StoryEditor

Ľudia so zvýšenou potrebou magnézia – patríte medzi nich?

13.05.2019, 00:00
Naše telo je dômyselný organizmus, ktorý potrebuje pre správne fungovanie veľa dôležitých látok. Jednou z nich je aj magnézium. Viete v akých situáciách ho potrebujeme dopĺňať?

Keď nás trápi srdce

Problémy so srdcom sú veľmi nepríjemné a často mimoriadne vážne. Najhoršie na tom je, že si len zriedka pripustíme, žeby sa mohli týkať aj nás - veď je predsa všetko v poriadku, veď som ešte mladý. No problémy kardiovaskulárneho charakteru sa bohužiaľ stále viac týkajú aj mladých ľudí. Kardiaci asi vedia, že magnézium pomáha v súvislosti s koronálnou chorobou srdca a artériovou hypertenziou. Je samozrejmé, že správny a zdravý životný štýl je pre naše zdravie absolútnym základom, no popri zdravom životnom štýle a vyváženej strave je magnézium naozaj dobrý pomocník.

Keď máme v tele srdcia dve

Áno, počas tehotenstva sa budúca mamička musí starať o zdravie a výživu dvoch sŕdc. Dieťa, ktoré sa práve vyvíja potrebuje čo najlepšiu a najkomplexnejšiu výživu. A samozrejme aj jeho mamina. Hladina magnézia v súvislosti s tehotenstvom klesá v ženskom tele predovšetkým na začiatku tretieho trimestra. Preto je dôležité nezanedbať jeho dopĺňanie.

Keď intenzívne športujeme

Dnešná doba športu praje. Stále viac ľudí sa rozhoduje pre zdravý a aktívny životný štýl. Často pri tom ide o naozaj náročne aktivity. Stačí sa prejsť po parku a môžeme vidieť ľudí, ktorí intenzívne trénujú a seriózne pracujú na pokorení svojich vlastných rekordov. Cyklisti, bežci, vyznavači ultra športov v štýle Spartan by však nemali zabúdať na potreby svojho tela. Magnézium je pre nich potrebným doplnkom. Má blahodarný vplyv na svalovú kontrakciu a normálny rytmus srdca. Jeho nedostatok sa okrem iného môže prejavovať aj ako depresia, apatia, alebo svalová slabosť.

Keď sme vystavení stresu

Stres, zvlášť v náročných povolaniach, sa ešte pred nedávnom bral ako samozrejmosť, s ktorou treba rátať. No stále častejšie problémy s nervovými zrúteniami, syndrómom vyhorenia, či rozpadom vzťahov presvedčili mnohé moderné spoločnosti, aby sa táto choroba našej spoločnosti začala brať vážne. Aj tu je magnézium jedným z užitočných pomocníkov. Pomáha so znižovaním napätia, trasľavosti, tenznej bolesti hlavy a tiež v boji proti únavovému syndrómu.

Keď sa ozývajú nepríjemné kŕče

Kŕče sú správou nášho tela, že s ním nie je niečo v poriadku a mali by sme mu venovať väčšiu pozornosť. Je jedno, či ide o kŕče spôsobené stuhnutými svalmi, intenzívnym športovaním, menštruačnými stavmi alebo tehotenstvom. Ako nám v takých prípadoch môže pomôcť magnézium? Pôsobí na tonus hladkých svalov a tak je nápomocné pri zmierňovaní všetkých vyššie spomenutých symptómoch.

Aké doplnkové magnézium?

Ak sa rozhodnete siahnuť po doplnkovom magnéziu, zvážte také, ktoré vďaka prirodzenému nosiču zvyšuje jeho efektívne vstrebávanie a nezaťažuje organizmus. Veľmi užitočným nosičom je kyselina orotová. Jej asi najväčšou výhodou je, že je prírodného, biologického pôvodu. Nachádza sa totiž v zelenine, alebo aj v kolostre a mlieku a naše telo si tak s ňou vie veľmi dobre poradiť. Na trhu je viacero magnézií, ktoré si môžeme kúpiť v lekárňach. Jedným z nich je aj Magnerot® od nemeckej spoločnosti Wörwag Pharma. Je to zároveň jediné magnézium s dihydrátom magnéziumorotátu, teda s kyselinou orotovou. Dostanete ho v každej dobrej lekárni.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 05:45