StoryEditor

Dobré miesto

09.01.2019, 09:19

Projekt Dve sýpky je výkladnou skriňou kvalitného bývania a poctivého zázemia pre plnohodnotný život. Ponúka naozaj veľký priestor, nadmieru zelene i kultúrny bod na spoločenské stretnutia.

Veľkorysosť, atmosféra, prepojenie histórie so súčasnosťou. To sú hlavné atribúty dlho očakávaného projektu, ktorý vyrastá v bratislavskej mestskej časti Jarovce. Okolo dominantnej stavby sýpky pozostávajúcej z dvoch prepojených trojpodlažných budov z päťdesiatych rokov sa rodí nová sebavedomá štvrť s neopakovateľným šarmom.

Dve sýpky: Veľkometrážne byty, nový kultúrny bod, ale najmä pekný projekt.
Foto: ADOM. M Studio

​Osobný rukopis

Kedysi slúžili sýpky na uskladnenie obilia a stavali sa vo veľkom najmä od tridsiatych do šesťdesiatych rokov. Dnes ich míňame v autách, stoja opustené, nevyužité. Málokto sa nad nimi zamyslí. V prípade jarovskej sýpky bolo na to treba človeka, ktorý je známy tým, že dokáže vdýchnuť život zanedbaným stavbám a dať im nový obsah. Presne takto sa zrodil projekt Dve sýpky – v hlave architekta jazdiaceho každý deň okolo charakteristickej a peknej stavby, ktorá v ňom prebudila plán jej obnovy. Martin Paško zo spoločnosti ADOM. M Studio, stojaci za úspešnými a dnes už kultovými projektmi ako sú Design factory a Refinery Gallery, v nich už od začiatku videl unikátnu príležitosť vytvoriť tu svoj srdcový projekt, ktorý sa vymyká bežnému developerskému zámeru. Závan starých čias má zosobňovať jednak stavba sýpky i pôvodnej koniarne, dva nízkopodlažné domy so vzdušnými bytmi o veľkej obytnej ploche s terasami, lodžiami alebo predzáhradkami, útulné úzke uličky i komorné námestie, a to všetko v jednotnom štýle tradičných tehlových fasád. Vstup do areálu bez áut, ktoré tvorivý tím upratal do podzemných garáží, symbolicky dotvára replika vrátnice z minulého storočia. K realizácii myšlienky dochádza v týchto dňoch, po tom, čo do projektu vstúpil silný financujúci partner spoločnosť Dynastion.

Poctivosť: V snahe zachovať jednotný historický ráz pokryje fasády zhruba 7 000 m2 tehál.
Foto: ADOM. M Studio

​Genius loci

Nie každé miesto má svojho ducha. Dve sýpky ho majú na rozdávanie. Neštandardný koncept, ktorý ponúka protiváhu centru mesta, stavia na inšpiratívnej tvorivej atmosfére a komunitnom živote. V dvoch obytných domoch je 47 bytov s atypickou rozlohou od 49 m 2 pre jednoizbové až po 213 m 2 pre štvorizbové mezonetové byty. Ich súčasťou je aj externý priestor v podobe veľkých terás či lodžií - takmer polovica bytov má predzáhradku. Pre lepší komfort a akustickú pohodu sú práve tieto oddychové zóny i obytné miestnosti orientované do pokojnej obytnej zóny. Naopak, samostatné vstupy a schodiská s presklenými výťahmi do bytov vedú z námestia s reštauráciou a obchodmi, kde si budú môcť obyvatelia i návštevníci kúpiť čerstvé pečivo, posedieť si pri pohári vína alebo kúpiť dennú tlač. V samotných dvoch budovách sýpky so zachovanou typickou architektúrou vznikne nový kultúrny stánok, ktorý poskytne otvorený priestor na spoločenské akcie na prízemí a galériu na prvom podlaží. Jeho súčasťou bude i kaviareň s vlastnou záhradou, ktorú zveľadia exkluzívne dreviny. Premyslený koncept pripomína staré dobré časy nielen vizuálne, ale svojou poctivosťou predstavuje i návrat k ich filozofii. Keby bola architektúra hudba, tak Dve sýpky by boli jazz.

