Alžbeta Jendrichovská, STIEBEL ELTRON
StoryEditor

Robí bojler problémy? Toto sú najčastejšie dôvody

28.12.2021, 23:00
Teplo sálajúce z krbu, k tomu teplý čaj a pred spaním horúci kúpeľ. Ideálne prostriedky, ako si počas chladných zimných dní navodiť príjemnú atmosféru. Teplo domova si dnes vieme zabezpečiť viacerými spôsobmi, no ak jeden z nich zlyhá, o problém je postarané. Zostať napríklad počas zimy bez teplej vody nie je ničím príjemným. Ak začína váš bojler štrajkovať, majte sa na pozore.

Nie každá domácnosť má napojenie na centrálny rozvod teplej vody. . Niekomu stačí otočiť páku vodovodnej batérie do červenej strany a teplú vodu má hneď. No v rodinných domoch a niektorých bytových jednotkách  je situácia často iná. O teplú vodu sa stará ohrievač vody, ľudovo nazývaný bojler. Paleta produktov a typov je dnes skutočne pestrá. Rozhodnúť sa môžete pre elektrický, kombinovaný, solárny ohrievač vody, prípadne ten s nepriamym ohrevom. Poďme sa však sústrediť na ten váš súčasný, ktorý možno nefunguje podľa predstáv.

Spoločne s Alžbetou Jendrichovskou z oddelenia zákazníckych služieb spoločnosti STIEBEL ELTRON Slovakia sme pre vás zostavili prehľad tých najčastejších problémov. V prvom rade je dôležité sústrediť sa na to, či má váš bojler pripojenie k zdroju energie. Stačí sa pozrieť na kontrolku. Ak nesvieti, ohrievaču chýba napätie. Vhodné je tiež skontrolovať polohu hlavného ističa. Ak je so sieťou všetko v poriadku, treba hľadať príčinu inde. Čo teda robiť, ak je...

Príliš studená voda?

Máte pocit, že je voda príliš studená a stále svieti symbol ohrevu? Skúste sa uistiť, či nie je nastavená nízka požadovaná teplota a zvýšiť ju o pár stupňov. V horšom prípade je možné, že máte ohrievač vody zavápnený, tepelná poistka tak reaguje skôr a voda v bojleri nedosahuje požadovanú teplotu. Pamätajte si, že keď máte napríklad návštevu a spotrebujete viac teplej vody, bojler ju zohrieva postupne. Buďte preto trpezliví a počkajte, kým zhasne symbol ohrevu.

Prehriata voda?

Ak je problém s teplotou vody opačný, opäť je dôležité skontrolovať najprv nastavenie teploty. Napríklad s elektrickými ohrievačmi vody od spoločnosti STIEBEL ELTRON, ktoré poznáte z minulosti pod názvom Tatramat, sa vám voda neprehreje. V prípade poruchy termostatu sú popradské zariadenia nastavené tak, aby poistka ihneď zareagovala.

Vyteká malé množstvo vody?

Za slabý prúd vody môžete len ťažko viniť svoj zásobníkový ohrievač vody. V mnohých oblastiach Slovenska je  tvrdá voda, preto sa veľmi často zavápňuje prúdový regulátor v armatúre alebo sprchovacia hadica. Problémom môžu byť aj iné znečistenia, ktoré sa nahromadili pri dlhodobejšom používaní. Skúste poriadne vyčistiť a odvápniť prúdový regulátor a sprchovaciu hlavicu. Problémom môže byť taktiež zanesený výtok na batérii. Ak vám však tečie slabý prúd len na strane teplej vody, problémom môže byť aj chybný poistný ventil a je potrebný zásah špecialistu.

Bojler nereaguje?

Chceli by ste si zmeniť nastavenia na ohrievači vody s elektronickou reguláciou, ale zistili ste, že nereaguje na stlačenie vybraného tlačidla? Potom je pravdepodobné, že bliká upozornenie o zablokovaní tlačidiel. Jednoducho vypnite túto funkciu. Podrobnejší opis nájdete v návode na použitie.  Ak na vašom bojleri svieti indikácia servisného kľúča, potom je najlepšie vyhľadať odborný servis.

Akékoľvek ďalšie problémy s ohrievačom vody, prípadne kúpu toho nového, odporúčame konzultovať s odborníkmi. Tí vám poradia aj s likvidáciou pôvodného bojlera. Aby ste predišli nechcenej záťaži životného prostredia, bezplatne ho môžete odovzdať napríklad na najbližšom zbernom mieste. V prípade, ak by ste chceli časti z neho speňažiť, je dôležité rozobrať ho na jednotlivé súčiastky, čo nie je jednoduché. Na internete nájdete aj niekoľko zaujímavých videí a návodov, ako si zruční kutili poradili so starými ohrievačmi a vytvorili z nich zaujímavé prvky do záhrady alebo na chalupu.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 04:52