StoryEditor

Urológ prominentov, ktorého odporúčania vás zdvihnú zo stoličky

09.12.2021, 23:00

Patrí medzi popredných slovenských urológov, za ktorým jazdia pacienti aj z cudziny. A nie je to tým, že plynule hovorí štyrmi jazykmi. Má atestácie z urológie, andrológie, onkologickej urológie a intervenčnej ultrasonografie. Je špecialistom na otvorené, ale najmä na endoskopické a laparoskopické urologické, transplantačné a andrologické operácie.

Ročne má na konte stovky veľkých operačných zákrokov a zhruba päťtisíc pacientov vyšetrených ambulantne, vo svojej súkromnej ordinácii Urocentrum - Bratislava na Vajnorskej 40. MUDr. Jozef Dubravický, urológ, ktorého pomoc využívajú aj vplyvní muži tejto krajiny.

Podľa vyššie uvedených čísel núdzu o pacientov nemáte. Je o Vás známe, že za Vami chodí aj mnoho známych osobností, politikov i umelcov. Čím to je, že ste taký obľúbený?

O svojich pacientoch nikdy nehovorím a ani sa nimi nechválim. Ak hovoria oni o mne a robia mi dobré meno, samozrejme ma to teší. Mám rád svoju prácu, snažím sa ju robiť dobre a byť pacientovi k dispozícii. Ambulujem každý pracovný deň až do večerných hodín. A ak je to potrebné, za svojím pacientom zájdem aj k nemu domov. V zahraničí som sa naučil, že lekár je tu pre pacienta. A toho sa držím.

Biela medicína bola v dôsledku pandémie Covid – 19 značne obmedzená a mnohé naplánované zákroky boli odložené. Kopíruje podobný vývoj aj ambulantná liečba?

Na jednej strane malo dianie okolo Covid – 19 degresívny vplyv na počet vykonaných preventívnych prehliadok. Ľudia sa prirodzene chceli vyhnúť behaniu po lekároch. Kvôli čomu však mnohé vážne diagnózy neboli včas odhalené, prípadne medzičasom progresovali, čo má v tom lepšom prípade za následok zložitejšiu a dlhšiu liečbu. Na strane druhej, som však vo svojej ambulancii zaznamenal výrazný nárast pacientov s menej bežnými typmi urologických ťažkostí, súvisiacich napríklad s dlhodobým sedením.

Chcete povedať, že „obyčajné“ sedenie môže spôsobiť urologické ťažkosti?

Neverili by ste, ako časté a dlhé sedenie zaťažuje mužské reprodukčné orgány. V snahe sploštiť krivku pandémie koronavírusu už nejaký čas podliehame opatreniam zahŕňajúcim fyzický dištanc, ktorý výrazne prispel k tomu, že sme sa takpovediac „zasedeli“. Sedíme v práci, v aute, doma a celkovo máme menej príležitostí hýbať sa. Z jednej štúdie spred dvoch rokov vyplynulo, že ľudia, ktorí strávia päť a viac hodín denne takmer nepretržitým sedením, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku urologických problémov. Urológ prominentov, ktorého odporúčania vás zdvihnú zo stoličky Urológ prominentov, ktorého odporúčania vás zdvihnú zo stoličky Urocentrum - Bratislava

MUDr. Jozef Dubravický, urológ

Čím sa tieto ťažkosti v dôsledku dlhodobého sedenia prejavujú?

Napríklad neschopnosťou plne vyprázdniť močový mechúr, slabším prúdom moču či častejším nutkaním močiť aj v priebehu noci. Niektoré klinické výskumy dokonca naznačujú, že sedavý životný štýl a následne obezita a hypertenzia, zvyšujú riziko vzniku rakoviny obličiek, fajčenie zase nádory močového mechúra až o 70%. Pritom by pomohla krátka päťminútová prechádzka každú polhodinku, alebo vybavovanie telefonátov v stoji.

Mnohí teraz pracujeme z domu, čo nám umožňuje flexibilnejšie meniť polohu. Vďaka notebookom môžeme pri práci dokonca aj ležať. To by mohlo byť riešením, nie?

Tu ale musíme dať pozor na zlozvyk pracovať s notebookom na kolenách, resp, v lone. Pri práci sa zabudneme aj na pár hodín, a v podstate si ani neuvedomujeme, že to „príjemné“  teplo vyžarujúce z notebooku nám doslova „varí spermie“.  Dochádza k hypertermii mieška, teda zvýšenej teplote v semenníkoch, čo môže výrazne ovplyvniť kvalitu spermií, a teda aj plodnosť. Ani ochranná podložka nás príliš neochráni. 

