Počas noci sa starajú o lyžiarsky svah Mönichkirchen-Mariensee. Hovoria si „noční jazdci“Daniel Gollner
StoryEditor

Počas noci sa starajú o lyžiarsky svah Mönichkirchen-Mariensee. Hovoria si „noční jazdci“

10.01.2022, 23:00
Sigiho Kroneisa prezývajú „šéf zjazdovky“. V skutočnosti ide o správcu celého svahu. V dolnorakúskom stredisku Mönichkirchene-Mariensee pracuje s ťažkou technikou dlho do noci a stará sa o to, aby na druhý deň ráno našli lyžiari perfektnú zjazdovku a mali úžasný pocit z lyžovania. Návštevníci ich volajú „noční jazdci“.

Sigi je kvalifikovaný poľnohospodársky pracovník a k práci v horách sa dostal len náhodou. Začínal v stredisku St. Corona am Wechsel a už sedem rokov je zástupcom vedúceho technického správcu v Mönichkirchen-Mariensee, kde spolu so svojimi tromi kolegami zabezpečuje najlepšie podmienky na zjazdovkách v malej lyžiarskej oblasti vo Viedenských Alpách. „Jazda s ratrakom na zjazdovke je tvrdá práca. Na prvý pohľad vyzerá oveľa jednoduchšie, akou v skutočnosti je,“ tvrdí Sigi Kroneis.


Hrdinovia noci from Andrea Kolegarová on Vimeo.

Mönichkirchen má veľmi dlhú tradíciu zimných športov, všetko sa tu začalo už v roku 1880. Po otvorení železničnej trate Viedeň - Aspang a poštovej stanice, sa do Mönichkirchenu am Wechsel po prvýkrát dostal „cestovný ruch“ v podobe obyvateľov mesta, ktorí vyhľadávali rekreáciu. Ten skutočný ruch sa rozbehol v 50. rokoch 20. storočia. V tom čase vyviezla milovníkov zimných športov jednosedačková lanovka zo spodnej stanice za dlhých 25 minút na vrchol Mönichkirchen Schwaig. „Čakanie v rade mohlo trvať aj viac ako hodinu, ale nadšenie hostí z lyžovania to neznížilo,“ hovorí Gerald Gabauer, riaditeľ lyžiarskeho strediska. V roku 1952 nasledovala výstavba skokanského mostíka Wechsel a v roku 1956 bol do prevádzky uvedený prvý vlek s tyčou T. „Od zlúčenia s Mariensee v roku 2000 pribudli tri 4-sedačkové lanovky, ktoré pohodlne vyvezú na svahy 6 240 ľudí za hodinu,“ doplnil Gebauer. Dnes už nikto nemusí čakať hodinu na jazdu na vrchol zjazdovky. Všetky podrobnosti a zaujímavé informácie nájdete na stránke www.dolne-rakusko.info Počas noci sa starajú o lyžiarsky svah Mönichkirchen-Mariensee. Hovoria si „noční jazdci“ Počas noci sa starajú o lyžiarsky svah Mönichkirchen-Mariensee. Hovoria si „noční jazdci“ Daniel Gollner Vráťme sa však Sigimu. Vo videu môžete vidieť, ako sa práve pripravuje na svah, pretože mal neskorú zmenu. „Cez deň som pracoval v lese a s prácou pokračujem večer, až do noci. Jednoducho tam pôjdem a upravím svah,“ rozpráva Sigi. Pobyt vonku na čerstvom vzduchu a práca v prírode - to je jeho. Sigi a jeho kolegovia sa striedajú v nepretržitej práci, aby sa lyžiari mohli o deviatej hodine ráno preháňať po perfektne upravených zjazdovkách. Ich neúnavné úsilie oceňujú nielen hostia Mönichkirchenu. Počas noci sa starajú o lyžiarsky svah Mönichkirchen-Mariensee. Hovoria si „noční jazdci“ Počas noci sa starajú o lyžiarsky svah Mönichkirchen-Mariensee. Hovoria si „noční jazdci“ Daniel Gollner Každú zimu približne 220 anonymných odborníkov testuje najlepšie lyžiarske strediská v celom alpskom regióne a pravidelne udeľujú Sigiho náročnej práci najvyššie známky. Od sezóny 2003/2004 je lyžiarsky areál Mönichkirchen-Mariensee neustále oceňovaný Medzinárodnou pečaťou kvality zjazdoviek a - Sigi na to osobitne upozorňuje - ako jediný v Dolnom Rakúsku a jeden z iba 7 lyžiarskych areálov v celom Rakúsku je od roku 2016 dokonca ocenený zlatou pečaťou. „Takáto zlatá pečať kvality zjazdoviek je samozrejme niečo veľmi výnimočné, človeka to poteší, mňa a celý tím to motivuje a sme na to všetci veľmi hrdí,“ hovorí Sigi. Počas noci sa starajú o lyžiarsky svah Mönichkirchen-Mariensee. Hovoria si „noční jazdci“ Počas noci sa starajú o lyžiarsky svah Mönichkirchen-Mariensee. Hovoria si „noční jazdci“ Daniel Gollner Zaujímavé fakty o lyžiarskej oblasti Mönichkirchen-Mariensee

Lyžiarsky areál vo Wechsellande možno označiť prívlastkom ideálnej rodinnej lyžiarskej oblasti. Každý si tu totiž nájde niečo pre seba. Pre deti a lyžiarskych začiatočníkov sú k dispozícii mierne cvičné svahy, skúsení lyžiari môžu lyžovať na pretekárskom svahu, carvingovom svahu a aj na krásnych dlhých panoramatických tratiach. Na profesionáloév čaká dokonca čierna trať FIS s dĺžkou takmer 1 500 m. Jedinečnou atrakciou je trať Skimovie, na ktorej si môžete vyskúšať, ako štartuje profesionálny lyžiarsky pretekár. Postavíte sa do štartovacieho domčeka, počkáte na zelený signál a vyrazíte: Profesionálne kamery natáčajú zjazd na trati Skimovie zadarmo a na video a čas pretekov si môžete počkať už v cieli.

Počas noci sa starajú o lyžiarsky svah Mönichkirchen-Mariensee. Hovoria si „noční jazdci“ Počas noci sa starajú o lyžiarsky svah Mönichkirchen-Mariensee. Hovoria si „noční jazdci“ Daniel Gollner

Všetky podrobnosti a zaujímavé informácie nájdete na stránke www.dolne-rakusko.info

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 13:10