StoryEditor

Slováci prichádzajú na to, čo znamená čarovné slovko smart

08.02.2018, 07:59
Tvorivosť a chuť inovovať, teda meniť veci k lepšiemu, mení na nepoznanie tvár slovenských miest.

Obce aj mestá, nápady, ľudia a aj financie. Dá sa to spojiť?

 V Šali začal premávať prvý elektrobus a polícia jazdí na elektromobiloch. V Žiari nad Hronom pokročili nielen v separovanom zbere odpadu, ale v mobile sa bude dať prostredníctvom aplikácie sledovať, kde sú rozmiestnené nádoby a nakoľko sú naplnené. Poprad má ambíciu stať sa energeticky sebestačným mestom. A v Kysuckom Novom Meste chodia deti po rekonštrukcii do nízkoenergetickej materskej školy.

Udržateľná spotreba energie, inovatívne využitie informačných technológií, efektívne riadenie dopravy a zdravé životné prostredie, to sú štyri kľúčové oblasti inovácií, ktoré majú jeden jediný spoločný cieľ: zvýšiť kvalitu života obyvateľov.

Podstatné sú nápady a tvorivosť

Mestá, ktoré vykročili touto cestou, spája medzinárodná iniciatíva Smart Cities. Zrodila sa v roku 2011 a dnes patrí medzi priority Európskej únie. Rovnako práve eurofondy predstavujú významný nástroj financovania takýchto projektov.

Na konferencii s názvom Slovensko na ceste k Smart Cities to potvrdila generálna riaditeľka Centrálneho koordinačného orgánu ÚPVII Denisa Žiláková: „Podpora inovatívnych riešení má za cieľ vytvoriť základ pre podporu aktivít propagujúcich myšlienky inteligentných miest a regiónov.“

Podstatné je, aby išlo o projekty a riešenia, ktorých základom sú inovácie. Ich nositeľom je samospráva, jeho hnacím motorom sú potom malé a stredné podniky, ktoré sú zdrojom kreatívneho a inovatívneho potenciálu.

Meňme veci k lepšiemu, dá sa to

„Samotná rekonštrukcia verejného osvetlenia nie je sama o sebe tým, čo by nás oslovilo. Ale ak sa k nej pridá energetická úspora, alebo inteligentné riadenie semaforov, už je to projekt zodpovedajúci inováciám,“ vysvetľovala účastníkom konferencie generálna riaditeľka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Svetlana Gavorová.

Základom úspechu je teda najmä tvorivosť, a tiež chuť inovovať – to znamená meniť veci k lepšiemu. Príklady zo Slovenska jasne potvrdzujú, že sa to dá.

V poradí už štvrtú konferenciu pre zástupcov samospráv pripravili Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Smart Cities klub a Slovenská inovačná a energetická agentúra v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Združením miest a obcí Slovenska.

http://www.inovujme.sk/sk/prezentacie-slovensko-na-ceste-k-smart-cities.php

 

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 06:40