StoryEditor

E-odpad nesie svoju temnú stránku. Poznáte riešenia?

20.03.2018, 23:00
Odvrátená stránka technologického prostredia, v ktorom žijeme a v ktorom si užívame vždy aktuálny model zariadenia, je práve množiaci sa elektroodpad. V dobe, kedy je práve dnes predstavená technologická novinka už o týždeň zastaralá, siahame po tých najnovších modeloch zariadení čoraz častejšie. Tie “staršie” zariadenia končia v haldách elektroodpadu, ktorý je klasifikovaný ako nebezpečný odpad a priamo ohrozuje životné prostredie. Ázia vyprodukuje približne 18 miliónov ton kubických eletroodpadu ročne. 20 miliónoch počítačov zlikviduje USA za jediný rok. Alarmujúci je najmä vzostupný charakter týchto štatistík. Dá sa s tým niečo robiť?

Recyklácia naša každodenná

Ako sa hovorí, na každý problém existuje aj riešenie. V tomto prípade je ich hneď niekoľko. Jednou z nich je aj recyklácia, ktorá má aj v tomto prípade svoje opodstatnenie, avšak recyklácia elektroodpadu, nie je jednoduchá.

Elektroodpad  je zmesou stoviek materiálov, z ktorých mnohé obsahujú ťažké kovy (olovo, ortuť, kadmium a berýlium) a tiež nebezpečné chemikálie. ktoré majú svoju úlohu pri ochrane životného prostredia. Stovky komponentov podliehajú zložitým postupom a nemalému finančnému zaťaženiu. V Európe sa len 35% elektroodpadu recykluje správne, podľa príslušných noriem EU. A to je jeden z dôvodov, prečo ľudia volajú po udržateľnosti nakladania s výpočtovou technikou všade na svete.

Pre radosť z technológií a zároveň pre radosť z čistého životného prostredia netreba tak veľa. Začnime od seba. Odpovedzte si na otázky, či si nový model kupujete viac kvôli prestíži alebo je za tým reálna potreba zlepšenia výkonu zariadenia. Zamyslite sa nad tým, ako vo vašej domácnosti nakladáte s elektroodpadom.

Naozaj teda potrebujeme novú výpočtovú techniku?

Práve nové zariadenia nesú so sebou možné úskalia. Faktom je, že vo väčšine prípadoch sa po roku, či dvoch ocitnú na haldách elektroodpadu. Tento ekologický faktor má priamy vplyv aj na cenovú politiku. Ceny nových zariadení sa zdvihli aj kvôli eko opatreniam, ktoré hovoria o rozšírenej zodpovednosti výrobcov. Zároveň si priplatíte aj kvôli rastúcemu trhu kryptomien, ktorý donútil výrobcov používať novšie a drahšie grafické karty. Ak už potrebujete vymeniť svoj “stroj” za výkonnejší, skúste sa poobzerať okolo seba, či náhodou neviete tento problém vyriešiť aj nejak inak ako kúpou ďalšieho kusu. Odpoveďou na tento problém by mohol byť aj pojem renovovaná výpočtová technika. Ak nebodaj hľadáte inovatívne spôsoby, ako podporiť svoje technologické potreby a zároveň podporiť ekologicky orientované projekty, máme pre vás skvelé správy.

Renovovaná technika k nám prišla ako riešenie na mnohé požiadavky trhu. Od kúpy použitých zariadení na bazároch sa naše nároky na zariadenia minimálne zdvojnásobili a to viedlo k myšlienke poskytnúť ľuďom vynikajúcu kvalitu zariadení výpočtovej techniky za nižšiu cenu. Značka  Refurbished je výbornou odpoveďou na vyššie nároky užívateľov a ročne im poskytuje viac ako 35 000 produktov. Skvelý výkon, nízka cena a ochrana životného prostredia sú hlavné výhody renovovanej výpočtovej techniky.

Renovovaná nie je repasovaná

Ak ste mali vyššie uvedené pojmy hodené do jednej “škatuľky” zbystrite pozornosť. Repasovaná a renovovaná technika nie je to isté. Dnes sa však bežne stotožňujú, hoci je medzi nimi zásadný rozdiel. Pri repasovanej technike si kupujete zariadenie, u ktorého bola nutná oprava čí výmena chybného komponentu. Zariadenie následne prechádza technickým auditom a predáva sa za nižšiu cenu.

Na druhej strane rozdiely medzi novou a renovovanou technikou sa niekedy skutočne stierajú. Obe formy poskytujú plne funkčné zariadenie s 24 mesačnou zárukou. Ak ste náhodou nevedeli, značku Refurbished môžeme pokojne označiť za lídra na našom trhu. Je to aj vďaka tomu, že spolupracuje výlučne s top značkami výpočtovej techniky ako HP, Lenovo, Dell či Fujitsu-Siemens. Vo všetkých prípadoch sa jedná o tie najvyššie triedy daných modelov. Okrem toho zaradili do svojej filozofie štandard 7/7, čo v preklade znamená, že ich služby sú na tak vysokej úrovni, že na míle predbiehajú svoju konkurenciu.

Záver

Rozdielom pri renovovaných zariadeniach samozrejme je nielen cena, ktorá je aj o 30 - 50% nižšia, ale aj samotný výkon, či služby. Refurbished napríklad ponúka rýchle dodanie, či servis, ekologické balenie a slovenskú lokalizáciu klávesníc. Ako bonus na záver pomôžete aj našej prírode, ktorá takýto prístup potrebuje ako soľ.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 03:54