StoryEditor

Vianoce v USA

11.12.2018, 23:00
Tie najkrajšie a najočakávanejšie sviatky roka klopú na dvere a my v zhode odrátavame koľko dní nám zostáva na nákup vianočných darčekov a prípravu vianočných sladkých koláčikov.

Vianoce sú sviatky, ktoré sa slávia takmer na celom svete, avšak každá krajina má svoje typické tradície a zvyky. Ako sa pripravujú a slávia Vianoce Američania? Ak nemáte v pláne si zabezpečiť cestovnú autorizáciu ESTA Viza a v blízkej budúcnosti vycestovať do USA, my Vám predstavíme americké Vianoce aspoň v tomto článku.

Americké vianoce

Pri slovnom spojený americké Vianoce, sa mnohým z nás ako prvý vybaví postarší muž s dlhou bielou bradou a bielymi vlasmi, veľkým bruchom a červeným plášťom. Áno presne tak, hovoríme o Santa Clausovi, ktorý je podobný nášmu Mikulášovi. Rozdiel medzi nimi je však ten, že zatiaľ čo naše slovenské deti čakajú Mikuláša začiatkom decembra a darčeky pod stromček nosí Ježiško, deti v USA dostávajú darčeky od Santu na Štedrý deň uprostred noci.

Darčeky až ráno

Určite ste si v amerických filmoch všimli, že deti vianočné darčeky rozbaľujú v pyžamkách až ráno. Keďže Santa Claus za pomoci sobov zapriahnutých v saniach rozváža darčeky až v noci 24. Decembra, deti si musia na darčeky počkať až do rána. Štedrovečerná večera je tak ako u nás 24.12.. Až keď v dome všetci zaspia hlbokým spánkom, zavládne ticho, cez komín príde Santa. Všetky deti na svete sú rovnaké a nevedia sa dočkať darčekov. Z čoho vyplýva, že rodičov už za skorého rána zobudí detský džavot a radosť z nových hračiek. Deti ešte predtým než si idú na štedrý večer ľahnúť do postieľky, položia k stromčeku pohár mlieka, sušienku a mrkvu. Mlieko a sušienka je pre Santa Clausa a mrkva pre soby.

Imelo

Imelo je za posledné uplynulé roky známe aj u nás. Táto zelená rastlinka sa vešia v interiéri nad dvere, zárubne, a keď sa pod ňou stretne pár, mali by sa pobozkať. Milá a krásna tradícia. A okrem toho imelo je aj peknou dekoráciou.

Pečený moriak

Aj Američania majú typickú štedrovečernú večeru, len namiesto rezňov, kapra a šalátu na vyzdobené stoly servírujú pečeného moriaka s plnou, zemiakové pyré, tekvicový koláč a puding. Pečený moriak je niekoľko ročnou tradíciou nielen na Vďakyvzdanie, ale aj na Vianoce a zvyčajne ho rozkrajuje hlava rodiny.

Vianočný výzdoba

Americké domy počas Vianoc priam žiaria. Miliónu blikajúcich svetielok povešaných na dome robí spoločnosť  socha Santa Clausa alebo soba pred domom. Interiér domu je zaplavený vianočnými dekoráciami, všetko je farebné a prevládajúcimi farbami sú červená, zelená a zlatá. V obývačke sa vyníma zvyčajne živý obrovský stromček a nad kozubom sú zavesené vianočné ponožky.

Cestovanie do USA sa spája aj s vianočnými sviatkami, či už máte rodinu blízko či ďaleko, počas týchto sviatkov precestujete aj niekoľko kilometrov, aby ste boli so svojimi blízkymi a niektorí preto pocestujú aj za oceán.

Čaro Vianoc či už doma alebo v zahraničí ja naozaj krásne. Toto obdobie prináša lásku, pokoj, odpúšťanie bez ohľadu na to aké me tradície a zvyky. A preto nech prežijete tieto Vianoce kdekoľvek, prajeme Vám nádherne prežité chvíle v kruhu tých najbližších. Ak ešte predsa len rozmýšľate nad tým, že Vianoce strávite v Spojených štátoch amerických, nezabúdajte vyplniť formulár ESTA, ktorý slúži ako cestovné povolenie na vstup do USA.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 18:41