéf implementačnej firmy 26HOUSE a zlatý partner Odoo Rastislav Brenčič. „To je obrovská zmena oproti tradičným systémom, ktoré poznáme z posledných desaťročí,” dodáva.

Kedy sa oplatí vymeniť SAP?

Viac než 800 slovenských firiem, ktoré používajú SAP R/3, transformácia neminie. Implementátori ERP systémov sa dokonca obávajú, že nie každý migráciu stihne, pretože nápor last-minute záujemcov bude nezvládnuteľný. Avizujú, že už 2 roky pred skončením podpory, teda v roku 2025, bude neskoro.

Preto by sa podniky na zmenu tohto rozsahu mali pripraviť čím skôr. Zanalyzovať, ako vyzerá štruktúra momentálnych systémov, kde aké dáta ukladáte a aké funkcie z momentálneho ERP vlastne využívate.

V druhom kroku si spravte prehľad o tom, ako vyzerajú ERP systémy najnovšej generácie. “Dobrým tipom je vyskúšanie demo verzie, ktorou vás prevedie implementátor na krátkom online stretnutí,“ radí riaditeľ 26HOUSE. Poskytne vám rýchly prehľad, ako intuitívne je prostredie, aké moduly ponúka a aké dodatočné funkcie a aplikácie vyriešia individuálne požiadavky.

V trende je momentálne platforma Odoo, najrýchlejšie rastúce ERP na trhu so 7 miliónmi používateľov, ktorá poslúži ako kvalitný benchmark pre ďalšie hodnotenia.

Čo môžete od moderných ERP platforiem očakávať

  • Sú tvorené pre zamestnancov. Sú intuitívne s atraktívnym dizajnom. Pracovníci si ich ľahko obľúbia a naučia sa s nimi pracovať. Kvalitný manažérsky výstup je samozrejmosťou, ale práve jednoduchosť práce so systémom a jeho obľúbenosť býva pálčivým bodom.
  • Open source. Hľadajte softvéry, ktoré vám poskytnú zdrojový kód. Zachováte si tak flexibilitu pri výbere dodávateľov na správu alebo implementáciu ERP, prípadne si ho budete vyvíjať vlastnými silami.
  • Bude rásť s vami. Očakávate veľký nárast, prípadne neviete, čo bude o pol roka? Môžete začať na jednom module a piatich (a menej) užívateľoch a postupne pridávať mzdy, CRM, helpdesk či email marketing. V prípade Odoo ide až o 48 modulov, no tam sa možnosti nekončia.
  • Prispôsobenie za pár eur. Komunita developerov pravdepodobne už vyvinula špecifickú vlastnosť, ktorú potrebujete. Namiesto platenia vývojárskych hodín, špecifikácie a brífingov sa zamerajte na ERP, ktoré má obchod s čo najviac aplikáciami. Tieto si kedykoľvek za neporovnateľne nižšie ceny dokúpite.
  • Zníženie priamych aj nepriamych nákladov. Open source komunitné platformy sú postavené na silných princípoch voľného trhu. Ak si teda pri prechode na takýto systém zrátate licenčné, implementačné a servisné poplatky, veľmi pravdepodobne potešíte vášho finančného manažéra a najmä majiteľa.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 11:32