StoryEditor

Z pšeničných polí na náš stôl: Viete, ako sa vyrába vodka?

27.12.2018, 23:00
Takmer každý už niekedy ochutnal vodku – či už čistú, s ľadom, alebo v miešanom nápoji. Málokto sa však asi zamyslí nad tým, z akých surovín a ako sa vodka vyrába.

Ak sa chceme dozvedieť viac o výrobe kvalitnej vodky, nemusíme pritom chodiť ďaleko. Slovenský Spiš je vychýrený svojou liehovarníckou tradíciou a kvalitný alkohol sa tam vyrába aj dnes. Viac o výrobe vodky prezradil odborník z GAS Familie, Jozef Hančár, ktorý sa venuje aj príprave oceňovanej Goral Vodka Master.

Vodka je vlastne kombináciou liehu a vody, preto veľmi záleží na kvalite týchto surovín. Lieh sa v prípade vodky zväčša vyrába spracovaním pšenice, menej často napríklad zemiakov či ryže. Zlatisté klasy tak nie sú len symbolom chleba, ale aj vodky.

Destilácia pri nízkej teplote

V liehovare sa pšenica zošrotuje, pridá sa k nej voda a špeciálne enzýmy. Táto masa sa zohrieva, aby vznikol zápar. Neskôr sa do neho pridajú kvasinky a pripraví sa pšeničný zákvas. Po vyzretí sa začína samotná destilácia - zákvas sa zahrieva a začína sa z neho odparovať etylalkohol. Lieh určený pre Goral Vodka Master sa úmyselne zohrieva na nízku teplotu, aby bol etylalkohol čo najčistejší a obsahoval čo najmenej iných prímesí. Keď chceme naozaj kvalitný čistý lieh, treba destiláciu zopakovať. V prípade Goral Vodka Master sa tak deje až 7 krát. Výsledkom je čistý lieh, ktorý sa samozrejme kontroluje laboratórnymi skúškami v akreditovanom skúšobnom laboratóriu. Svoju finálnu tvár potom Goral Vodka Master naberá v GAS Familii v Starej Ľubovni.

Filtrácia, filtrácia, filtrácia

,,Keď lieh príde ku nám do GAS Familie, skontrolujeme jeho parametre a čistotu. Potom z neho namiešame malé množstvo vodky a následne ju zdegustujeme,“ opisuje Jozef Hančár. Ak je všetko v poriadku, začína sa samotný proces výroby. Veľký dôraz sa pri ňom kladie aj na kvalitu vody. Tá putuje z Belianskych Tatier až do Ľubovnianskej kotliny. Je obohacovaná o minerály a filtrovaná cez horniny, ktoré sa datujú do čias paleogénu a kvartéru. Výsledná kombinácia vody a liehu sa 7 krát filtruje. ,,Goral Vodka Master prechádza 7 rôznymi filtrami so 7 rôznymi materiálmi – máme uhlíkový filter, kremeninový, filter s diamantovým prachom...,“ hovorí Jozef Hančár. V tomto stave má vodka ešte 42-45 percent, na 40 percent sa upraví až po filtrácii.

Mesiac zrenia

Vyzrievanie sa netýka len vína, ale aj vodky, ktorá sa sceľuje v obrovskom nerezovom tanku. ,,Prebiehajú veľmi zložité chemické reakcie vodíkových mostíkov, ktoré sú v podstate neprebádané. Práve usporiadanie vodíka je pritom dôležité v chuti a vo všetkých vlastnostiach, ktoré vodka dosiahne,“ vysvetľuje Jozef Hančár. Po mesiaci sa výsledok zdegustuje, spravia sa analytické parametre a až potom sa plní do fliaš. Posledné slovo majú opäť degustátori, ktorí kontrolujú aj obsah jednej náhodne vybranej fľaše. Celý proces výroby vodky trvá mesiace, je materiálne aj časovo náročný, preto kvalitnú vodku nikdy nenájdete medzi najlacnejšími.

Ako chutí najlepšie?

Hoci Jozef Hančár v práci degustuje vodku povinne, pri vhodnej príležitosti si ju rád vychutná aj v súkromí. A ako mu chutí najlepšie? ,,Najradšej ju mám čistú, vychladenú na 6-7 stupňov, nepotrebujem ísť do mínusových teplôt. Goral Master je typická veľmi čistou chuťou, a takto ju ocením najviac.“

SPOZNAJTE GORAL VODKA MASTER

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 05:04