Amnesty International
StoryEditor

Počas Majstrovstiev sveta sa nekope len do lopty

13.07.2018, 14:30
Majstrovstvá sveta vo futbale patria k najväčším a najprestížnejším športovým udalostiam na svete. Milióny ľudí v týchto dňoch sledujú futbalové dianie v Rusku. To má však okrem futbalovej reprezentácie ešte jedno želiezko v ohni. Toto želiezko, aj keď riadne horúce, páli len malú skupinu ľudí. Títo “neviditeľní” hrdinovia a hrdinky robia pre nás oveľa viac, než si často uvedomujeme. Je to práve práca ľudskoprávnych aktivistov, aktivistiek, novinárov a novinárok, ktorá chráni práva nás všetkých - menšín aj majority. Vďaka ich práci sa môžeme všetci slobodne združovať, vyjadrovať svoje (aj nesúhlasné) názory a máme právo na spravodlivý súdny proces. Tieto práva sú ale mnohým z nich v súčasnom Rusku upierané.

Amnesty International Slovensko predstavila pri príležitosti majstrovstiev neoficiálnu loptu tohtoročného šampionátu - UNKICKABALL. Ide o prvú futbalovú loptu na svete, do ktorej sa nekope. Táto lopta predstavuje ľudské práva a slobody, do ktorých sa v Rusku doslova kope. Stránka www.unkickaball.com ukazuje konkrétne porušovania ľudských práv a slobôd, s akými sa v Rusku denne stretávajú mnohí ľudia, zatiaľ čo celý svet uprene sleduje iba futbal.  
            K zápasu za ľudské práva sa pridali aj známe osobnosti vrátane Tona S, Richarda Stankeho, Zuzany Kanócz, Kristíny Farkašovej, Mareka Majeského a ďalších. Spolu so stovkami ľudí podpísali pod to, že takéto zaobchádzanie s ľuďmi a ľudskými právami musí skončiť. Naživo loptu podpísovali ľudia aj na tohtoročnej Pohode.

Tým, že Rusko získalo právo hostiť Majstrovstvá sveta bez vynaloženia snahy v oblasti zlepšenia dodržiavania ľudských práv, si FIFA dala gól do vlastnej brány. Toto skóre v jej neprospech sa odvtedy snaží vyrovnať, no ruská vláda sa tieto dni pokúša zakrývať porušovanie ľudských práv a zneužívanie moci o to viac. Vyhrážky, prenasledovanie, vykonštruované trestné stíhania, zadržiavanie a nezriedka aj zmiznutia, či dokonca vraždy ľudí pracujúcich v novinách a mimovládnych organizáciách, sú v krajine hosťujúcej túto športovú udalosť na dennom poriadku.

Jeden z najpálčivejších príkladov posledného obdobia je život ohrozujúca situácia ukrajinského filmára a aktivistu, Olega Sentsova, ktorý už vyše 50 dní drží protestnú hladovku. Jej ukončenie podmienil prepustením všetkých ukrajinských politických väzňov aktuálne zadržiavaných v Ruskej federácií. Táto hladovka je zúfalým pokusom muža, ktorý sa pred 4 rokmi zúčastnil pokojných zhromaždení proti ruskej okupácii Krymu, následne bol odvedený z vlastného bytu a do dnešného dňa je držaný vo väzení. Takýchto prípadov je však v súčasnom Rusku oveľa viac. 
            Igor Rudnikov - ruský novinár väznený za články o korupcií, Irina Maslova - ľudskoprávna aktivistka prenasledovaná na slobode, Oyub Titiev - aktivista, ktorý za ochranu práv ľudí v Čečensku čelí 10 rokom väznenia, to sú len niektorí z ľudí, ktorí za svoj boj za práva pre všetkých čelia osobným perzekúciám. Osud ich, ako aj ich práce je však osudom celého Ruska a de facto nás všetkých, lebo porušovanie práv v jednej krajine má dopad na dodržiavanie ľudských práv v mnohých ďalších krajinách.  

Pridajte sa k nám a spoločne zastavme kopanie do ľudských práv na www.unkickaball.com.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 14:01