Ako sme na tom s plodnosťou všeobecne?

Z roka na rok počet pacientov so zníženou plodnosťou narastá. Posledné čísla hovoria, že problémy s počatím má v súčasnosti každý šiesty pár. Ako lekár s snažím na problém pozerať komplexne a hľadať príčinu jeho vzniku aj v širších súvislostiach. Častým dôvodom pacientových problémov s plodnosťou býva totiž oxidačný stres, či ďalšie premenné, ktoré síce nie sú absolútnou príčinou neplodnosti, no výrazne znižujú pravdepodobnosť oplodenia. V našej ambulancii UROCENTRUM - Bratislava sa snažíme  našim klientom ponúknuť to najlepšie, čo súčasná medicína ponúka. Pri vyšetrovaní mužskej plodnosti využívame špičkový mikroskopický analyzátor, ktorý šikovne identifikuje všetky kritické parametre kvality spermií zo vzorky ejakulátu klienta. Výsledky máme do piatich minút. Rýchlo, bezbolestne a pre mnohých aj príjemne.

Svoje k tomu má čo povedať asi aj obezita, ktorou trpí stále viac Slovákov...?

Obezita sama o sebe zvyšuje riziko urologických ochorení a komplikácií, vrátane rakoviny prostaty, inkontinencie, erektilnej dysfunkcie aj neplodnosti. Menej pohybu, priberanie, zvyšovanie tlaku... to všetko ide ruka v ruke a je dôležité dívať sa na to v širších súvislostiach. Napríklad všetci vieme, že lieky na tlak rozširujú cievy. Ale málokto si uvedomuje, že tieto lieky rozširujú cievy aj v penise. To môže mať za následok sťažené močenie, problémy s erekciou či ejakuláciou.

Týkajú sa problémy s erekciou najmä starších ročníkov?

Erektilná dysfunkcia je najčastejšou sexuálnou poruchou u mužov. Trpí ňou viac ako 60% Slovákov a vo väčšej či menšej miere ju zažije väčšina mužov, vo veku od 30 do 80 rokov. V zápätí chcem dodať, že poruchy erekcie sú liečiteľné. Štatistiky dokazujú významnú úspešnosť liečby. Dôležitá je, samozrejme, správna diagnostika a následná stratégia liečby. Aj v tomto prípade odporúčam nesedieť, ale hýbať sa. Fyzická aktivita dokáže prekrviť telo, a teda aj pohlavné orgány.

Urológ prominentov, ktorého odporúčania vás zdvihnú zo stoličky Urológ prominentov, ktorého odporúčania vás zdvihnú zo stoličky Urocentrum - Bratislava

MUDr. Jozef Dubravický, urológ

V snahe ochrániť svoje zdravie si mnohí kompenzujeme nie príliš zdravý životný štýl  dopĺňaním vitamínov a výživových doplnkov. Ale je dlhodobé úžívanie nadmerných dávok bezpečné pre naše zdravie?

Presne tak, to čo zanedbáme sa snažíme dohnať liekmi. Pandémia a strach z covid-19 množstvo denne užívaných vitamínov ešte znásobila. V spoločnosti prevláda názor, že to, čo telo nevyužije, prirodzene a bez následkov vylúči. Ale nie je to celkom tak. Nevyužité odpadové produkty sú v tele prečisťované obličkami. Nadmerné dlhodobé užívanie niektorých vitamínov môže obličky neadekvátne zaťažovať, čo môže spôsobiť vznik obličkových a močových kameňov. Tie sú jedným z najbolestivejších urologických ochorení, bez širšieho povedomia verejnosti. V súčasnosti sme zaznamenali ich zvýšený výskyt, a to najmä v dôsledku spomínaných zmien životného štýlu.

Je niečo, na čo by ste chceli v rámci tejto témy špeciálne upriamiť pozornosť?

Menej seďme. Snažme sa byť aktívni, viac sa hýbať. V akej kondícii je naše telo, v takej býva aj naša potencia. V prípade obáv netreba váhať, ale vyhľadať odbornú pomoc. Prevencia či rýchla reakcia na problém sú častokrát rozhodujúce. 

www.urocentrum.sk

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
13. apríl 2024 16:26