StoryEditor

Decembrové víťazstvo Trumpa finančné trhy ocenili

27.12.2017, 23:00

Posledný mesiac roka 2017 priniesol konečne veľké víťazstvo amerického prezidenta, senát schválil daňovú reformu. Ide o najväčšiu reformu daní v USA za posledných 30 rokov a prinesie výrazné zníženie daní pre firmy aj pre domácnosti.

Dane podnikov klesnú z 35 % na 21 %. Zmenia sa však pravidlá pre zdaňovanie príjmov dosiahnutých v zahraničí. Zároveň nastavuje prijateľnejšie podmienky pre prevod podnikových ziskov držaných v zahraničí do USA. Sadzby dane pre fyzické osoby klesnú len miernejšie, ale výrazne sa zvýši nezdaniteľné minimum. Aj po reforme zostane zachovaných sedem pásiem, najnižšia sadzba dane bude 10 % a najvyššia 37 %. Kritici reformy tvrdia, že viac pomáha podnikom ako strednej triede domácností.

Okrem americkej daňovej reformy trhmi v decembri hýbali aj centrálne banky. V polovici mesiaca zasadali tak americký Fed, ako aj ECB. Kým v USA sadzby vzrástli o štvrť percenta do pásma 1,25 % - 1,5 %, v Európe ostala základná sadzba nezmenená na nule. Kým samotné zasadania výrazný rozruch na trhy nepriniesli, následné vyjadrenia viacerých členov bankovej rady ECB o tom, že ECB by si mala stanoviť definitívny koniec programu odkupu dlhopisov, spustilo ich výpredaj.

Trhy sledovali aj voľby v Katalánsku, ktoré sa chápali ako „legálne“ referendum o odtrhnutí. Tie však skončili patovo. Najsilnejšou stranou v katalánskom parlamente bude pro-jednotná strana Občania, ale väčšinu získali tri separatistické strany. Matematické počty parlamentnej väčšiny však narúša fakt, že viacerí zvolení členovia separatistických strán sú buď vo väzení, alebo v zahraničí, odkiaľ hlasovať nemôžu.

Akciové trhy v decembri prevažne rástli, i keď len mierne. Rast bol podporený schválenou americkou daňovou reformou. Americké akcie zhodnotili rádovo o 2 % , európske akcie sa držali okolo nuly. V kladných číslach a v rozpätí jeden až dve percentá skončili aj ázijské akciové trhy. Na dlhopisových trhoch bol vývoj opačný. Ceny dlhopisov klesali, pretože ich výnosy rástli. Pod vplyvom komentárov centrálnych bankárov vzrástli výnosy približne o desať bázických bodov.

Nemecký štátny dlhopis so splatnosťou desať rokov sa obchoduje s výnosmi okolo 0,4 % ročne, jeho slovenský náprotivok dosahuje výnos okolo 0,8 %. Výraznejší rast zaznamenali výnosy z talianskych dlhopisov, ktoré rástli o 0,3 % na úrovne okolo 1,9 % pre desaťročné splatnosti. Naopak, španielskymi štátnymi dlhopismi katalánske voľby výrazne nezamávali, rast ich výnosov bol mierny.  

Euro v prvej polovici mesiaca oslabovalo voči americkému doláru, aby v druhej polovici mesiaca straty získalo späť. V závere mesiaca sa tak obchodovalo, približne na rovnakých úrovniach ako na jeho začiatku.

V závere decembra prišla na trh klasická koncoročná nízka aktivita a likvidita. Väčšina investorov už svoju pozornosť obracia k budúcemu roku. Rok 2017 dopadol výborne pre investorov do akcií a dobre pre dlhopisových investorov. Ten budúci je ako vždy otázny, mnoho analytikov však očakáva, že síce dopadne dobre, no až taký štedrý nebude. 

 

Miro Kotov, portfólio manažér Allianz – Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 05:48