StoryEditor

V akých krajinách sa vyrába dobrá whisky?

19.12.2017, 23:00
Vo svete vládnu stereotypy. Tak ako si mnohí myslia, že najkvalitnejšie autá sú z Japonska, najkrajšie z Nemecka a tie s dušou z Talianska, aj whisky sprevádzajú rôzne zaužívané názory. Prevláda ten, že pravá whisky musí byť írska alebo škótska. To ale už dávno neplatí – k dobrej a kvalitnej whisky je potrebná vhodná oblasť, suroviny, moderná technológia a v neposlednom rade aj vášeň.

Už to nie je iba o Írsku a Škótsku

Hoci sa whisky preslávila v počiatkoch najmä vďaka Škótsku a Írsku, netrvalo dlho a začala sa vyrábať aj v ďalších kútoch sveta. Momentálne ju produkujú šikovní whisky majstri napríklad v Japonsku, Nemecku, Taliansku, Francúzsku alebo Austrálii. Ako Slovákov nás však teší, že v roku 2012 sa začala predávať aj prvá slovenská whisky Nestville.

​Aj Japonská whisky je obľúbená

Napríklad v Japonsku sa začala whisky vyrábať už v roku 1870, ale komerčného úspechu sa dočkala až v roku 1924, kedy sa otvorila prvá likérka produkujúca whisky: Yamazaki. Zaujímavosťou však je, že medzi tri krajiny, produkujúce najviac whisky na svete, sa prikmotrilo USA, a to na druhé miesto. Najväčším konzumentom whisky je India – spotrebuje sa tu až polovica celosvetovej produkcie. Zároveň sa jej tu veľa aj vyrába.

Dôležité sú suroviny, oblasť a vášeň

Keď vás niečo baví, robíte to radi a, najmä, robíte to dobre. Presne to bol aj prípad slovenskej Nestville Whisky. Jej tvorcovia chceli dokázať, že vďaka kvalitným surovinám, modernej technológii a vášni sa dá kvalitná a chutná whisky vyrábať aj na Slovensku. A podarilo sa im to, o čom svedčí aj umiestnenie v svetoznámej whisky „biblii“ od Jima Murray-a.

Nestville Whisky sa destiluje v sedem-kolónovom destilačnom zariadení, čo zaručuje naozaj vysoký stupeň čistoty a kvality výsledného nápoja. Chuť ovplyvňuje aj číročistá tatranská voda, ktorá dodáva našej whisky pevnosť, ostrosť, nezameniteľnú originálnu chuť. Spolu s celým procesom vytvára dokonalú harmóniu.

​Z akej krajiny pochádzajú najlepšie whisky na svete?

Japonci majú zvláštnu schopnosť. Vďaka neopadávajúcej odhodlanosti dokážu častokrát nemožné. Hoci tento úžasný nápoj nevyrábajú tak dlho ako Škótsko alebo Írsko, ich whisky značky Hibiki, konkrétne 21-ročná zmesová (blended), získala výhru za najlepšie chutiacu whisky. Zo škótskych fliaš zase vyhrala značka Johnnie Walker s fľaškou nazvanou Double Black.

Dobré whisky však ponúka aj USA, kde sa vyrába najmä bourbon a odkiaľ pochádzajú aj najznámejšie značky Jack Daniels, Jim Beam alebo Four Roses. V poslednej dobe nezaostáva ani spomínaná Austrália a dokonca aj Nový Zéland. Whisky sa jednoducho stala trendom, a niet sa čomu čudovať. Ide o chuťovo komplexný nápoj, ktorý umožňuje si dokonalo vychutnať chvíle pohody a oddychu.

​Ako sa slovenskej whisky podarilo stať sa úspešnou?

Jednoducho: vďaka tvrdej práci a najkvalitnejším surovinám. Likérka sa nachádza v malebnej oblasti Tatranského a Pieninského národného parku v obci Hniezdne, čo jej prepožičiava kvalitné podmienky na produkciu lahodnej whisky. Neuveriteľne sofistikovaný proces výroby vám radi ukážu whisky majstri, ak navštívite Nestville Park. Spojíte príjemné s užitočným – bez degustácie totiž neodídete. :)

​(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 08:47