StoryEditor

Všetko šliape, ako má

11.06.2019, 00:00
Biofyzik, dátový výskumník a finalista rebríčka Forbes 30 pod 30 otestoval smartfón Galaxy S10+ v praxi.

Stanislav Hrivňak je vyštudovaný biofyzik, ktorý v súčasnosti pôsobí v košickej pobočke spoločnosti GlobalLogic ako Data Scientist. Momentálne sa venuje aplikácii umelej inteligencie v rôznych biomedicínskych odvetviach.

Aký typ smartfónov ste doteraz používali?

Za posledné roky som z rôznych dôvodov vystriedal viaceré typy od značiek Apple, Samsung, Huawei a Honor.

Mali ste možnosť si na pár dní vyskúšať nový Galaxy S10+. Ako ste s ním boli spokojný?

Musím povedať, že som mal veľmi vysoké očakávania, keďže je to predsa len najvyšší model značky. V priemere je výsledok taký, že očakávania boli naplnené. S10+ mi vie šetriť čas, zjednodušiť život a dá sa naňho spoľahnúť.

Ktorá z funkcií sa vám najviac páčila?

Odomykanie pomocou odtlačku prstov mi prišlo mimoriadne praktické. Funguje to rýchlo a spoľahlivo. Pre mňa osobne to má ešte pridanú hodnotu v tom, že som si vedomý, ako to funguje z technologického hľadiska a čo všetko to musí stíhať urobiť za polsekundu, keďže je to až 3D sken. Je to fascinujúce. Taktiež sa mi veľmi páčil mód displeja na nočné čítanie s výraznou redukciou modrej farby.

Ako hodnotíte nové kamery a ich funkcie?

Moja najväčšia pochvala patrí nahrávaniu videí, ktoré je v rámci smartfónov jednoznačná topka z toho čo som doteraz zažil. Kvalitná stabilizácia obrazu, rýchle preostrovanie na diaľku a blízko, prispôsobovanie sa svetelným podmienkam a 4K rozlíšenie. Wow!

Čo hovoríte na nový, pohlcujúci Infiniti-O displej s ultrazvukovým snímačom odtlačkov prstov?

Pri prvom používaní som ani nevedel o tom, že si na displeji dali špeciálne záležať, takže som nebol nijako zvonku ovplyvnený. Napriek tomu som pri prvom spustení videa zažil príjemné prekvapenie, keďže tak kvalitný obraz som ešte na mobile nezažil. Bolo to niečo podobné ako keď zhruba 5 rokov dozadu som začal používať notebook s Retina displejom a odvtedy mi všetky „klasické“ displeje prídu ako veľmi chabé. Čiže displej skutočne zabodoval.

Boli ste spokojný s výdržou batérie?

Áno, prekvapivo aj pri vysokej zátaži (zapnutá GPS navigácia, občasné fotenie/nahrávanie videa, emailové a chatové notifikácie, časté telefonáty) bola batéria schopná vydržať celý deň. Pri mojom bežnom dennom používaní zase s prehľadom vydržala 2-3 dni.

Samsung Galaxy S10+ Ceramic čierna je k dispozícii s internou pamäťou až 1 TB s možnosťou ďalšieho rozšírenia o microSD kartu o ďalších 512 GB. Využili by ste túto možnosť?

Myslím, že nie. Nie som typ človeka, ktorý používa mobil na všetko (na väčšinu vecí uprednostním notebook a pod.), tým pádom aj hardvérové požiadavky sú u mňa o niečo znížené. Viac pamäte by malo zmysel asi pre ľudí, ktorí točia veľa videí vo vysokom rozlíšení.

Ako ste boli spokojný s celkovým chodom a svižnosťou systému?

Som dynamický typ človeka a v tomto zariadení veľmi oceňujem milisekundovú odozvu po dotyku. Všetko šľape ako má. Zaujímavé by ale bolo vidieť nakoľko sa svižnosť systému zníži po 1-2 rokoch, keďže väčšina z nás má s týmto fenoménom zlé skúsenosti. Osobne si však myslím, že s daným hardvérom akým S10+ disponuje by mala byť aj táto skúška ohňom úspešne zvládnutá.

Myslíte, že Galaxy S10 a S10+ sú skôr určené ženám alebo mužom?

Myslím si, že v tomto rozdiel nie je, keďže všetky pozitíva S10+, ktoré som doteraz spomenul, sú rovnako používané mužmi aj ženami. Napríklad moja manželka sa do tohto smartfónu veľmi rýchlo zamilovala a už sa ma snažila presvedčiť či jej ho nedarujem.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 08:29