Allianz SDSS
StoryEditor

Prečo horúce turecké leto rozhodilo finančné trhy

10.09.2018, 00:00
Obavy z vývoja v Turecku sa prejavili na devízových trhoch rozvíjajúcich sa krajín, ale zastihli aj európsky akciový trh.

Keď sa pred dvomi rokmi v júli armáda neúspešne pokúsila prebrať moc v krajine a odstaviť prezidenta Erdogana, stalo sa Turecko centrom pozornosti finančných trhov. Tento rok sa sem obrátili zraky investorov pre zmenu v auguste. Táto veľká krajina na pomedzí Európy a Ázie je jednou z kľúčových nielen z geopolitického hľadiska, ale pre finančné trhy aj ako indikátor vývoja v rozvíjajúcich sa krajinách.

Po úspešnom potlačení puču začal Erdogan usilovne pracovať na upevňovaní moci. Keďže je prezident, Turecko postupne prebudoval na krajinu s prezidentským systémom a pozíciu premiéra úplne zrušil. No a júnové voľby do pozície silného prezidenta vyniesli, aké to prekvapenie, práve pána Erdogana. Rastúca moc Erdogana je však ohrozovaná zhoršujúcou sa kondíciou tureckej ekonomiky.

Inflácia rastie, úrokové sadzby tiež, mena sa oslabuje. V akejto situácii sa vždy hodí vonkajší nepriateľ. Preto keď americký prezident Trump začiatkom augusta oznámil zdvojnásobenie ciel na hliník a oceľ z Turecka, odpoveď tureckého prezidenta bola rýchla a rázna – odvetné clá vo výške 140 % na alkohol z USA, 120 % na automobily a 60 % na tabak. Zvyšovanie napätia medzi týmito dvomi krajinami si odniesla predovšetkým turecká strana. Turecká líra sa za august oslabila o viac ako 25 %, čím sa jej tohtoročné straty vyšplhali až na 42 %.  

Základná úroková sadzba centrálnej banky je 17,75 % p. a., výnosy z dlhopisov vydaných v tureckých lírach sú okolo 25 %. V auguste sa oslabili aj turecké štátne dlhopisy vydané v eurách, výnos požadovaný investormi za august vzrástol z 2,5 % p. a. na vyše 6 % p. a. Pádu, i keď pomerne miernemu – okolo 4 %, sa nevyhol ani miestny akciový trh.

Akciové trhy majú za sebou slabší mesiac. Najviac sa darilo americkým akciám, naďalej podporovaných silnou ekonomikou, za august sa zhodnotili rádovo o tri-štyri percentá. Európske akcie, naopak, klesali, približne o dve percentá. Japonské akcie v medzimesačnom porovnaní stagnovali. Akciové trhy rozvíjajúcich sa krajín neboli výrazne dotknuté Tureckom a skončili v miernom pluse. Po prepočte na euro však ich zhodnotenia boli prevažne nižšie, keďže euro sa posilnilo voči menám rozvíjajúcich sa krajín. Nervozita pretrváva aj v Taliansku, výnosy z talianskych desaťročných dlhopisov koncom augusta dosiahli 3 % úroveň. Tá je vyššia ako koncom mája, keď bol na trhoch panický výpredaj talianskych aktív.

Voči americkému doláru euro zažilo dve rôzne polovice mesiaca. V tej prvej sa výrazne oslabovalo, keď z počiatočných úrovní okolo 1,17 sa oslabilo až do k úrovniam 1,13 USD/EUR. V druhej polovici augusta si však euro vzalo takmer všetky svoje straty späť. Mesiac tak menový pár končil na úrovniach okolo 1,16 USD/EUR, čo predstavuje mesačné mierne zhodnotenie amerického dolára. Vývoj zlata zrkadlovo kopíroval vývoj amerického dolára. Zhodnocovanie dolára v prvej polovici augusta bolo sprevádzané poklesom ceny zlata a naopak – v druhej polovici s oslabením dolára prišlo zhodnotenie zlata.

Kým v rozvinutých krajinách boli letné mesiace pomerne pokojné, bez výrazných zmien v doterajšom vývoji dlhopisového či akciového trhu, rozvíjajúce sa krajiny či krajiny periférie EMÚ zažili podstatne divokejšie obdobie.  

Miro Kotov, portfólio manažér, Allianz  –  Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 23:43