StoryEditor

Čo je kľúčové pre váš nový biznis?

29.10.2018, 23:00
Pri rozbiehaní vášho nového biznisu by ste mali myslieť na všetky možné nástrahy a riziká, ktoré s podnikaním súvisia. Tie môžu ovplyvniť vaše ďalšie fungovanie a v prípade škody, môžu mať negatívny dopad na váš majetok. Jedným zo spôsobov ako eliminovať následky týchto škôd je profesionálne poistenie podnikania.

Je poistenie podnikania potrebné?

Poistenie podnikania už dávno nie je určené iba pre veľké firmy a medzinárodné spoločnosti. Slúži všetkým živnostníkom aj menším firmám rovnako. V prípade akejkoľvek malej chyby vám môžu vzniknúť náklady, ktoré sú mnohokrát aj likvidačného charakteru. Je jasné, že rizikám alebo nepríjemným náhodám sa vo svojom podnikaní nevyhnete, no môžete zmierniť ich následky.

Ručenie majetkom

Živnostníci ručia za záväzky celým svojim majetkom. Spoločníci v spoločnosti s ručením obmedzeným do výšky nesplatených vkladov, na druhej strane eseročka ako samostatný právny subjekt, ručí celým svojim majetkom, nie majetkom spoločníka ani konateľa, ale majetkom, ktorým spoločnosť disponuje. Pri akciovej spoločnosti je to podobné. Akcionár neručí vôbec za záväzky spoločnosti, no akciová spoločnosť ako právny subjekt, ručí celým svojim majetkom. Z pohľadu ručenia majetkom pri podnikaní je zjavné, že menší podnikatelia znášajú v prípade škôd väčšie riziko, preto je poistenie podnikania kľúčovým aj pre tieto subjekty.

Ochráňte svoju peňaženku

Z poistenia majetku podnikateľovi poukáže poisťovňa plnenia napríklad v prípade, že dôjde k poškodeniu zariadenia, prístrojov a podobne z dôvodu živelnej pohromy K tým najčastejším príčinám vzniku škôd podnikateľom patrí  povodeň, požiar, vietor či zosuv pôdy. Poistenie však kryje aj škody po výbuchu, údere bleskom alebo páde iného predmetu (napríklad lietadla). Samostatná kapitola je poistenie majetku pre prípad poškodenia majetku podnikateľa tekutinou z prasknutého potrubia alebo iných médiom, ktoré potrubie obsahuje.

V takom prípade pre podnikateľov platia rovnaké podmienky, ako pri poistení nehnuteľnosti. Ak podnikateľ nemá poistenie znáša náklady na obnovu prevádzky jeho peňaženka.

V každej firme môžeme nájsť vybavenie alebo tovar v hodnote stoviek či tisícok eur. Čím hodnotnejší majetok vlastníte, tým atraktívnejší je pre zlodejov. Zabezpečenie firmy prostredníctvom alarmu nie je vždy stopercentné, preto je rozumné majetok firmy poistiť aj pre prípad krádeže a vandalizmu.

Poistenie zodpovednosti chráni firmu aj zamestnanca

Ak poskytujete služby, pri ktorých existuje možnosť, že svojmu klientovi spôsobíte škodu, mali by ste využiť možnosť poistenia zodpovednosti za škodu alebo poistenia škôd spôsobených prevádzkovou činnosťou.

Oba spomenuté produkty pokrývajú škody spôsobené vašou činnosťou na majetku zákazníka alebo obchodného partnera. Pre niektoré profesie je poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone povolania povinné zo zákona. Ide o profesie napríklad ekonomických či právnych poradcov, ale aj veterinárov alebo prevádzkovateľov prepravy tovaru.

Prerušenie prevádzky

To, čo si niektorí podnikatelia na začiatku neuvedomujú, je výška možných finančných strát v prípade neplánovaného prerušenia prevádzky. Čiastočným alebo úplným zastavením prevádzky je znížená produkcia, čo môže viesť k stratám vyšším ako pri vecnej škode. Poistenie však kryje aj fixné náklady, ktoré sú potrebné na zastavenie činnosti - vrátane platov zamestnancov, nájomného, ale aj paušálnych poplatkov za plyn, vodu či energie.

Ako sa určuje cena poistného?

Cena za poistenie podnikania závisí od toho, čo a na akú sumu chcete mať poistené a aká je miera rizikovosti konkrétneho podnikania. Pri stanovení výšky poistného sa berie do úvahy aj druh podnikania, počet zamestnancov či výška ročného obratu. Napríklad ak vlastníte obchod s elektronikou, pripravte sa, že sadzba poistného pre riziko krádež bude vyššia ako napríklad pri prevádzkovaní cukrárne.

Uzatvoriť kvalitné a profesionálne poistenie podnikania je jedným z kľúčových momentov, ako zabezpečiť svoj biznis. Poistenie Profesionál od poisťovne KOOPERATIVA poistí hnuteľný, nehnuteľný aj prevzatý či prenajatý majetok. Navyše kryje škody, ktoré môže spôsobiť zamestnanec. Špecialisti v poisťovni vám poradia najvhodnejšie poistenie vášho podnikania, aby ste eliminovali prípadné riziká a mohli sa nerušene venovať jeho ďalšiemu rozvoju.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 23:39