Allianz SDSS
StoryEditor

Trhy zahučali. Nastáva súmrak prílišného optimizmu

05.11.2018, 23:00
V októbri zavítala na akciové trhy ďalšia vlna výpredajov, ktorá stiahla hodnoty akciových indexov na niekoľkomesačné minimá. V priebehu pár dní tak trhy stratili to, čo získavali niekoľko mesiacov. A tentoraz nezostala ušetrená ani Amerika.

Americký technologický index Nasdaq stratil v októbri takmer 11 %, širšie zameraný index S&P500 takmer 9 %. Európa poklesla miernejšie na úrovni okolo 6 – 7 %. Naopak, Ázia sa poklesmi priblížila trhom v USA a poklesla dvojciferným tempom. Obchodovanie na trhoch bolo nervózne a sprevádzali ho vysoké výkyvy

Poklesy preklopili tohtoročnú bilanciu väčšiny trhov do záporných hodnôt. 

Názory, prečo k takémuto výraznému a v podstate globálnemu poklesu trhov prišlo, sa zhodujú na základných troch dôvodoch – obchodné vojny, rast sadzieb a výsledková sezóna spoločností. Cena akcie odzrkadľuje predovšetkým očakávania budúcich ziskov.

Mnohí finanční investori sú už dlhšie presvedčení, že v súčasných cenách akcií je započítaný až prílišný optimizmus týkajúci sa budúceho vývoja. To znamená, že tržby a zisky firiem by museli aj naďalej prudko rásť, aby pri súčasných cenách priniesli investorom zodpovedajúci výnos. A to je vzhľadom na fázu ekonomického cyklu, v ktorej sa nachádzame, veľmi otázne.

Od začiatku októbra zverejňujú spoločnosti svoje výsledky za predchádzajúci štvrťrok a akýkoľvek náznak slabosti zabrnká na napnuté nervy investorom. Investori pozorne sledujú aj vyhlásenia spoločností o ich očakávaniach na ďalšie obdobia, lebo prebiehajúce obchodné vojny skôr či neskôr hospodárenie spoločností ovplyvniť musia. Po tom, ako niektoré spoločnosti vydali varovanie týkajúce sa budúcich ziskov, trhy citlivo zareagovali.

Samostatnou kapitolou je rast úrokových sadzieb v USA. Vysoké sadzby majú negatívny vplyv na akcie. A to hneď dvojnásobne. Jednak podnikom postupne zvyšujú náklady na financovanie svojho dlhu a tým znižujú zisky. A jednak investori pri vyšších sadzbách očakávajú aj vyššie zhodnotenie z držby akcií. Oba faktory tlačia ceny akcií smerom nadol.

Americký Fed veselo zvyšuje sadzby, tento rok už zvýšil trikrát a na štvrté zvýšenie sa chystá v decembri. Navyše, Fed pod novým guvernérom sa tvári, že nejaké korekcie na akciovom trhu ho nerozhádžu a neodradia od plánovaných krokov. Fed pod vedením predchádzajúcich dvoch guvernérov bral vývoj na trhoch vážnejšie. Keď na začiatku roka 2016 poklesli akciové trhy, Fed zvoľnil plánované tempo zvyšovania sadzieb.

Aj preto je americký prezident D. Trump čoraz viac nespokojný s guvernérom Fedu, čo aj dáva najavo. Šéf Fedu J. Powell však nemá veľmi na výber, úrokové sadzby v USA sú stále výrazne pod úrovňami, kde by mali byť vzhľadom na rast ekonomiky a inflácie. Navyše expanzívne rozpočty administratívy D. Trumpa je potrebné nejak vyvažovať.

Turbulentné obdobie naďalej zažívajú talianske dlhopisy. Tie citlivo reagujú na boj súčasnej vlády s Európskou komisiou o rozšafnejší rozpočet. Miernu úľavu na konci mesiaca priniesli Taliansku ratingové agentúry, ktorých ratingové hodnotenie bolo lepšie, ako sa trhy obávali. 

Dlhopisy krajín jadra EMÚ, naopak, rástli na cene. Investori utekajúci z akcií sa presúvali do bezpečných aktív. Okrem dlhopisov tak rástla aj cena zlata.

Nervozita na trhoch tak akciových, ako aj dlhopisových je momentálne veľká a  na skoré upokojenie to zatiaľ nevyzerá. Vysoké výkyvy nás preto asi budú sprevádzať aj v najbližších mesiacoch. 

Miro Kotov, portfólio manažér, Allianz  –  Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 10:34