Allianz SDSS
StoryEditor

Finančné trhy v novembri márne čakali na spasiteľa

02.12.2018, 23:00
Kto čakal, že po ťažkých októbrových stratách sa akciové trhy oklepú a veľkú časť strát vymažú, ostal sklamaný. November priniesol volatilné obchodovanie s výkyvmi smerom nahor aj nadol, no bez výrazného rastového trendu.

V USA je to predovšetkým strach z rastu úrokových sadzieb, čo negatívne vplýva na akciové trhy. No kým doteraz sa americký Fed tváril, že ho vývoj na akciových trhoch nezaujíma, po poslednom vývoji už niektorí jeho predstavitelia pripúšťajú, že po decembrovom (už de facto oznámenom) zvýšení sadzieb by si Fed mohol dať prestávku. A analyzovať dosahy doterajších zvýšení.

Takéto vyjadrenia museli potešiť amerického prezidenta D. Trumpa, ktorého rýchle zvyšovanie sadzieb privádza do zúrivosti.  Čo aj dáva patrične najavo,  najmä keď rast sadzieb ťahá nadol akciové trhy. V novembri sa preto rovno vyjadril, že Fed by mal sadzby znížiť.

Európa okrem zahraničných tém žije predovšetkým brexitom. V novembri sa zrodila rozvodová dohoda medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ. EÚ sa poponáhľala a znenie dohody rýchlo schválila na samite v Bruseli. Zároveň pritlačila britský parlament do kúta, keď označila súčasnú dohody za jedinú možnú. Z úst viacerých predstaviteľov EÚ zaznelo, že žiadne zmeny v dohode už neprichádzajú do úvahy.

Na strane Británie bude schvaľovanie v parlamente omnoho náročnejšie. Súčasné znenie dohody chcú zamietnuť euroskeptickí poslanci, ktorým sa dohoda vidí príliš slabým rozchodom s EÚ. Zamietnuť ju chcú aj opoziční socialisti, no presne z opačného dôvodu. Začne sa teda ďalšia partia T. Mayovej s poslancami (predovšetkým) vlastnej strany, aby dohodu nakoniec pretlačila. Marec 2019 sa blíži a hrozba chaotického brexitu bez dohody bude tlačiť na všetky strany, aby prehodnotili svoj postoj.  

Americký technologický index Nasdaq, ktorý stratil v októbri takmer 11 %, sa v prvej novembrovej dekáde snažil zmazať časť svojich strát, no potom prišla séria prepadov. Koncom novembra tak opäť mal mínusovú bilanciu 3 percentá. Podobne bol na tom aj širšie zameraný index S&P500 s novembrovým poklesom -1 %. Európa bola tiež v červených číslach, ale miernejšie ako americké akcie. Lepšiemu vývoju pomohol optimizmus z posunu v brexite. Viac sa darilo akciám v regióne Pacifiku, tamojšie akciové indexy rástli – japonský o percento, juhokórejský dokonca o takmer 7 %.

Október a november priniesli zásadnú zmenu aj na dlhopisové trhy, najmä na tie s podnikovými dlhopismi. A totiž, že nervozita na akciových trhoch sa začala výraznejšie prejavovať aj na raste kreditných prirážok na dlhopisoch. V posledných rokoch vývoj dlhopisových trhov mali pod kontrolou centrálne banky. Objem ich nákupov bol taký obrovský, že svojimi nákupmi vedeli korigovať vývoj trhu požadovaným smerom. Podnikové dlhopisy a akcie preto často žili oddeleným životom. Ako však centrálne banky utlmujú nákupné programy dlhopisov, vývoj sa začína vracať do normálu. Teda do stavu pred krízou.

Čo bude normál najbližších rokov, ťažko odhadnúť. Náznaky, že Fed pozastaví zvyšovanie sadzieb a obavy z toho, že globálny rast sa pomaly blíži ku koncu, napomáhajú špekulácie, že ECB nestihne v rámci tohto cyklu zvýšiť sadzby.

Mierna úľava zavítala na trhy s talianskymi dlhopismi. Tie po opatrných náznakoch miestnych vládnych činiteľov o ochote rokovať s EÚ o deficite mierne narástli na cene. Obchodovanie však aj v tomto prípade bolo pomerne volatilné a optimizmus je veľmi krehký.

Miro Kotov, portfólio manažér, Allianz  –  Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 21:12