bigstockphoto.com
StoryEditor

Ani zimná dovolenka sa nezaobíde bez poistenia

09.12.2018, 23:00
Opäť sa nám blíži čas zimných dovoleniek. V zahraničí aj u nás nájdeme už veľa kvalitných zimných stredísk. Myslieť treba však aj na vhodné poistenie.

Na Slovensku je to možno o trošku jednoduchšie, pretože väčšina možných prípadov ošetrení sa rieši z verejného zdravotného poistenia. V prípade športovej aktivity v horách sa však určite oplatí poistenie do hôr, ktoré vás bude chrániť v prípade úrazu alebo ďalších nepríjemností v horskom teréne, pri ktorých bude potrebná pomoc horskej služby. Jej zásah totiž verejné zdravotné poistenie nekryje. Výška takéhoto zásahu sa navyše môže vyšplhať aj na tisícky eur. Doplatiť si pár eur za poistenie do hôr sa v takomto prípade určite oplatí.

Je poistenie do hôr naozaj nutné?

Poistenie na hory však veľa dovolenkárov zanedbáva aj v rámci zahraničných dovoleniek. Myslieť naň treba tak pri krátkodobom, ako aj celoročnom poistení. Veľakrát sa totiž stáva, že dovolenkári, ktorí majú uzatvorené celoročné cestovné poistenie, sa mylne domnievajú, že tento typ cestovného poistenia zahŕňa aj horské záchranné akcie. Môže, ale nemusí to tak byť. Záleží na tom, či ste si riziko zásahu horskej služby zahrnuli do svojho balíčka cestovného poistenia. Ak aj nie, môžete tak pokojne urobiť aj pred samotnou cestou. Pri uzatváraní ročného cestovného poistenia sa preto odporúča myslieť na všetky druhy činností, ktoré môžete počas roka na vašich cestách vykonávať, napríklad v lete pri mori a v zime na lyžovačke. Konkrétne pripoistenie pátrania a záchranných akcií na horách by nemali opomenúť nielen skialpinisti, horolezci a milovníci adrenalínových zimných športov, ale aj rekreační turisti.

Práve zimná turistika so sebou prináša oveľa viac nebezpečenstiev, než tá letná. V zime môžete veľmi jednoducho zablúdiť, uviaznuť v neprístupnom teréne alebo vás môže zaskočiť náhla zmena počasia. Vaša situácia si nakoniec môže vyžadovať zásah horskej služby, prípadne pátranie alebo prevoz vrtuľníkom. Ak pôjde o náročnejšiu záchrannú akciu v zahraničí, náklady sa môžu vyšplhať až do výšky niekoľkých tisícov až desiatok tisícov eur. S pripoistením záchranných akcií horskej služby máte nárok nielen na lekárske ošetrenie, ale tiež na úhradu všetkých týchto nákladov.

Vhodné poistenie aj na poslednú chvíľu

Ak vyrážate na lyžovačku či zimnú dovolenku do zahraničia a na poslednú chvíľu ste si spomenuli na poistenie, panikáriť nemusíte. Stačí, ak využijete online porovnanie cien poistenia, kde si poistenie vyberiete nielen výhodne, ale ho aj rovno uzatvoríte. Pred uzatvorením si však nezabudnite preštudovať všetky podmienky a výluky z poistenia. Na lyžovačku určite odporúčame využiť aj pripoistenie zodpovednosti za škodu. Vzťahuje sa na škodu na zdraví alebo majetku, ktorú môžete na svahu spôsobiť inému lyžiarovi alebo turistovi. Oplatí sa to najmä, ak plánujete lyžovať s deťmi a v zahraničí by malo byť samozrejmosťou. Sú známe mnohé prípady, kedy si poškodení nárokovali vysoké sumy a neváhali sa ich domáhať aj súdnou cestou. Taktiež sa môžete pripoistiť aj pre prípad krádeže vašej výstroje alebo inej batožiny, ktorú si beriete na dovolenku. Ak sa plánujete venovať adrenalínovým alebo rizikovým zimným športom, zvážte aj pripoistenie týchto športov a úrazové poistenie. Vaše poistenie si môžete doplniť tak, ako práve potrebujete.  

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 03:55