StoryEditor

Vývojové trendy v oblasti IoT/OT komunikačných riešení

16.05.2019, 00:00
Technologické inovácie sa už bežne objavujú aj tam, kde by sme ich ešte prednedávnom vôbec neočakávali. Rýchly vývoj technológií a inovatívnych riešení je charakteristickým sprievodným javom súčasnej modernej doby.

Najvýraznejšie sa to prejavuje v takých sférach, akými sú priemyselná výroba, služby, rozvodné siete či doprava. V týchto oblastiach je už dnes implementácia nových technologických trendov a inovácií do praxe samozrejmým predpokladom ich úspešnej existencie v budúcnosti.

Názorným príkladom je snaha o budovanie inteligentného riadenia dopravy a osvetlenia v mestských aglomeráciách v rámci takzvaných Smart City projektov. Zavádzajú sa prvky centralizovanej automatizácie riadiacich a kontrolných procesov v globálnych rozvodných sieťach, elektriny i plynu a spolu s nimi aj inovatívne riešenia odpočtov spotreby energií v domácnostiach. Dnes je už samozrejmosťou aj robotizácia a automatizované riadenie najrôznejších výrobných procesov, inteligentné dopravné a skladové systémy či  dokonca automatizácia obsluhy zákazníkov v retailovej sfére a mnohé iné riešenia, implementované v bežnej praxi. Takmer všetky ich môžeme zahrnúť pod spoločný názov IoT/OT (Internet of Things / Operation Technology) riešenia.

Komunikačná infraštruktúra vhodná aj pre extrémne klimatické podmienky

Základným stavebným komponentom pre IoT/OT riešenia je komunikačná infraštruktúra, ktorá musí byť schopná zabezpečiť ich funkčnosť a vysokú spoľahlivosť, často aj v zložitých prevádzkových podmienkach. Nezriedka sa požaduje funkčnosť v širokom rozsahu teplôt, od hlbokého mínusu -40/45°C až po vysoké teploty dosahujúce +70/75°C, zvýšená odolnosť voči vibráciám, prachu či striekajúcej vode. Od komunikačných komponentov pre IoT/OT riešenia sa vyžaduje podpora komunikačných protokolov a štandardov, ako ich poznáme z tradičného sveta informačných technológií, ale zároveň i špecifických priemyselných komunikačných protokolov, ako je napríklad SCADA. Často sú vybavené takými funkcionalitami ako je GPS, akcelerometer a gyroskop.

Veľkým prínosom pre dizajn IoT/OT riešení môže byť aj dostupnosť aplikačných kontajnerov pre prevádzku špecifických aplikácií priamo v rámci HW/SW prostriedkov komunikačného zariadenia (takzvaný Edge Computing / Edge Application). Všetky tieto funkcionality môžete nájsť v rámci produktového portfólia komunikačných komponentov pre IoT/OT riešenia od spoločnosti Cisco Systems. Nájdete tu širokú škálu prepínačov pre priemyselné použitie, od najjednoduchších (IE 1000, IE 2000, IE 3000) až po prepínače podporujúce sofistikované protokoly a implementáciu softvérovo definovaných sietí (SD Access) aj pre IoT/OT prostredie (IE 4000, IE 5000). Funkčne zaujímavé pre dizajnérov sú určite aj Cisco smerovače určené pre použitie v priemyselnom prostredí, takzvané Industrial Integrated Services Routers, alebo inak označované aj ako IoT Gateways (IR800 Series).

Spoločnosť Cisco Systems je uznávaným technologickým lídrom v oblasti Wi-Fi riešení a platí to aj v prípade WiFi komponentov pre IoT/OT prostredie. Access Pointy pre Industrial Wireless riešenia (napríklad typy IW3702, AP1552) sa vyznačujú vysokou odolnosťou a spoľahlivosťou aj v tých najnáročnejších prevádzkových prostrediach.

Nechýbajú ani nástroje pre manažment IoT/OT infraštruktúry

Produktové portfólio industriálnych riešení od spoločnosti Cisco Systems obsahuje aj nástroje pre správu IoT/OT riešení. Industrial Network Director je komplexný sieťový manažment, ktorý svojou funkčnosťou pokrýva riadenie prevádzky a správu IoT/OT riešení od zabezpečenia takzvaných Plug-and-Play inštalácií komponentov, cez prehľadný grafický portál na správu až po zobrazovanie komunikačných štatistík, alarmov a API integrácie s externými prostrediami. Pre manažment a správu geograficky rozľahlých IoT riešení je určený cloudový manažment Cisco Kinetic.

Zjednotená komunikačná infraštruktúra

Ešte v nedávnej minulosti boli riešenia pre automatizáciu a kontrolu výrobných procesov (OT/Operation Technology) spravidla striktne izolované technologické ostrovčeky, spravované dedikovaným tímom vysoko špecializovaných technických pracovníkov. Požiadavky na centralizáciu riadenia, vyššiu efektivitu prevádzky, automatizáciu procesov v spojení s technickým pokrokom a inováciami v oblasti IoT/OT viedli k vývojovému trendu a potrebe priameho prepájania IoT/OT technológií s prostredím tradičných komunikačných sietí. A práve spoločnosť Cisco Systems poskytuje už dnes unikátne komunikačné riešenia schopné vytvoriť technologicky jednotnú infraštruktúru pre IoT/OT prostredie a tradičné komunikačné IT siete.

Cisco Systems ako dlhoročný a nespochybniteľný technologický líder v oblasti komunikačných technológií prinieslo so svojimi inovatívnymi prístupmi aj do IoT/OT komunikačných riešení vyššiu bezpečnosť a spoľahlivosť v prevádzke spolu so zjednotením komunikačných riešení na úrovni campus fabric a softvérovo definovaného prístupu (SD Access). Takéto zjednotenie prináša zároveň aj úplne nové dizajnové a funkčné možnosti aplikačného rozšírenia IoT/OT riešení. Vyškolení experti a konzultanti spoločnosti Dimension Data vám už dnes dokážu navrhnúť a dodať bezpečné a prevádzkovo spoľahlivé Cisco IoT/OT riešenia takým spôsobom, aby sa stali integrálnou súčasťou vašej existujúcej komunikačnej infraštruktúry.

Peter Mihalovič, konzultant riešení spoločnosti Dimension Data Slovakia

 (pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 14:46