Zelený projekt: Všetkých 199 parkovacích miest pre obyvateľov a návštevníkov bude v podzemí.
Foto: ADOM. M Studio

​Ľudia chcú pekné veci a my ich chceme robiť

Po 11-tich rokoch v Banque Privée Edmond de Rothschild Europe, kde riadila kancelárie banky v Prahe aj Bratislave, sa rozhodla odísť a založiť vlastnú spoločnosť Dynastion, ktorá stojí ako financujúci partner aj za projektom Dve sýpky. Spolumajiteľka a šéfka Dynastionu Svetlana Dankovičová v rozhovore približuje príbeh vzniku spoločnosti.

 Vy ste privátna bankárka, dlhé roky ste pracovali pre Banque Privée Edmond de Rothschild Europe. Teraz stojíte ako finančný partner za projektom Dve sýpky v Jarovciach. To sa ako stane – takýto oblúk?
Jedenásť rokov v službách jednej z najstarších privátnych bánk sveta mi dalo veľmi veľa. Odišla som z banky najmä preto, že v bankovníctve ako takom prišlo k zásadným zmenám, regulácie zasiahli podstatu bankových služieb a mnohé veci sa centralizovali.  Nechcela som sa starať o našich českých a slovenských klientov z Luxemburska a nechcela som tam žiť.  Rozhodla som sa zúročiť skúsenosti a kontakty. Tak vznikol Dynastion, investičná spoločnosť, ktorej úlohou je zhodnocovať klientom peniaze a vyhľadávať pre nich ideálne investičné príležitosti na celom svete. Spoločnosť je postavená na dvoch pilieroch. Jedným je spolupráca s privátnymi švajčiarskymi bankami a investovanie na finančných trhoch. Druhým pilierom je prirodzené doplnenie vyváženého portfólia klientov priamymi vstupmi do neverejných investičných príležitostí. Firma investuje vlastné a klientske peniaze do zaujímavých projektov od energetiky cez klasické developerské projekty až po startupy. Investujeme v Európe aj v USA, ale samozrejme, že doma sme stále tu na Slovensku. 

Svetlana Dankovičová: „Podľa mňa sme v Bratislave premárnili viacero príležitostí urobiť zo starej budovy peknú a funkčnú vec,“ hovorí zakladateľka a šéfka Dynastionu.
Foto: Dynastion

Môžete o projektoch niečo povedať?
Počas relatívne krátkej histórie spoločnosti sme equitne financovali projekty v Prahe, Luxembursku aj v Bratislave. Investovali sme do startupu v New Yorku a momentálne pripravujeme veľkú investíciu v oblasti energetiky v Kalifornii. Projekt sa týka obnoviteľných zdrojov energie. Kalifornia je štátom, ktorý kladie na ekológiu mimoriadny dôraz a preto je aj legislatíva nastavená veľmi priaznivo. Pozitívne sme vyhodnotili aj politické a ekonomické riziko štátu. Sme síce  relatívne nová firma, ale napríklad v oblasti zrealizovaných investícií v Spojených štátoch sme na tom celkom dobre už dnes. Náš newyorský startup je zameraný na celkovú modernizáciu a zvýšenie kultúry streed food stravovania na Manhattane. Výrábame a následne prenajímame ekologické street food vozíky, ktoré sú súčasťou identity New Yorku. Vyzerá to ako science-fiction, ale faktom je, že slovenské peniaze sa dnes zúčastňujú modernizácie fenoménu, ktorý desaťročia tvorí identitu mesta, ktoré nikdy nespí. Všetko by, samozrejme, nebolo možné bez kvalitných lokálnych partnerov.

