StoryEditor

Nový rok, nový krok? Čo priniesol január na finančné trhy

31.01.2018, 23:00
Kto čakal, že príchod nového roka zmení sentiment na finančných trhoch, ostal sklamaný. Len čo sa investori vrátili z novoročných dovoleniek, pustili sa do nakupovania akcií. Tie tak lámu nové a nové historické rekordy.

Občas sa síce ozvú hlasy, že ceny akcií sú už vytlačené príliš vysoko a výpredaj môže spustiť to či ono. No vzápätí vyjdú ďalšie pozitívne makroekonomické štatistiky či podnikové výsledky a chmáry sú zažehnané. Začiatkom januára bol smerom nahor revidovaný odhad rastu HDP eurozóny na úroveň 2,7 % v ročnom porovnaní. Pozitívne vyšli aj ukazovatele ekonomického sentimentu, priemyselné objednávky či miera nezamestnanosti. Pomaly sa rozbieha aj výsledková sezóna za posledný štvrťrok 2017.

Zisky aj predaje spoločností v prevažnej miere prekonávajú očakávania. A aby pozitívnych správ nebolo málo, tie prišli aj z politiky, keď nastal posun v nemeckých rokovaniach o zostavení vlády. Sociálni demokrati, síce tesne, ale predsa, odsúhlasili štart koaličných rokovaní so stranou kancelárky A. Merkelovej. Koncom januára zasadala ECB, sadzby ostali nezmenené a pozornosť trhov sa zamerala predovšetkým na tlačovú besedu jej guvernéra M. Draghiho. Ten takmer s istotou vylúčil zvyšovanie sadzieb tento rok a niekoľkokrát zdôraznil, že sadzby sa budú zvyšovať až s dostatočným časovým odstupom po ukončení programu odkupovania dlhopisov. Ten by sa mal ukončiť do konca  roka 2018.

Akciové trhy v januári rástli. Silný rast majú za sebou americké trhy, takmer 8 % od začiatku roka. Darilo sa aj ázijským burzám, napríklad tá v Hongkongu má v januári za sebou viac ako 10 % rast. Nasledujú trhy v Európe či Japonsku s rastom okolo 3 – 4 %.  Naopak, zlý mesiac majú za sebou dlhopisy. Po tlačovke ECB a aj následných vyjadreniach iných predstaviteľov ECB vzrástli výnosy na štátnych dlhopisoch predovšetkým krajín jadra EÚ. Výnosy z rizikovejších dlhopisov (krajín periférie EÚ, rozvíjajúcich sa trhov či podnikov) rástli miernejšie vďaka zužujúcim sa rizikovým prirážkam. Výnos z desaťročného nemeckého štátneho dlhopisu prerazil v závere januára psychologickú hladinu 0,6 % p. a. Slovenský štátny dlhopis s podobnou splatnosťou zas pokoril hranicu výnosu 1 % p. a.

Euro počas januára pokračovalo v zhodnocovaní voči ostatným svetovým menám, najmä voči doláru. Od začiatku roka získalo už takmer 4 %. Zhodnocujúce sa euro uberá z výnosov akciových trhov pre európskych investorov. Oslabovanie dolára podporil aj americký minister financií S. Mnuchin, ktorý pochválil slabý dolár, lebo pomáha USA narovnať bilanciu zahraničného obchodu. Toto vyjadrenie následne kritizoval guvernér ECB M. Draghi. Takéto vyjadrenia totiž môžu opäť viesť k snahám oslabiť vlastné meny a následne k menovým vojnám. Decembrový rastúci trend si v novom roku zachovalo aj zlato, ktoré sa zhodnotilo o vyše 3 %.

Nový rok zastihol finančné trhy v dobrej nálade a so silným apetítom po riziku. Náznaky akejkoľvek zmeny v sentimente investorov zatiaľ nevidno. V najbližšom období sa preto zásadná zmena v smerovaní finančných trhov očakávať asi nedá.

Miro Kotov, portfólio manažér, Allianz – Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 09:26