StoryEditor

Banka spája vlastníkov s investormi

23.04.2019, 00:00
Novým jedinečným produktom sa snažíme osloviť celý slovenský trh, aby sa do služby Match'it zaregistrovalo čo najväčšie množstvo subjektov a vytvorila sa široká ponuka pre investorov, ako aj pre firmy na predaj, hovorí Tomáš Korauš - Riaditeľ odboru štruktúrovaného financovania.

Novú službu Matchʼit zaviedla ČSOB po vzore materskej banky KBC. Uzavretá digitálna platforma, ktorá umožňuje komunikáciu a výmenu informácií medzi vlastníkmi firmy a záujemcami o kúpu, funguje pomerne krátky čas. Aký je o ňu záujem?

Záujem je veľký, pretože pod záštitou ČSOB ponúkame firmám jednoduchý nástroj, ako rýchlo a bezpečne nájsť investora pre svoju spoločnosť. Na druhej strane pre investorov ponúka Matchʼit portfólio malých a stredných podnikov na predaj. Na jednom mieste teda investori môžu nájsť vhodných cieľových partnerov. V apríli 2019 spustíme platformu Matchʼit pre verejnosť a budú sa tak do nej môcť prihlásiť prví investori, na predaj máme už desiatky firiem.

Prečo je služba dôležitá pre malé a stredné firmy?

Matchʼit prináša pre malé a stredné firmy riešenia v situáciách, ktoré prichádzajú v živote podnikateľa v mnohých prípadoch iba raz. Ak podnikateľ nemá vyriešené nástupníctvo, väčšinou je logickým východiskom predaj firmy. Momentálne sa na trhu nachádza niekoľko poradenských spoločností, ktoré ponúkajú svoje služby v tejto oblasti. Často sú však limitované, či už schopnosťou nájsť dostatočný okruh investorov, alebo ich vlastnými kapacitami. Potom sú tu veľkí hráči, ktorí sa zameriavajú len na najväčšie transakcie. To vynecháva z hry práve malé a stredné podniky. ČSOB túto dieru na trhu vykrýva a ponúka podnikateľom jednoduchú službu Match´it, cez ktorú môžu ponúknuť investorom svoju spoločnosť bezpečným a anonymným spôsobom, čoho garantom je práve bankový „background“ ČSOB. Investori v prvej fáze vidia len anonymné profily o firmách na predaj a len po súhlase majiteľa môže daný investor vidieť názov spoločnosti aj so spracovaným informačných memorandom.

V čom sú jej výhody s ohľadom na jej medzinárodný rozmer?

Keďže Matchʼit už úspešne funguje u našej materskej banky v Belgicku, od prvého momentu je táto platforma prepojená a na slovenské spoločnosti sa môžu pozerať aj investori registrovaní v Belgicku a naopak. Skupina KBC pripravuje zavedenie tejto platformy aj na ďalšie kľúčové trhy, ako sú Česko, Maďarsko či Bulharsko, čo ešte viac zatraktívni našu ponuku.

Aké sú očakávania do budúcnosti, čo by banke mala Matchʼit služba priniesť?

Budeme sa snažiť osloviť týmto jedinečným produktom celý slovenský trh, aby sa do služby Match ´it zaregistrovalo čo najväčšie množstvo subjektov a vytvorila sa široká ponuka pre investorov, ako aj pre firmy na predaj. Predovšetkým však využijeme našu sieť privátnych a korporátnych bankárov, ktorí dôverne poznajú svojich klientov. Očakávame, že naša finančná skupina bude môcť poskytnúť týmto klientom kompletný servis služieb a poradenstva nadväzujúceho na nástupníctvo a prípadný predaj firmy, a tak zvýšiť ich lojalitu.

Mohli by ste ilustrovať na príklade z krajín, kde už funguje dlhšie, koľko záujemcov ju ročne využije a koľko predajov sa aj s jej využitím realizovalo?

