StoryEditor

Ako vybrať správnu dĺžku lyží a veľkosť lyžiariek?

27.12.2018, 23:00
Zimná sezóna je doslova v plnom prúde, zjazdovky sa zapĺňajú lyžiarmi a počas Vianoc sa v lyžiarskych strediskách očakáva doslova nával ľudí, ktorí si budú chcieť zalyžovať.

Lyžovanie je nádherný, ale zároveň náročný šport. A to či už na vaše lyžiarske schopnosti alebo aj na výbavu, ktorú k tomuto športu nepochybne potrebujete. Základom sú vždy kvalitné lyže a vhodné lyžiarky, prípadne ešte lyžiarske palice. A samozrejme nezabudnite na ochrannú prilbu či rukavice. Poďme sa pozrieť na to, ako správne vybrať lyže a lyžiarky, aby bol váš zážitok z lyžovania čo najlepší.

Veľkosť lyží podľa vašej výšky

Predpokladajme, že kupujete klasické lyže, vhodné na bežné zjazdovky. V takom prípade od výšky vašej postavy odpočítajte 10 až 20 centimetrov. Pokiaľ ste nižšieho vzrastu, tak sú pre vás vhodnejšie kratšie a mäkšie lyže, pretože na ne lepšie prenesiete váhu a získate potrebnú stabilitu. Ak patríte medzi vysokých ľudí, zvoľte si určite tvrdšie a hlavne dlhšie lyže. Veľa však závisí od toho, akým štýlom lyžujete a aké sú vaše schopnosti. Odporúčame nechať si poradiť od odborníka a určite nekupovať lyže bezhlavo len podľa toho, ako vyzerajú. Napríklad lyže Blizzard sú výbornou alternatívou vhodnou pre každého, kto v zime rád lyžuje.

Mäkká či tvrdá lyžiarka?

Čo sa týka lyžiarok, tam máte dve základné možnosti – buď tzv. mäkšie lyžiarky, alebo tvrdé lyžiarky. V tomto prípade sa riaďte podľa svojho vlastného vkusu a toho, čo vám skrátka viac sedí. Komfort a pohodlie sú samozrejme dôležité, avšak ešte nad nimi je stabilita a bezpečnosť. To je absolútne zásadné – zvoľte si také lyžiarky, ktoré vám dodajú potrebnú stabilitu.

Dbajte ohľad na bezpečnosť

Bezpečnosť by mala byť skutočne na prvom mieste. Sami určite nechcete, aby ste z lyžovačky odišli so zlomeninou či dochrámaným kolenom. Takže, ak sa chystáte na hory, určite si vezmite kvalitné lyže, stabilné lyžiarky Head a takisto všetky ďalšie doplnky ako rukavice, helmu či lyžiarske okuliare. Potom bude vaše lyžovanie skutočne komfortné a parádne presne podľa vašich predstáv.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 17:12