StoryEditor

Podľa čoho vyberať osvetlenie do bytu

10.07.2018, 00:00
Svetlo je prvá vec, ktorú inštalujeme. Potrebujeme ho v kúpeľni, pri varení, aj pri čítaní. Máme pre vás 5 tipov na výber pre jednotlivé miestnosti.

Obývacia izba

Obývačka je centrom celého domova, trávime tu čas sami a pozývame sem aj návštevy. Zakúpte si do tejto miestnosti viac svetiel a nastavte ich tak, aby ste ich mohli nezávisle na sebe ovládať. Pre návštevu zvoľte viac osvetlenia, večer sami budete chcieť skôr tlmenejšie svetlo. Ako hlavný bod môžete vybrať závesný luster. Pokiaľ ale nemáte dostatočne vysoký strop, vyberte si skôr osvetlenie priamo naň.

Osvetlenie do kuchyne

V kuchyni máme väčšinou spojené dve zóny: priestor pre varenie a jedáleň. Pre obe časti vyberte osvetlenie zvlášť. Zdroj svetla umiestnite pod hornú skrinku pracovnej linky alebo na strop. Obľúbené je bodové a LED osvetlenie.

Nad jedálny stôl sa najviac hodí závesné svetlo. Malo by visieť aspoň 60 centimentrov nad stolom.

favi.sk

Svetlo do spálne

V spálni by sme mali mať kľud na spánok. Luster do spálne môžete vybrať klasický závesný, ale kúpte doň skôr tlmenejšie žiarovky. Nezabudnite taktiež na stolné lampy - tie sú lepšie s pohyblivým tienidlom, aby ste si ho mohli nastaviť večer pred spaním na knihu.

Kúpeľňa

Aj v kúpeľni trávime pomerne veľa času a svetlo v nej by sme nemali podceňovať. Holíme si tu tvár, líčime a upravujeme sa. Keďže tu väčšinou nemáme okná, oceníme kvalitné kúpeľňové osvetlenie.

Rozhodne hľadajte iba svetlá určené do kúpeľní, hlavne z bezpečnostných dôvodov. Na výber máte buď jedno stropné osvetlenie, alebo kombináciu stropného osvetlenia a svetla nad zrkadlom.

Pracovňa

V pracovni alebo v pracovnom kútiku oceníte hlavne lampu. Aj tu platí, že by malo byť dostatočné, skôr s chladnejším odtieňom svetla. 

favi.sk

A na záver ešte poznámka: do miestnosti, kde budete relaxovať, kupujte skôr žiarovky s teplejším svetlom, naopak napríklad pod kuchynskú linku či do kúpeľne zvoľte skôr chladnejší odtieň svetla. Pokiaľ hľadáte inšpiráciu, pozrite sa na www.favi.sk, kde nájdete všetky druhy osvetlenia.

 (pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 22:44