StoryEditor

Rozprávkový advent: Čarovné trhy nájdete u susedov v Rakúsku

11.12.2018, 23:00
Na načerpanie vianočnej atmosféry je ako stvorený adventný čas v neďalekom Hornom Rakúsku.

Stráviť niektorý z predvianočných víkendov či pracovných dní na kúzelných trhoch v zomknutí majestátnych hôr, očarujúcich jazier či malebných rakúskych miest je priam ideálne. V ktorých častiach Rakúska zažijete advent skutočne ako z rozprávky?

Veľkolepý Salzburg

Vianočné trhy v historickom centre Salzburgu pri pevnosti Hohensalzburg sa objavili v zmienkach už v 15. storočí. Dokonale zladené vysvietené stánočky združené do obrazca nie sú jediným lákadlom. Pri ctihodnej katedrále na nádvorí Residenz sa odohráva bohatý overený program salzburského adventu. Čo môže byť „vianočnejšie“ ako dychové orchestre a zbory v prednej časti zasneženej katedrály

Trhy v centre však nie sú jediné. Za návštevu počas zimnej dovolenky určite stojí aj čarovný advent v neďalekom zámočnom Hellbrunne, kde nájdete vysvietené nádvorie, chodník lemovaný pochodňami a nadrozmerný adventný kalendár. Romantické stánky, lákavé lahôdky a darčeky dopĺňa skutočná vianočná atrakcia - jazda na saniach zapriahnutých živými sobmi a ďalšie dobrodružstvá.

Rozprávkové Wolfgangsee

V predvianočnom období odhaľuje čarokrásna oblasť Salzkammergut svoju romantickú stránku. Adventné trhy na jazere Wolfgangsee skvele dotvárajú idylickú atmosféru mestečiek v okolí jazera, z ktorého doďaleka žiari plávajúci lampáš mieru. Zo stanice horskej železnice SchafbergBahn sa parným vláčikom dá vyviezť až k najvyššie položenému stánku s horúcim punčom.

©Foto Oberoesterreich Tourismus GmbH Advent na jazere Traunsee zase stavia na vychýrenú dvojicu: zimnú verziu jazera, ktoré ponúka jedno z najkrajších svetových klzísk - Cisárov ľad a vodný zámok Orth v jeho strede.

Vznešený Linz

Dokonca ešte bližšie a pohodlnejšie ako tatranská Štrba je z Bratislavy hlavné mesto Horného Rakúska - prekrásny Linz, v ktorom si môžete vychutnať atmosférické adventné trhy, ale aj zažiť veľkolepú zimnú dovolenku v priľahlej oblasti. Okolité lyžiarske strediská sú zmesou aktívnej zábavy a hodnotného relaxu.

Centrum Linzu v zime rozvoniava gaštanmi, punčom a medovníkmi a rozžiarené svetielka strážia ulice s obchodníkmi. Vianočný trh na hlavnom námestí plný rozžiarených betlehemov má vďaka kulisám barokových fasád jedinečnú atmosféru.

©Foto Oberoesterreich Tourismus GmbH Malebný Wels

Asi dve hodiny cesty od Viedne natrafíte na útulné mestečko Wels odeté do autentickej komornej atmosféry. Pred historickou kulisou námestia vás privítajú horské chatky s najväčším Jezuliatkom na svete. Obľúbenou sviatočnou aktivitou je odoslať zoznam prianí cez vianočnú poštu v historickom Ledererturme.

Okrem návštevy mestského hradu Burg Welsu tu nájdete aj atraktívnu mimovianočnú atrakciu – nové interaktívne múzeum Welios, ktoré neponúka len statické prezeranie expozícií, ale mnoho technických a vedeckých experimentov, ktoré si môžete vyskúšať. Napríklad také budovanie vlastného tornáda, cestovanie do stredu Zeme, použitie priateľov ako vodičov elektriny či zopár kúzelných trikov.

Najvychytenejšie lokality Horného Rakúska nájdete na www.hornerakusko.sk.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 22:47