StoryEditor

Investičná jar klope na dvere

07.03.2018, 10:00
Úrokové sadzby na trhu dosahujú svoje historické minimá. Aj napriek tomu ukladajú Slováci svoje úspory najmä na termínované vklady, čím sa pripravujú o možné vyššie výnosy.

Vhodným doplnkom ku klasickému sporeniu v banke môže byť sporenie do podielových fondov.  Navyše vďaka „Investičnej jari“ v Prvej penzijnej správcovskej spoločnosti Poštovej banky, môžete počas celého marca investovať do vybraných fondov s 50 % zľavou zo vstupného poplatku.

Pre viac informácií o marketingovej akcií navštívte stránku: www.penzijna.sk/investicnajar

Slováci svoje úspory najčastejšie ukladajú na termínované vklady, na ktorých mali ku koncu decembra 2017 uložených celkovo 10,8 mld. eur. Pri vkladoch s viazanosťou do 1 roka, ktoré sú najobľúbenejšie, sa priemerná úroková sadzba nachádzala na úrovni 0,4 % p. a. Základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky (ECB) je od marca 2016 na nulovej úrovni a depozitná sadzba sa nachádza v zápornom teritóriu, na úrovni -0,4 %. To viedlo k tomu, že aj úrokové sadzby z bankových produktov sa dostali na svoje minimálne úrovne. Preto môže byť vhodným doplnkom ku klasickému sporeniu v banke sporenie v podielových fondoch.   

Do akých fondov investovať?

Na trhu existuje niekoľko riešení, ktoré dávajú možnosť vybrať si z konzervatívneho, vyváženého alebo dynamického spôsobu investovania. Podľa toho aký typ sporiteľa ste, sa môžete ľahko rozhodnúť, pre ten správny fond.

Konzervatívne riešenia

Fondy sú určené pre konzervatívnejších investorov, ktorí už možno majú skúsenosť s termínovanými vkladmi, no zatiaľ neinvesetovali do podielových fondov. Zabezpečujú pozvoľný rast investícií v intervale 6 a viac mesiacov – Krátkodobý dlhopisový o.p.f. KORUNA alebo min. 2 roky - Konzervatívne portfólio o.p.f.

Vyvážené riešenia

Fondy sú určené pre investorov s vyváženým vzťahom k riziku, ktorí akceptujú možnosť stredného kolísania hodnoty investície s cieľom vyššieho zhodnotenia.  Ideálne sú fondy nehnuteľností  NÁŠ PRVÝ REALITNÝ o.p.f. a Office real estate fund o.p.f., ktorých portfólio tvoria lukratívne projekty, do ktorých by ste samostatne nemohli investovať vzhľadom na výšku investície. Vyvážené riešenie ponúkajú i fondy Vyvážené portfólio o.p.f. alebo KAPITÁLOVÝ FOND o.p.f.  , ktoré sa zaoberajú investíciami do cenných papierov.

Dynamické riešenia

Tieto podielové fondy sú určené investorom, ktorí majú skúsenosti s podielovými fondmi a majú záujem o dlhodobejšie zhodnocovanie svojich úspor v horizonte 5 a viac rokov. Fondy sú určené pre klientov, ktorí akceptujú vyššiu mieru rizika pri vyššej možnosti zhodnotenia investície. Dynamické portfólio o.p.f.; EUROFOND o.p.f.; USA TOP Fond o.p.f.

Správny prístup k investovaniu

Jeden z najstarších správcov na Slovensku – Prvá Penzijná správcovská  spoločnosti odporúča ako pristupovať k zhodnocovaniu finančných prostriedkov:

  1. Spravte si prehľad svojich mesačných príjmov a výdavkov.
  2. Stanovte si sumu, ktorú môžete použiť na investovanie do fondov.
  3. Vo svojej banke si na účte si zvoľte trvalý bankový príkaz a určite periodicitu sporenia.
  4. Kombinujte bankové sporiace produkty s investičným sporením vo fondoch.
  5. Informujte sa o možnosti pravidelného vyplácania investovanej sumy.

Počas aktuálnej kampane Prvej penzijnej, Investičná jar môžete investovať ešte výhodnejšie.

​(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 02:58