Ako sa objavili vo vašom portfóliu Dve sýpky?
Nie sme klasickí developeri – hľadáme naozaj projekty, ktoré nás oslovia a ktoré prinášajú aj nejakú viditeľnú pridanú hodnotu. Jedným z takýchto projektov je aj roky pustnúce prímestské nákupné centrum v Lamači, ktoré chceme kompletne revitalizovať v duchu aktuálnych trendov. Radi by sme mu vrátili dušu a život udržateľným moderným konceptom. Podobne to je aj pri Dvoch sýpkach. Projekt nám dáva zmysel. A to nielen finančný. Keď dnes vidím, aký veľký záujem Dve sýpky vyvolali, tak sa mi spätne potvrdzuje, že to bolo dobré rozhodnutie. Ľudia chcú pekné a zmysluplné veci a my ich chceme robiť. Ale nie je to jednoduché. Takéto projekty si vyžadujú oveľa viac práce v prípravných fázach. Zmysluplná symbióza krásy a finančného rácia je podmienkou toho, aby sa dali takéto projekty zrealizovať a aby boli schopné žiť svojím životom. Nie je to ľahká úloha. Ale to je cesta, ktorú sme si vybrali.

Prečo?
Pozrite, pôvodný projekt vystavaný okolo jarovskej sýpky bol síce nádherný, ale roky stál. Nebolo možné preň nájsť zmysluplné financovanie. Keď sme sa prvýkrát stretli s architektom Martinom Paškom, ktorý je jeho autorom, boli sme nadšení. Lenže potom prišlo obdobie, kedy bolo treba celú tú krásu a myšlienku pretaviť do reality, a tam sme sa zasekli na viac ako rok. Boli to mesiace tvrdej práce, než sme dokázali postaviť funkčný finančný model, pričom sme sa nechceli dotknúť ničoho, čo vytvára čaro toho celého priestoru. Moji kolegovia odviedli kus skvelej práce. Veľmi sa teším, že sa nám to podarilo.

Čo vás láka na takýchto projektoch? Veď možno lepšie by bolo nájsť si pozemok a developovať vlastnú vec od začiatku až dokonca.
Nové projekty sú, samozrejme, oveľa jednoduchšie. A my sa im nijako nebránime a niekoľko ich aj pripravujeme. Mňa osobne však vždy fascinovali staré budovy a okamžite sa mi v hlave rozbiehali filmy o ich oprave a novom využití. Asi som tým nejako nakazila aj svojich kolegov.  Ale nie je to zámer. Skôr si myslím, že priťahujeme takéto projekty a ony priťahujú nás. Podľa mňa sme v Bratislave premárnili viacero príležitostí urobiť zo starej budovy peknú a funkčnú vec. Ja tomu po finančnej stránke rozumiem a nemám voči tomu žiadnu kritickú výhradu. Tak to proste bolo. Možno aj preto si roky nikto nevšímal staré obchodné centrum v Lamači. Ideálna poloha, ideálna veľkosť, ale na prvý pohľad neprívetivá a navyše aj spustnutá budova, ktorá akoby nič pekné nevie ponúknuť. Ale keď sa na ňu pozriete v kontexte celého okolia, predstavíte si ju opravenú a obrastenú zeleňou, plnú ľudí, ktorí sa tam cítia dobre a radi sa tam vracajú za všetkým, čo potrebujú ku svojmu každodennému životu, zrazu sa vám zjaví v inom svetle.

Takto si predstavujete aj Dve sýpky?
Áno. Je to príjemná predstava, máme však pred sebou ešte dlhú cestu. Ale ak chcete hovoriť o predstave, skúste si predstaviť, že bývate pár kilometrov od centra Bratislavy, ale nemusíte stáť každé ráno cestou do práce v kolóne a rovnako ani cestou domov.  Po návrate domov ste na mieste, kde funguje komunitný život, máte tam dobrú reštauráciu, kaviareň, galériu a príjemné prostredie. Môžete vybaviť rýchly nákup u susedov v Rakúsku, vyjsť na vychádzku priamo do prírody za vašimi oknami, alebo vybehnúť na hrádzu.  

Viac o Dvoch sýpkach sa dočítate na webstránke projektu. 

(Natívna informácia)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 23:17