StoryEditor

Na exkurzii v coworkingu budúcnosti

10.12.2018, 23:00
Koncept coworkingu sa neustále posúva ďalej a prekračuje nové hranice. Aj na Slovensku. V HubHub-e.

Coworkingové priestory prestávajú byť len priestormi. Stávajú sa z nich centrá inovácií, ktoré priťahujú nielen mladé startupy, ale aj väčšie firmy a korporácie. Zároveň sa otvárajú svetu a snažia sa so širokou verejnosťou zdieľať svoje hodnoty, inovácie a know-how. V spolupráci s inými novátorskými spoločnosťami na trhu organizujú edukačné podujatia zamerané na mladých profesionálov, ale aj úplných laikov.

Zmena aj na Slovensku

Na Slovensku je symbolom tohto rastu coworking HubHub, ktorý 27. novembra slávnostne otvoril svoje nové priestory. Už aj na samotných priestoroch vidno, že HubHub to s kvalitou svojich služieb myslí naozaj vážne. Vchádza sa cez priestory kaviarne Mondieu, ktorá slúži ako bistro pre ich členov, ale rovnako sú v nej vítaní aj náhodní okoloidúci. Navodzuje to otvorenú a uvoľnenú atmosféru. Za kaviarňou je eventový priestor pre vyše 200 ľudí, kde sa organizujú prednášky, konferencie a workshopy. Z prízemia sa ide do pracovných priestorov dominantným schodiskom, ktoré pripomína špirálu DNA.

DNA HubHub-u tvoria tri piliere – PRIESTOR, KOMUNITA a VZDELÁVANIE. Okrem kaviarne sú samotné pracovné priestory rozdelené na kancelárie a open space v pomere asi 2 ku 1. Vďaka tomuto rozdeleniu je HubHub coworkom, akého sa neboja ani väčšie firmy, ktoré chcú mať svoje vlastné priestory. Open space je pre zmenu hojne využívaný freelancermi, menšími startupmi alebo neziskovými organizáciami. Z členov HubHub-u môžeme spomenúť napríklad inovatívny Elevator Lab powered by Tatra banka, Brackets, Exponeu, Cellense, SimpleCell alebo Fuergy.

Spolu tvoria rôznorodú komunitu, akú len tak niekde neuvidíte. Vďaka veľkým spoločným priestorom sa ľudia z rôznych spoločností a sektorov denne stretávajú, vytvárajú priateľstvá, podporujú sa alebo dokonca nadväzujú profesionálne partnerstvá. „Náš Elevator Lab je členom HubHub-u len niekoľko mesiacov a už sa nám podarilo nadviazať spoluprácu na niekoľkých projektoch s ostatnými členmi,“ potvrdzuje Pamela Babuščáková z Tatra banky.

Otvorená spolupráca na všetkých frontoch

Tretí pilier, vzdelávanie, je odpoveďou na otázku, ako môžu coworkingové priestory prinášať pridanú hodnotu aj širokej verejnosti. Cez organizáciu vzdelávacích podujatí sa dá osloviť najviac ľudí a byť pozitívnou hybnou silou v spoločnosti. HubHub organizuje niekoľkokrát do týždňa verejné prednášky a diskusie, ktoré sú zaujímavé nielen pre profesionálov, ale aj pre laikov. Témy sú rôznorodé – od technológií, cez marketing, po psychológiu. Nedávno sa napríklad konala diskusia o marketingu v slovenských podmienkach s Martinom Zahurancom, zakladateľom známej online optiky eyerim.

Ďalším spôsobom, ako môžu mať coworky pozitívny dopad na celú spoločnosť, je cez prácu s perspektívnymi študentmi alebo podnikateľmi. Coworky, vďaka nespočetným partnerstvám s rastúcimi a úspešnými firmami, majú jedinečnú možnosť otvárať mladým ľuďom nové obzory. HubHub, spolu so spoločnosťami Sygic, Leaf a Pixel Federation, založil vzdelávaciu platformu Butterfly Effect, kde sa úspešné digitálne firmy delia o know-how s mladými ľuďmi. Tí vďaka tomu prinášajú našej ekonomike inovatívne nápady či rozbiehajú vlastné biznisy.

Aj napriek tomu, že coworking je relatívne mladá idea, vidieť, že dospieva veľmi rýchlo. Uvedomuje si spoločenský potenciál, ktorý má a robí všetko pre to, aby ho nepremrhal. Coworky ako HubHub sú dôkazom, že aj taká zdanlivo jednoduchá vec ako prevádzka priestorov sa dá robiť tak, že z toho profituje celá spoločnosť.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 03:04