StoryEditor

Zameranie sa na automatizáciu sa Kovosvitu MAS vypláca

15.08.2018, 00:00
Automatizácii sa v Kovosvite MAS venujú od roku 2013 a postupne vznikla samostatná divízia MAS Automation. Dnes je dôležitou súčasťou podniku. Vďaka vlastnému softwaru MADAM dokáže divízia dodávať zákazníkom stále sofistikovanejšie výrobné celky a vďaka rastúcemu záujmu o jej produkty organicky rastie. Tohtoročný plán, obrat dva milióny eur, prakticky splnila už v polovici roka.

„Sme radi za dôveru, ktorú sme vo firme dostali, keď sa automatizácia v Kovosvite zrodila a potrebovala dotovať. Teraz už generujeme zisk. Evidujeme niekoľko nových vážnych objednávok týždenne, pričom kapacity už máme prakticky naplnené do februára 2019. Aj preto pracujeme na ďalšom posilnení nášho tímu,“ hovorí František Pivec, ktorý divíziu MAS Automation vedie.

Zatiaľ posledným celkom, ktorý bol inštalovaný u zákazníka, konkrétne u brnenskej spoločnosti JULI Motorenwerk, bola plne automatizovaná linka na výrobu rotorov. Linka pozostáva zo sústruhu SP 280 z produkcie Kovosvitu MAS, dvoch lisov, meracieho zariadenia skonštruovaného divíziou MAS Automation, lakovacieho a vyvažovacieho zariadenia. Linku obsluhujú traja roboti ABB.

kovosvit.cz

Automatizácia rieši nedostatok pracovníkov

Pracovisko dokáže vyrobiť nový rotor každých 70 sekúnd a sú v ňom integrované všetky výrobné procesy: od montáže cez obrábanie, meranie, povrchovú úpravu až po vyvažovanie. Firme JULI Motorenwerk ušetrí prácu štyroch operátorov. Dnes k jej obsluhe stačí jeden, ktorý naváža palety s polotovarmi a odváža kompletné rotory. Produktivitu práce zvýšila linka zhruba o tretinu, a to najmä odstránením neproduktívnych časov.

Práve náhrada ľudskej práce, ktorá pomáha firmám riešiť nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a posun výroby smerom k Průmyslu 4.0, patrí k hlavným triumfom MAS Automation. Medzi zákazníkov divízie patria ďalej spoločnosti Bosch Diesel, JK nástroje či poľská spoločnosť Magneti Marelli. Objednávky rieši divízia MAS Automation nielen z Českej republiky, ale aj zo zahraničia. Veľký potenciál má tiež na Slovensku

Výhodou divízie je okrem vlastného softwaru MADAM, ktorý výrobné linky riadi, tiež skutočnosť, že Kovosvit MAS je primárne výrobcom obrábacích strojov a divízia tak môže do výrobných liniek integrovať stroje vlastnej výroby.

Riešenie pre radu segmentov priemyslu

Typickým zákazníkom divízie je segment automotive, čo dokladuje automatizované pracovisko, ktoré v poľskej spoločnosti Magneti Marelli vyrába výfuky pre automobily Audi. Úspechy ale slávi aj v iných oblastiach. Spoločnosť JK nástroje má napríklad do výrobnej linky integrovaných šesť obrábacích strojov z produkcie Kovosvitu MAS.

Spektrum využitia je teda široké a odborníci z divízie MAS Automation vždy zákazníkom navrhnú optimálnu variantu. „Robot si materiál na palete nájde sám a postará sa o ďalší technologický proces. Výsledok výroby potom nadradený software reportuje manažmentu firmy, vrátane protokolov o meraní, pričom aktuálny stav výroby je možné vzdialene analyzovať cez internet,“ popisuje František Pivec, ako robotizované pracoviská fungujú.

Ľudská práca sa v takom prípade môže zúžiť na programovanie strojov a manipuláciu so surovým materiálom a s hotovými výrobkami, čo väčšina zákazníkov ocení predovšetkým v dnešnej dobe nedostatku pracovníkov na trhu práce. Preto má automatizácia najväčší potenciál predovšetkým vo firmách, ktoré rastú, riešia sériovú výrobu, a zároveň čelia nedostatku zamestnancov.

Na obrate spoločnosti Kovosvit MAS, ktorý tento rok podľa plánu presiahne 60 miliónov eur, sa divízia MAS Automation podieľa v jednotkách percent, vďaka vysokej pridanej hodnote je ale zisková, a jej dynamický rast dokazuje silný potenciál do budúcnosti. Poprednému českému výrobcovi obrábacích strojov sa zameranie na automatizáciu jednoznačne vyplatilo.

kovosvit.cz

 (pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 13:39