StoryEditor

Ako podať sťažnosť na uplatnenie svojich práv a nárokov aj v rámci členských krajín EÚ

09.10.2018, 00:00
Život prináša rôzne situácie a vyhnúť sa v nich konfliktom a nedorozumeniam, nie je tak jednoduché, pretože ľudia sme rôzny, čo je na jednu stranu samozrejme aj dobré. Dôležité ale je, že si v dnešnej dobe môžeme slobodne vybrať spôsob ich riešenia.

A inak tomu nie je ani v oblasti práv občanov členských štátov EÚ. A dokonca aj vtedy, ak si niekto z vášho dvora požičal novú nádrž na dažďovú vodu, ale zabudol vám o tom povedať. Ako štátny príslušník krajiny Európskej Únie, máte v tomto smere určité práva, ktoré môžete uplatniť aj v momente, ak sa nachádzate mimo svojho trvalého bydliska v iných európskych krajinách. Málo ľudí však o tom vie.

 Z čoho pramení táto potreba

Predstavte si, že ste si kúpili nový spotrebič do domácnosti a ani nie po ročnom používaní sa zrazu pokazí. Riešením môže byť, niekedy najlepšie vyhľadanie ohrievacieho telesa do sporáka, alebo si uplatníte svoje nároky v rámci záručnej lehoty.

Často sú ale predajcovia nekompromisní a dokážu si nájsť svoj dôvod, o ktorom ste možno, v drobným písmom napísanej zmluve, ani netušili. No a tieto práva spotrebiteľov môže riešiť EÚ tiež.

Hodnotiaca tabuľka jednotného trhu hovorí jasnou rečou

Aj keď si veľa ľudí myslí, že ide viac menej len o nezmyselné čísla, ktoré neodzrkadľujú skutočnú realitu, dobrá štatistika mala v našej spoločnosti vždy svoj význam. Či je tomu tak aj v tomto prípade, zistíte po prečítaní článku.

V dodržiavaní právnych predpisov je Slovensko v rámci EÚ na  treťom mieste

Tabuľka, v ktorej získate presný prehľad o stave a uplatňovania pravidiel jednotného trhu EÚ v Európskom hospodárskom priestore za rok 2017, bola zverejnená 12. júla 2018, čo znamená, že údaje a informácie sú ešte celkom aktuálne.

Správa hovorí, že väčšina prekážok voľného pohybu osôb, služieb, tovaru a kapitálu sa eliminuje a v niektorých situáciách sa situácia dokonca zastavuje, no žiaľ aj zhoršuje. Vyhodnocuje tiež, ako členské štáty EÚ a EHP uplatňujú konkrétne pravidlá a hodnotí nedostatky. Výsledky boli zaujímavé a medzi krajiny s najlepšou výkonnosťou boli v tomto smere Fínsko, Dánsko a Slovensko.

​​Kde sa môžete sťažovať

S novou kuchyňou na mieru problémy mať zrejme nebudete, ale pokiaľ by ste neuspeli pri kúpe tovaru alebo služby v inej krajine EÚ, môžete sa v danej veci obrátiť na príslušný orgán. Odporúča sa zvoliť nasledovný postup a nepreskakovať niektoré úrovne, pretože aj tak vás potom môžu vrátiť naspäť do iných dverí.

Začnite na Ústrednom inšpektoráte Slovenskej obchodnej inšpekcie, ale dobre si preklikajte všetky dôležité informácie, ako podať sťažnosť, aby ste mali úspech. Dôležitý je aj zákon č. 9/2010 Z. z. o sťažnostiach v znení neskorších predpisov.

Všetky veci však jeden orgán verejnej správy samozrejme riešiť nemôže, a preto, ak si chcete konečne a v pokoji užívať vo svojom živote pohodlie, musíte robiť aj správne a uvážené kroky.

Základom je správny výber. Veľmi dobre viete, že na tesnenie konkrétnych spojov a špár by ste mali mať v domácnosti kvalitné epoxidové špárovačky, ktoré sú vhodné aj na použitie v miestach, prichádzajúcich do kontaktu s potravinami. Rovnako tak by ste si mali dať záležať aj na správnom výbere kontrolnej inštitúcie.

Aj SOI-ka vám povie, že konkrétne podania ohľadom zdravotnej bezpečnosti potravinárskych, poľnohospodárskych a tabakových výrobkov, nie je v jej kompetencii a pomôže vám Štátna veterinárna a potravinová správa.

Ak si ale vyberiete správnu vegetariánsku stravu, nič podobné riešiť samozrejme nemusíte, pretože ste na základe dobrého, osvedčeného a správneho postupu investovali do svojho zdravia.

Skúste to aj online

Občania, podniky, mimovládne organizácie a iné zainteresované strany môžu nahlásiť podozrenie z porušenia práva EÚ aj prostredníctvom online formulára sťažností, dostupného prostredníctvom portálu Europa " Vaše práva ".

Podania týkajúce sa ohrozenia bezpečnosti a neškodnosti jedál rieši aj Úrad verejného zdravotníctva a v prípade problémov s poskytovaním poštových a elektronických služieb, by ste sa mali zasa obrátiť na Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Je to niekedy komplikovanejšie, ale ak máte vyriešiť svoj problém, za tú námahu vám to určite všetko stojí.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 09:01