StoryEditor

Už ste ochutnali túto cenami ovenčenú whisky?

17.09.2018, 00:00
Iba ťažko by sme našli niekoho, kto sa nepoteší nejakému oceneniu.

Podobne je to zrejme aj u výrobcu prvej slovenskej whisky Nestville. Práve tam totiž putovala prestížna cena od World Drinks Awards. Nie je pritom zďaleka prvou a podľa mnohých ani poslednou cenou, ktorú Nestville Distillery získalo. Ste zvedaví, ktorá fľaša sa môže pýšiť týmto ocenením? Čítajte ďalej. 

Čo je World Drinks Awards?

The World Drinks Awards, ako znie celý oficiálny názov tejto hodnotnej súťaže, je medzinárodne uznávaná organizácia. Ocenenia udeľuje na pravidelnej báze alkoholickým nápojom v rôznych kategóriách ako je práve whisky, vodka, gin či rum. Ceny sa pritom ďalej delia na tie, ktoré súvisia s chuťou nápoja, a tie, ktoré porota udeľuje za dizajn výrobkov.

​Udeľovať ceny je ale dnes omnoho ťažšie než kedysi v minulosti. Výroba whisky sa totiž už dávno netýka len Škótska, Írska alebo USA. Do popredia sa čoraz viac dostávajú whisky z krajín ako Japonsko, India a práve aj naše Slovensko. Každá krajina do výroby tohto nápoja dáva svoje špecifiká, ktoré ich robia výnimočnými. 

Porotu, určenú na posudzovanie jednotlivých whisky z celého sveta, tvoria svetoví odborníci z rôznych segmentov. Spája ich však jedno: láska pre naozaj chutné a s vášňou pripravované whisky. Taká je aj prvá slovenská whisky Nestville. Jej tvorcovia do nej dávajú nielen svoje dlhoročné know-how, ale aj potrebnú dávku entuziazmu, pretože to, čo robia, robia naozaj radi.

Vďaka čomu vyhrala slovenská Nestville Whisky?

Výhru v kategórii limitovaných edícií whisky z jedného suda si odniesla „limitka“ Nestville Whisky Single Barrel. Tá očarila najmä intenzívnou smotanovo-vanilkovou vôňou a príjemne vyváženou chuťou, v ktorej je jasne cítiť drevo a ovocie, prípadne na konci karamel a korenie. Práve táto chuť do dedinky Hniezdne na slovenskom Spiši priniesla aj bronzovú medailu v kategórii 6-ročných miešaných whisky.

Nestville Whisky sa vyznačuje aj ďalším špecifikom, a síce 7-kolónovou destiláciou, ktorá zaručuje vysoký stupeň kvality a čistoty výsledného destilátu. Ten má po dokončení až 90 % obsah alkoholu. Pred plnením do sudov sa pritom zriedi vodou na 65 % a neskôr na finálnych 40 %.

Aj toto je ďalší dôkaz, že Slováci vedia ako na whisky

Nielen tradičné pálenky alebo vodku, ale aj whisky dokážu Slováci vyrobiť na svetovej kvalitatívnej a chuťovej úrovni. Nezostáva vám nič iné, než si kvality tohto jantárovo-zlatého nápoja overiť sami, buď doma alebo v obľúbenom bare.

Prípadne môžete vziať kamarátov alebo rodinu do Nestville Park-u v Hniezdnom, kde sa dozviete všetko o výrobe whisky a kde to všetko uvidíte na vlastné oči.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 03:12