shutterstock
StoryEditor

6 nových trendov v cestovaní

21.01.2018, 23:00
Cestovanie sa stalo veľkým hitom modernej doby, priam životným štýlom, na ktorý je veľmi ľahké privyknúť si. Ale tak ako ktorékoľvek iné odvetvie, aj cestovanie zasahujú rôzne trendy, ktoré túto činnosť svojim spôsobom formujú. Zaujme niektorý z tých aktuálnych aj vás?

Ubytovanie v súkromí vedie nad hotelmi

Cestovatelia si čoraz viac prenajímajú celé byty, apartmány a dokonca domy, ktoré uprednostňujú pred hotelovými izbami. Webové stránky ako AirBnB ponúkajú nepreberné množstvo ubytovacích možností pre cestovateľov. Vybrať si naozaj nie je žiadny problém.

Ubytovať sa u miestnych namiesto toho, aby ste prespávali v hoteloch, vám poskytne oveľa viac autentickejších zážitkov z danej destinácie. Spolu s tým môžete získať príjemné benefity ako voľné parkovanie, možnosť variť si vlastné jedlo, viac miesta a väčší pokoj. Zistíte, že aj check-in a check-out proces je podobne jednoduchý ako pri hotelových zariadeniach.

Zodpovednosť na prvom mieste

Hovorí sa, že úspešná cesta je len taká, z ktorej sa človek vráti živý a zdravý. Tomuto tvrdeniu sa nedá nič vytknúť a cestovatelia si to plne uvedomujú. Nikto síce na dovolenku nejde s cieľom zraniť sa alebo stratiť doklady, no stať sa môže všeličo.

Preto nie je hanbou uzatvoriť primerané cestovné poistenie, ktoré vám v prípade potreby pomôže s nápravou rôznych havarijných stavov. Za hranicami ste odkázaní len na seba, preto je dobré mať za chrbtom istotu aspoň v podobe adekvátneho cestovného poistenia.

Cestovanie za jedlom

Gastronomická turistika nepatrí k úplne novým trendom. Avšak zároveň ani k tým, ktorých obľúbenosť by v dohľadnej dobe mala klesať. Všetci milujú dobré jedlo a cestovatelia zvlášť. A nové destinácie sú plné nových chutí a receptov, prostredníctvom ktorých sa dá miestna kultúra lepšie spoznať.

Turisti pomaly opúšťajú reťazce rýchleho občerstvenia či drahé reštaurácie a vyberajú si viac autentickejšie zážitky v podobe kúpy lokálnych potravín na trhoch. Už len samotná návšteva týchto miest môže byť zaujímavou skúsenosťou.

Cestovanie mimo sezónu

Cestovanie môže byť pomerne drahou zábavkou, najmä počas vrcholiacej sezóny. Cestovatelia si čoraz viac začínajú uvedomovať, že pri cestách mimo hlavnej turistickej sezóny môžu za svoje peniaze dostať oveľa viac.

Letenky, ubytovanie aj zájazdy si môžete zajednať za zlomkovú cenu oproti sume, ktorú by ste zaplatili v čase hlavnej sezóny. Navyše, dané miesto si vychutnať vo väčšom kľude – bez všadeprítomných más turistov, ktoré doslova ničia atmosféru inak vychytených destinácií.

Sólo cestovanie

Ľudia pomaly ale isto začínajú prichádzať na čaro skrývajúce sa v myšlienke cestovania sólo. Napomáhajú tomu aj rôzne videá, filmy či knihy, ktoré tomuto druhu zážitku doslova vtláčajú punc tej najväčšej romantiky. Vďaka internetu je hľadanie tej správnej destinácie a plánovanie samotnej cesty veľmi jednoduché, podobne ako možnosť dopracovať sa k tipom od skúsených cestovateľov.

Existujú tiež weby, na ktorých sólo cestovatelia diskutujú a nezriedka sa dohodnú aj na spoločnej ceste. Objavujú tak nie len zvolenú destináciu, ale aj jeden druhého a vymieňajú si navzájom užitočné informácie o cestovaní. Ako napríklad čo si nezabudnúť zabaliť, kam ísť či kde si vybaviť poistenie.

Udržateľný cestovný ruch

Globálne zmeny zasahujú nás všetkých. Vzhľadom na to prehodnocujú cestovatelia dopad svojich aktivít na prírodu a planétu ako takú. Vedú sa globálne kampane za podporu udržateľných foriem cestovania a odborníci z odvetvia očakávajú výrazný posun v myslení cestovateľov.

Tí sa už teraz viac zaujímajú o environmentálne, hospodárske a sociálne dôsledky, ktoré znamená ich prítomnosť na tom-ktorom mieste a podporujú spoločnosti, ktorým záleží na hodnotách udržateľnosti.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 18:44