StoryEditor

Aké výhody má otvorený a uzavretý priestor kancelárie?

12.09.2018, 00:00
V súčasnosti požadujeme od našich pracovných priestorov takmer všetko. Súkromie , osobnosť, pohostinnosť a samozrejme aj flexibilitu.

Chceme kvalitné sedenie a moderné stoličky, ale často pritom zabúdame na hlavný účel, na premyslenú a produktívnu prácu. Najlepší pracovný priestor je ale miesto, v ktorom sa cíti človek pohodlne a dobre. Podľa toho by mal byť teda aj zariadený. Niekedy je to ale náročné a urobiť to správne rozhodnutie môže byť potom problém.

 Čo vyhovuje vám?

Téma, ktorá sa diskutuje už niekoľko rokov a stále sa k jasnému záveru nedospelo. Ktoré kancelárske priestory sú pre zamestnancov vyhovujúce?

 Každé kancelárske prostredie je jedinečné svojou veľkosťou, úlohou a cieľmi. Ale skôr než začnete premýšľať o farbách, dekorácii a vhodnej kancelárskej stoličke, je dôležité venovať čas zváženiu  výhod a nevýhod každej možnosti rozloženia. Začnite s tými, ktoré najlepšie vyhovujú všetkým, vašim zamestnancom, typu firemnej  kultúry a samozrejme charakteru práce. Najčastejšie sa ale riešia dva typy usporiadania kancelárie.

 Uzavreté miestnosti

Uzavretý priestor sa stal synonymom slova "kancelársky dizajn" v časoch minulých. Irónia je, že kabína bola navrhnutá tak, aby ľudí chránila pred otvorenými priestormi, ktoré sa dnes tešia veľkej obľube.

 Na začiatku šesťdesiatych rokov 20. storočia Robert Propst, dizajnér pracujúci pre Hermana Millera, dospel k záveru, že zamestnanci v kanceláriách potrebujú autonómiu a nezávislosť, čo im ponúkal flexibilný trojstenný dizajn. V priebehu rokov ale začali zamestnanci svoj život v boxe  nenávidieť. Aj napriek tomu dnes takéto kancelárie s tlačiarňou a plnými tonermi Canon, počítačom, mobilom a kopou papierov existujú a človek v nich musí vedieť fungovať.

​ Otvorený priestor

V poslednej dobe je najnovším kancelárskym trendom otvorené prostredie. Logika za týmto účelom dáva zmysel a hovorí, že zamestnanci budú šťastnejší a produktívnejší, ak budú spolupracovať s tímom namiesto toho, aby boli izolovaní za veľkou stenou kancelárie. Ich pocity sa dokonca prirovnávali k účinku dokonalého spánku na kvalitných luxusných matracoch, kde si človek dobil stratenú energiu.

 Otvorené kancelárie umožňujú sociálnu interakciu, neizolujú. Otvorený dizajn tiež spontánne vplýva a pomáha podporovať kreativitu.

 Ktorý je lepší?

V správe z roku 2013 o spokojnosti pracovného priestoru sa  zistilo, že zamestnanci, ktorí pracovali v otvorenom prostredí, neboli takí šťastní, ako predošlý výskum naznačoval.

 Zamestnanci sa sťažovali na závažný nedostatok súkromia, ako na jednu z hlavných príčin nespokojnosti v práci. Tiež sa sťažovali na zvýšenie rozptýlenia a úrovne hluku, ktoré poškodzujú spokojnosť s prácou.

 Problém "nedostatku súkromia" môže ale prekážať pracovníkom v otvorenom prostredí len preto, lebo majú pocit, že sú sledovaní, ako keby  tými najlepšími IP kamerami a nemôžu si v práci dovoliť to, čo by inak bolo za stenami možné.

 Čo je teda lepšie? V konečnom dôsledku je dôležité pozrieť sa na veľkosť vašej spoločnosti a na úlohu vašich zamestnancov pri výbere rozloženia pracoviska, ktoré vám vyhovuje. Ak trávia väčšinu času pri telefóne, nemusí byť otvorené prostredie najlepšou voľbou, pretože sa navzájom rušia. Ale ak sú súčasťou kreatívneho tímu, ktorý neustále spolupracuje a navzájom prehodnocuje nápady, otvorený plán by mohol fungovať a umožniť vašim zamestnancom ľahko komunikovať.

 Rada na záver

Niekedy môže byť skutočne dobrou motiváciou aj venovanie kúpeľného pobytu, na ktorom si unavené telo odpočinie niekedy najlepšie. Dobré psychologické účinky a vplyv na spôsob, akým ľudia v práci myslia alebo cítia, môžu mať aj rôzne farby. Keď to ako zamestnávateľ viete, je možné ovplyvniť svojich zamestnancov použitím správnych farieb v dizajne kancelárie, ktorá bude otvorená alebo uzavretá.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 16:12