Výsledky platformy Matchʼit môžeme ilustrovať na belgickom prípade: priemerne je v platforme približne 30 spoločností na predaj, násobne viac registrovaných investorov a po dvoch rokoch fungovania platformy bolo uzavretých 12 transakcií.

​"Odborník – poradca pomôže klientovi pripraviť sa na generačnú výmenu tak, aby nedošlo k ohrozeniu firmy a podnikateľovho majetku v prípade zdĺhavého dedičského konania."

So službou Matchʼit súvisí aj poradenstvo, ktoré banka poskytuje nielen pre rodinné firmy v oblasti nástupníctva. Sú malé firmy rizikovejšie či zraniteľnejšie s ohľadom na zmeny v politickej a ekonomickej situácii krajiny a EÚ?

V rámci rozširovania našej ponuky služieb prichádzame okrem platformy Matchʼit aj s novou poradenskou spoločnosťou ČSOB Advisory, ktorá je stopercentnou dcérou ČSOB, a. s. Reagujeme na dopyty našich klientov, ktorí prvýkrát čelia otázke nástupníctva. Toto však nie je jediná výzva, s ktorou sú malí a strední podnikatelia konfrontovaní. Nielen zo skúseností z poslednej krízy vieme, že malé firmy veľmi citlivo reagujú na zhoršenú ekonomickú situáciu krajiny. Taktiež majú ťažší prístup k financovaniu a k štátnej pomoci. Na druhej strane treba povedať, že malé a stredné firmy a obzvlášť tie rodinne vlastnené sú flexibilnejšie v hľadaní riešení a v snahe prekonať krízu.

Rodinné firmy sú špecifické, akú úlohu tu môže zohrať odborník, keď firma rieši nástupníctvo?

Odborník – poradca pomôže klientovi pripraviť sa na generačnú výmenu tak, aby nedošlo k ohrozeniu firmy a podnikateľovho majetku v prípade zdĺhavého dedičského konania. Nastavením pravidiel správy rodinného majetku a strategických kontrol sa klient vyhne potenciálnym konfliktom pri rozhodovaní o budúcom smerovaní firmy. Poradca v ideálnom prípade zohrá úlohu na oboch stranách – majiteľovi či zakladateľovi vyrieši spôsob odchodu z aktívnej roly vo firme a zabezpečenia na dôchodok a na druhej strane nástupcovi pomôže dostať sa na „trón“ vo firme. Samozrejme, toto nie je možné bez získania si klientovej dôvery.

ČSOB

V čom vedia byť odborníci banky nápomocní pri sprostredkovaní predaja firmy alebo vyhľadania vhodného investora?

ČSOB Matchʼit nie je len samotná platforma, ale stojí za ňou tím ľudí, ktorí zastrešujú celý proces od registrácie, po vyplnenie potrebných informácií, ako aj komunikáciu s obomi stranami. Keďže ide o privátnu platformu, s každým používateľom máme podpísanú zmluvu a dohliadame aj na to, aby všetky informačné memorandá o firmách na predaj boli vyplnené korektne a pravdivo. Takisto Matchʼit tím dbá o to, aby aj investori mali vyplnené profily komplexne, čo uľahčí majiteľom firiem na predaj rozhodnutie, či zostanú anonymní, alebo odkryjú svoju firmu danému investorovi.

Ako vnímate akvizičné financovanie, mje z hľadiska banky vhodné aj pre stredné firmy? Čo v tejto oblasti ponúka ČSOB?

Banky sa v oblasti akvizičného financovania zväčša orientujú na väčšie transakcie, ktorých však v posledných rokoch ubúda. Preto sme sa v ČSOB zamerali aj na financovanie akvizícií malých a stredných podnikov. Úspešne sme zrealizovali niekoľko takýchto transakcií, kde sme využili naše know-how z tejto oblasti. Vieme tak vyjsť v ústrety novým investorom, ak budú potrebovať financovanie na kúpu podnikov, ktoré vyplynie z platformy Match ʼit alebo poradenstva spoločnosti ČSOB Advisory.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 23:20