Allianz SDSS
StoryEditor

Uterák v ringu. December podčiarkol výsledky roku 2018

30.12.2018, 23:00
Decembrové prepady akciových trhov uzavreli slabý rok. Dlhodobejšiu podporu im nedokázali priniesť rokovania o obchode medzi USA a Čínou, ústretovejší Fed či nižšie ceny ropy. Či za poklesom trhov sú viac obavy z obchodných vojen alebo rast úrokových sadzieb, sa živo diskutuje. Nezhodnú sa nielen D. Trump s J.Powellom – guvernérom Fedu, ale jasno v tom nemajú ani finanční analytici.

V Európe sa s napätím čakalo na hlasovanie o brexite v britskom parlamente. Situácia bola ako vždy chaotická a neprehľadná a vyzeralo to na ťažký neúspech T. Mayovej, keďže k podpore dohody s EÚ sa hlásilo veľmi málo poslancov.  Premiérka Mayová preto radšej hlasovanie stiahla z programu. O čom sa však hlasovalo, bola dôvera vlastnej strany v T. Mayovú ako premiérku. Aby zmätok bol dokonalý, tak tá pre zmenu hlasovanie zvládla. Dôveru teda dostala premiérka, ktorá dojednala dohodu, ktorá nemá podporu.

K udalostiam mesiaca patrili aj zasadnutia hlavných centrálnych bánk. ECB sadzby nezmenila, no v očakávaniach budúceho vývoja je podstatne opatrnejšia. Zároveň ECB spresnila svoj plán, čo bude robiť s hotovosťou získanou za splatné dlhopisy nakúpené  v posledných rokoch ako súčasť opatrení na pomoc ekonomike po kríze – bude za ňu nakupovať dlhopisy nové. 

To znamená, že peniaze už raz centrálnou bankou investované do štátnych, podnikových či bankových zabezpečených dlhopisov sa tam budú točiť naďalej. A to veľmi dlho, ak sa diplomaticky chceme vyhnúť výrazu večne. Navyše guvernér ECB poznamenal, že kvantitatívne uvoľňovanie sa už stalo štandardným nástrojom menovej politiky centrálnej banky. 

S väčším napätím sa očakávalo zasadanie amerického Fedu. Že sadzby opäť zvýši, nik nepochyboval. Pozornosť bola zameraná na  následnú tlačovú konferenciu. Fed totiž dlhodobo naznačuje, že sadzby bude zvyšovať aj v roku 2019, no turbulencie na akciovom trhu spolu s tlakom amerického prezidenta mohli jeho plány naštrbiť. Fed síce zjemnil svoje očakávania, namiesto troch zvýšení aktuálne čaká iba dve, no trhy ostali sklamané. Čakali viac „empatický“ postoj. Veď tohtoročný december patril medzi tie najhoršie od roku 1931.

December tak prehĺbil straty na akciových trhoch. A to najmä na tých amerických, za prvé tri decembrové týždne padli o viac ako 10 %. Vďaka týmto poklesom sa aj americké trhy dostali do strát v porovnaní so začiatkom roka 2018. Ostatné regióny sa už v červených číslach motajú dlhšie. Predvianočná bilancia roka vyzerá neradostne – USA takmer -8 %, krajiny EÚ -10 až -15 %,  Japonsko takmer -12 %, Čína takmer -25 %. Časť strát na akciách bola pre eurového investora zmiernená oslabením eura, či už voči doláru alebo jenu.

Potešenie nepriniesol odchádzajúci rok ani dlhopisovým investorom. Kto dosiahol zhodnotenie na úrovni čiernej nuly, obišiel dobre. Rozširovanie rizikových prirážok korporátnych, bankových, ale aj štátnych dlhopisov spôsobil pokles ich cien. Čím rizikovejší bol emitent, tým viac sa prirážky rozšírili.  Ako jedným z mála sa zarobiť podarilo investorom do nemeckých štátnych dlhopisov. Ich výnosy poklesli na ten desaťročný o takmer štvrť percenta  a v závere decembra sa nachádzal na úrovni 0,25 % p. a.

Naopak, zlato si po rokoch azda opäť začalo plniť úlohu bezpečného prístavu, najmä v závere roka, pri raste nervozity na trhoch zarábalo. No v medziročnom porovnaní zarobiť nedokázalo ani ono.

Rok 2018 definitívne a presvedčivo ovládli medvede. Rok 2019 vari znovu opantajú býky.

Miro Kotov, portfólio manažér, Allianz  –  Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 07:34