StoryEditor

Deti upozorňujú na dôležitosť ochrany životného prostredia pre budúcnosť

24.05.2018, 00:00
V treťom ročníku výtvarnej súťaže Budúcnosť sveta žiaci základných škôl upozornili, že životné prostredie je pre ich budúcnosť dôležité a vyslali silné odkazy, kde vidia najväčšie rezervy v jeho ochrane. Víťazi okrem vecných cien získavajú pre svoju triedu výlet do Energolandu.

Súťaž bola rozdelená do dvoch kategórií, zapojiť sa do nej mohli žiaci 1. až 4. ročníka a 5. až 9. ročníka základných škôl. Cez aktívne rozhranie na internetovej stránke prihlásili stovky kresieb a malieb žiaci základných škôl a osemročných gymnázií.

Slovenská inovačná a energetická agentúra vyhlásila výtvarnú súťaž Budúcnosť sveta v rámci národného projektu inovujme.sk. „Deti reagujú otvorene a bezprostredne na to, čo ohrozuje ich budúcnosť. Tohtoročné kreatívne výtvarné návrhy na zlepšenie životného prostredia vysielajú jasné výzvy, čo treba zmeniť a kde vidia najväčšie rezervy,“ hovorí generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová.

Témy, ktoré v súťaži dominovali, boli ochrana prírody, recyklácia, využitie moderných technológií a zabránenie znečisťovaniu ovzdušia. „Inšpirujúce sú diela všetkých autorov, ktorí sa do súťaže zapojili. Pri voľbe víťazov sme prihliadali na výtvarnú stránku, súvis s témou životného prostredia a inovatívne spracovanie diela, hovorí výtvarníčka Katarína Slaninková. Porotu okrem nej tvorili ďalší dvaja výtvarníci, Miriama Schniererová a Michal Turkovič, a  S. Gavorová, ktorá udelila špeciálnu Cenu generálnej riaditeľky. Svoju podporu mohla súťažiacim prejaviť aj široká verejnosť. Víťazné dielo v tejto kategórii získalo 9 121 hlasov.

Víťazi v oboch kategóriách dostali vecné ceny, ako instantný fotoaparát alebo elektronickú čítačku kníh. Navyše, víťaz každej kategórie získal pre svoju triedu výlet autobusom do Energolandu v Mochovciach. Súťaž je súčasťou národného projektu Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky – inovujme.sk, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom operačného programu Výskum a inovácie.

Kategória 1. stupeň základnej školy

1. miesto   Laura Paľuríková, Kurima   Les budúcnosti
2. miesto   Júlia Štupáková, Divín   Bolo/je/bude – ktorú cestu si vyberieme?
3. miesto  Ema Kaščáková, Bratislava   Ekologické myslenie
3. miesto  Tamara Sýkorová, Hnúšťa   S maskou

Kategória 2. stupeň základnej školy

1. miesto   Evelyn Fugli, Tvrdošovce   Strom života
2. miesto   Leon Tóth, Košice   Príroda na muške
3. miesto   Michaela Balúnová, Košice   Odkazy prírode


Cena generálnej riaditeľky SIEA

Timea Borkovičová,   Sereď   Myslieť rozumne

Online hlasovanie: 9 121 lajkov

Aila Sosa,   Prešov   Chráňme našu planétu

www.buducnostsveta.sk

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 01:32