Allianz SDSS
StoryEditor

Výsledková sezóna sa začala, priniesla podporu akciovým trhom

03.05.2018, 00:00
Kým väčšina Európy slávila Veľkonočný pondelok, v Amerike odštartoval druhý štvrťrok výraznejším poklesom na akciových trhoch. Akoby investori chceli nadviazať na prvé tri mesiace roka, ktoré boli najslabším trojmesačným obdobím za posledné dva roky.

V úvode mesiaca trhom dominovali obavy z obchodných vojen, podporované silnými tweetmi amerického prezidenta, a ešte silnejších reakcií Číny. Hrany sa však postupne obrusovali, a tak investori vyhodnotili, že silné reči sú určené hlavne domácemu publiku v jednej či druhej krajine a výsledok pre svetový obchod až taký dramatický nebude.

Druhým zdrojom obáv bola na začiatku apríla začínajúca sa výsledková sezóna. Očakávania na podnikové výsledky za prvý štvrťrok sú vysoké, investori sa zameriavajú aj na akékoľvek zmienky o prípadných nižších očakávaniach do budúcich období. Výsledková sezóna sa však začala silnými číslami a rozptýlila obavy investorov. Tretina najväčších amerických firiem už údaje zverejnila a väčšina z nich prekonala očakávania analytikov. Najmä americké banky zverejnili výborné zisky.

V strede mesiaca opäť zaúradovala geopolitika. Na trhy sa zniesla neistota a obavy z avizovaného zásahu medzinárodných spojencov v reakcii na chemický útok v Sýrii. A najmä z následnej prípadnej odvety Ruska. Ani v tomto prípade sa obavy nenaplnili, útok bol limitovaný na niekoľko sýrskych cieľov. Všetky zúčastnené strany mohli výsledok vydávať za svoj úspech a ďalšie eskalovanie napätia sa preto nekonalo. Akciové trhy mohli pokračovať v raste.

V závere mesiaca tento rast mierne skorigoval vývoj na dlhopisovom trhu. Už februárový pokles akcií bol vo veľkej miere spôsobený práve rastúcimi výnosmi na dlhopisoch. A tie začali rásť aj v druhej polovici apríla. Keď koncom apríla výnos z amerického vládneho desaťročného dlhopisu narazil na hranicu 3 % p. a., akcie poklesli. Nebol to však žiadny dramatický pád ako ten februárový. Pokojne bolo trhmi prijaté aj očakávané rozhodnutie ECB o ponechaní sadzieb na nezmenenej úrovni.

Akciové trhy zaznamenali prevažne úspešný mesiac. Najviac sa darilo európskym akciám, ktoré od začiatku apríla zarobili 3 – 4 %. Veľmi podobne dopadol v apríli aj japonský akciový trh. Bilancia amerických akciových indexov bola horšia, ich zhodnotenie bolo blízko nuly. Nedarilo sa čínskym akciám, ktoré poklesli o 3 %, keď ich negatívne zasiahli najmä obavy z dosahov prípadných obchodných vojen.

Dlhopisové trhy zažili dve rôzne polovice mesiaca. V prvej polovici výnosy stagnovali. V prípade desaťročného nemeckého dlhopisu to bola úroveň 0,5 % p. a., v prípade amerického náprotivku zas úroveň 2,8 % p. a. V druhej polovici mesiaca výnosy začali rásť, v Nemecku nad 0,6 % a v USA nad 3 %.

Rast sadzieb v USA podporil americký dolár, ktorý sa počas mesiaca výraznejšie zhodnotil a dostal sa pod hladinu 1,22 USD/EUR. Pri zvýšenom riziku spojenom so Sýriou sa dočasne darilo aj zlatu, no po opadnutí obáv zlato sa vypredávalo na trhoch a koncom apríla je jeho cena nižšie ako na začiatku.   

Miro Kotov, portfólio manažér, Allianz  –  Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 18:53