StoryEditor

Zmiešajte to najlepšie s najlepším a vznikne Nestville Whisky Blended, deväťročná. Slovenská!

27.05.2019, 00:00
Predstavte si sladkastú vôňu karamelizovaných orieškov, medu a kvetov. Nadýchnite sa. Pridajte k tomu ešte smotanovú chuť s výraznými tónmi vanilky a čokolády. Zatvorte oči. Už je to takmer dokonalé. Z diaľky, ale predsa ju cítiť, k vám ešte dolieha aróma opekaného dreva.

Tak chutí naša deväťročná Nestville whisky blended. Viete, prečo je taká dobrá?

Aqua vitae = voda života 

Jej základ tvorí krištáľovo čistá podtatranská voda a kvalitný, sedemkrát destilovaný destilát. Nielenže je spišskom regióne 260-ročná liehovarnícka tradícia, na ktorú výroba prvej slovenskej whisky nadviazala, priamo do srdca Hniezdneho priteká spod Belianskych Tatier horská voda. Je obohatená o minerálne zloženie, filtrovaná horninami, ktoré sa datujú do čias paleogénu a kvartéru. A potom že na východe nič nie je! Sme šťastní ľudia.

Voda je základ života, aj našej whisky. Tá horská je bohatá na vápnik, magnézium a železo. Whisky Nestville dodáva pevnosť, ostrosť, nezameniteľnú chuť a originalitu. Výslednú chuť whisky možno totiž ovplyvniť zadymením sladu, starostlivo vedeným spôsobom kvasenia, jemnosťou destilácie alebo zrením v dubových sudoch, no jedine voda dodáva whisky jedinečnú pevnosť a stálosť, ktoré sa žiadnym zo spomínaných procesov zmeniť nedajú.

Ako vzniká zlato?

Našu deväťročnú blendovanú whisky tvorí vyvážená zmes obilnej a sladovej whisky z archívnych zásob. Pre dosiahnutie dokonalej harmónie chutí sa zmiešava 90 percent obilnej whisky s 10 percentami sladovej whisky. 

Vďaka sedemkolónovej destilácii a starostlivému uskladňovaniu v sudoch, kde dýcha, vyvíja sa a vníma okolité prostredie, si Nestville zachováva jedinečný charakter whisky. Takýto typ destilácie je zároveň ďalším unikátom výrobcu. Nepoužíva sa totiž nikde inde na svete. To si pýta prípitok!

Výsledná harmónia chuti a vône destilátu je dosiahnutá miešaním jednotlivých druhov obilných a sladových whisiek tak, aby si Nestville zachovávala svoje charakteristické tóny vanilky, jemnú sladkosť a slabučké triesla. A potom? Deväť rokov čakáme.

Kto tvorí Nestville?

Spoločnosť Nestville Distillery je z okolia Starej Ľubovne, konkrétne z malebnej obce Hniezdne. Už niekoľko rokov vyrába prvú slovenskú whisky z čarokrásneho údolia Tatranského národného parku, Pieninského národného parku a Levočskej vrchoviny. Je teda pravá slovenská. Veď sa na ňu príďte sami pozrieť a ochutnajte ju.

Dobre chutí aj svetu. Nestville Whisky už stihla vyhrať niekoľko prestížnych ocenení. V rokoch 2017 a 2018 v Číne získala dvojitú zlatú medailu v CWSA Best Value, najväčšej a najprestížnejšej vínnej a liehovarníckej súťaži.

Momentálne má Nestville naplnených približne 17-tisíc sudov, čo predstavuje asi 3,4 milióna litrov whisky destilátu. Asi stotisíc litrov sa stratí vyparovaním pri zrení, stále však zostane dosť aj pre vás. Ochutnajte Nestville Whisky a príďte do Nestville parku v Hniezdnom naučiť sa o whisky viac.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 13:54