Na Slovensku dnes máme pomerne veľkú ponuku u nás vyrábaného alkoholu. Na policiach v obchodoch môžeme nájsť naozaj lacné fľaše za pár eur, ale aj v zahraničí oceňované skvosty, akým je napríklad Goral Vodka Master. Podľa Daniela Duračinského z GAS Familie je fakt, že ľudia si dnes dávajú viac záležať na tom, čo jedia a pijú, a prejavuje sa to aj na predaji. „Z roka na rok cítime, že nám stúpa predaj produktov v prémiovejšom segmente, napríklad Goral Vodka Master. Spotrebitelia sa prikláňajú k vyššej kvalite a sú ochotní za ňu aj viac zaplatiť.“
Liehovina verzus destilát
Slováci dnes majú na nákupy nielen viac peňazí, ale aj viac o alkohole vedia. Zatiaľ čo kedysi riešili len chuť a vôňu, dnes ich zaujíma aj spôsob výroby a zloženie. „Ľudia dnes vedia viac o výrobe alkoholu, preto nám o niečo klesol predaj liehovín, a naopak stúpli destiláty. Spotrebitelia už poznajú ten rozdiel a radšej si vyberú prírodný destilát, aj keď je drahší, ako liehovinu s pridaním aróm, cukru, koncentrátu,“ hovorí Daniel Duračinský z GAS Familie. Pri nákupe v takom prípade treba hľadať nápoje s koncovkou „ica“. Teda nie slivka, ale slivovica, nie čerešňa, ale čerešňovica. Vtedy viete, že ide o prírodný destilát a nie o ochutenú liehovinu.
Nie je vodka ako vodka
O niečo menej sa vie o rozdieloch vo výrobe vodky. Mnoho ľudí si možno povie, že ide len o lieh zmiešaný s vodou. Na prvý pohľad to tak môže vyzerať. Na druhej strane, človek nemusí byť ani degustátor, aby si všimol medzi jednotlivými značkami veľké rozdiely. Zatiaľ čo pri jednej vás strasie, druhá ide hladko dolu krkom a jej pitie sa dá doslova vychutnávať. Prečo je to tak? Predstavte si napríklad výrobu jednej z top slovenských vodiek Goral Vodka Master. Najskôr sa vyberá tá najkvalitnejšia tvrdá pšenica. Aby bol lieh z nej čo najčistejší, získava sa sedemkolónovou destiláciou. Nasleduje filtrácia cez sedem rôznych filtrov. Pri jej výrobe sa používajú drahšie materiály a celý postup zaberie niekoľko mesiacov. A tak ako inde, aj v tomto prípade platí, že čas sú peniaze. Čím dlhší proces, tým drahší produkt a naopak.
A čo lacnejšie verzie?
Aj preto vodka za dve-tri eurá nemôže byť kvalitný produkt. Bola pripravená z lacnejších surovín a oveľa rýchlejšie – nebola toľkokrát destilovaná ani filtrovaná, nezreje tak dlho, ako napríklad Goral Vodka Master. Na urýchlenie procesu výroby sa používa ešte jeden trik – na zjemnenie sa pridá trocha cukru. Sladkú chuť v nápoji necítite, ale vodka je vďaka nemu jemnejšia, lepšie sa pije. To, čo sa pri drahších typoch dosiahne filtráciou cez rôzne filtre, tu docielime takto za chvíľku. Obsah cukru vo vodke sa však prejaví dosť nepríjemným spôsobom – po jej vypití ráno človeka často bolí hlava.
Kvalita, ktorá stojí za vyskúšanie
Keď si chcete dať vodku, či už čistú, alebo v miešanom drinku, stavte na kvalitu. Uvidíte, že sa to vyplatí. Určite vás nesklame Goral Vodka Master, ktorá v sebe spája top slovenské suroviny a najmodernejšie technologické postupy. Jej výnimočnosť dokazujú ocenenia zo súťaží v Moskve, Hongkongu, Beverly Hills či Chicagu. Uvidíte, že jej čistota si získa aj vás.
(pr)