StoryEditor

Doteraz neprelomený systém zabezpečenia rieši aj najväčšiu slabinu moderných áut

11.02.2019, 23:00
Akokoľvek paradoxne to môže znieť, ale nové autá sa dajú ukradnúť oveľa jednoduchšie než autá v minulosti. Existuje viacero spôsobov ochrany pred krádežou, ale len jeden z nich doteraz neprekabátil žiadny zlodej.

Pravidelne píšeme o tom, ako ľahko sa dnes kradnú autá. Ich slabým miestom sa stali systémy bezkľúčového vstupu a štartu, ktoré nám na jednej strane zjednodušujú život, na druhej strane sú príčinou ich veľkej zraniteľnosti. Krádež auta je dnes až tragikomicky banálna záležitosť – zabudnite na Nicolasa Cagea s Angelinou Jolie, ktorí sa 60 sekúnd babrali s odcudzením starých vozidiel, v dnešnom svete by to boli amatéri.

V extrémnom prípade zlodejom stačia 4 sekundy

I neobratným zlodejom dnes na ukradnutie auta stačia desiatky sekúnd, za 30 sekúnd stihnú obrať celú rodinu. A sú zdokumentované prípady, keď to esá svojho odboru zvládli len za 4 sekundy. Trpko-úsmevné v tejto súvislosti je, že na to nepotrebujú ani žiadnu kozmickú techniku, auto za státisíce či milióny zdolajú s komponentmi za pár eur, ktoré sa dajú bežne kúpiť na internete.

Ignorovať tento stav znamená koledovať si o problém – treba sa brániť. Ako? Možností je, pochopiteľne, viac, ale ak sa nechcete zbaviť komfortu bezkľúčového odomykania a štartovania automobilu (a pri celom rade áut to ani rozumne nejde) alebo so sebou nosiť kľúčik od auta v plechovke od sardiniek, je vhodné staviť na „nepriestrelné”zabezpečenie, ktoré problém vyrieši za vás.

Neprelomené zabezpečenie existuje

V tomto smere nie je stopercentný žiadny konvenčný systém – niektoré dokážu rozumne predísť aspoň vyššie opísanému riziku, neriešia však iné. A spásou dnes rozhodne nie je ani zabezpečenie prostredníctvom GPS a GSM – každý trochu schopný zlodej používa rušičky, ktoré tiež kúpi za pár drobných. Existuje však systém, ktorý myslí na všetky používané spôsoby odcudzenia vozidla a doteraz sa nenašiel jediný zlodej, ktorý by ho prekonal. Nazýva sa VAM R1 a je dielom spoločnosti s koreňmi v Českej republike a na Slovensku.

Zlodejom sa môže podariť vniknúť do vozidla, už s ním však nedokážu odísť. VAM R1 je elektromechanické zabezpečenie, ktoré sa do každého auta montuje unikátnym spôsobom. Aj v úplne totožných modeloch sú zabezpečené iné časti a na iných miestach a vďaka kombinácii niekoľkých spôsobov zabezpečenia je systém pre zlodeja neprekonateľný.

Systém bol nainštalovaný už do tisícoviek áut a do dnešného dňa je zdokumentovaných viac ako 500 pokusov o odcudzenie. Ani jeden nebol úspešný, nepomáha ani použitie zmienených rušičiek signálu, výmena riadiacej jednotky motora či palubnej dosky, výmena spínacej skrinky, použitie duplikátu kľúča, použitie čítačky kódov alebo diaľkových ovládaní, nehovoriac o preberaných systémoch predĺženia signálu bezkľúčového odomykania a štartu. Ak chcete mať istotu, že svoje auto nájdete tam, kde ste ho naposledy opustili, systém VAM R1 vám ju dopraje.

Máte záujem o systém VAM R1?

Systém VAM je k dispozícii pre ľubovoľné auto a jeho montáž zabezpečia technici firmy v pobočkách v Bratislave, Nitre, Kalnej nad Hronom a Lemešanoch.. Viac informácií o doteraz neprekonanom zabezpečovacom systéme VAM si môžete prečítať na webe výrobcu, kde nájdete aj všetky ostatné podrobné informácie o možnostiach obstarania. www.autoalarm-vamos.sk

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 19:17