StoryEditor

Divoké zjazdy, ale aj čarovný relax. Aj to je Horné Rakúsko

06.02.2019, 23:00
Neďaleké Horné Rakúsko má čo ponúknuť milovníkom zimy všetkých kategórií. Šumava očarí ligotajúcou sa scenériou ponad obrovskými zasneženými stromami, strediská Hochficht a Feuerkogel sú ideálne pre rodiny, Dachstein West so 44 km dlhým lyžiarskym okruhom vyzýva k pohybu popri ľadovcovej panoráme.

Ideálne pre týždeň na horách a rozlúčku so zimou sú pre Slovákov jarné školské prázdniny strávené v Hornom Rakúsku. Vyhľadávaná lyžiarska oblasť vzdialená od necelých troch hodín od Bratislavy totiž spĺňa tri najdôležitejšie kritériá zimnej lyžovačky podľa ankiet – dobrú dostupnosť a kvalitu zjazdoviek a výhodnú cenu.

Zimný oddych však nie je len o zjazdovaní. Pozrite sa, čo všetko ešte oblasť ponúka:

Ľadovcové výhľady
Najväčší lyžiarsky komplex v Hornom Rakúsku Dachstein West ponúka okrem rozmanitých zjazdoviek a lyžiarskych atrakcií aj nádherné výhľady na takmer 3 000 metrov vysoký Dachstein v objatí ľadovcov.

Kombinácia veľhôr a jazier
Celá oblasť Salzkammergut (Soľná komora) je dokonalou kombináciou hôr a jazier. Známe jazerá Ebensee, Traunsee, Wolfgangsee či Hallstättersee, ku ktorým sa stáčajú zjazdovky stredísk, sú obohnané majestátnymi vrcholmi Álp a obkolesujú ich dokonale malebné rakúske dedinky. 

Ak čakáte od zimnej dovolenky viac, s kartou Salzkammergut Winter Card získate zľavy až do 25 % do múzeí a termálnych kúpeľov, na sane s konským záprahom, lyžiarske školy a iné. Získate ju zdarma pri pobyte nad tri noci.

Bežkovanie v ligotavej rozprávke

© Oberösterreich Tourismus GmbH, David Lugmayr

Šumava nenadchýna len alpských lyžiarov. Pohoria s obrovskými zasneženými stromami poskytujú takmer dokonalé podmienky na bežkovanie. V športovom komplexe Nordisches Zentrum Böhmerwald čaká bezmála 80 kilometrov perfektne upravených vysokohorských bežkárskych tratí.

Najznámejšie kúpele
Bolo by hriechom v oblasti Salzkammergut nenavštíviť cisárske mestečko Bad Ischl, najstaršie soľné kúpele v Rakúsku. V Bad Ischle sa zasnúbila Sissi s cisárom Františkom Jozefom I., ktorého matka sa tu úspešne liečila na neplodnosť. Dnes sa v mieste zasnúbenia nachádza mestské múzeum a prístupná je aj letná cisárska vila, ktorej prehliadka je plná pikošiek a zaujímavostí z cárskeho dvora.

Za návštevu stojí aj legendárna cukráreň Café Zauner, fungujúca už od roku 1832. Očarujúci je aj výhľad z neďalekého vrchu Katrin, ku ktorému vedie mestská lanovka.

Na snežniciach v národnom parku
Príroda v zime spí. Alebo predsa len nie? Pri prechádzke Národným parkom Vápencové Alpy na snežniciach ukazujú horské lesy svoj tichý a majestátny pôvab. Národným parkom návštevníkov sprevádzajú skúsení „rangeri“, ktorí vedia, kde nájsť skryté stopy života.

Múčne lahôdky

© Oberösterreich Tourismus GmbH, Stefan Mayerhofer Dve klasické lahôdky hornorakúskej kuchyne a obľúbené jedlo každého hosťa horskej chaty. Výdatné knedličky pod plášťom zo zemiakového cesta ukrývajú pikantnú mäsovú náplň. A ľahký a sladký cisársky trhanec si najlepšie vychutnáte so slivkovým kompótom.

Sedem najlepších zimných stredísk Horného Rakúska:

  • Dachstein West, Gosau, Soľná komora
  • Freesports Arena Dachstein Krippenstein, Obertraun, Soľná komora
  • Feuerkogel, Ebensee am Traunsee, Soľná komora
  • Kasberg, Grünau im Almtal, Soľná komora
  • Hochficht, Mühlviertel
  • Hinterstoder, Pyhrn-Priel
  • Wurzeralm, Spital am Pyhrn, Pyhrn-Priel

Ponuky lyžiarskych a zimných pobytov v Hornom Rakúsku nájdete na

www.hornerakusko.sk

 (pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 17:34