StoryEditor

Sporiť sa oplatí

05.06.2019, 00:00
Nečakané výdavky, náhle životné zmeny či naplánované kúpy. Vždy sa oplatí mať finančnú rezervu, vďaka ktorej sa cítime omnoho bezpečnejšie a lepšie môžeme reagovať na rôzne situácie.

Nikto z nás si s nadšením neuťahuje opasok, no sú rôzne podoby toho, ako sa dá sporiť. Ľudia si väčšinou pri slove sporenie predstavia veľké sumy, ktoré by si mali odkladať na účet. Začať šetriť si však môžete aj odkladaním menších finančných čiastok. Nezabúdajte, že aj euro za deň vám na konci mesiaca prinesie tridsať eur. Ani sa nenazdáte a o takých päť rokov už máte k dobru až 1825 eur.

Denné sporenie

Jedným zo spôsobov, ktorý vás môže naučiť príjemnej „finančnej gramotnosti“ je aj približná predstava o tom, ako v priebehu dní šetríte. Ak si napríklad kúpite akýkoľvek tovar, ktorý je v akcii, tiež ste niečo ušetrili. Práve funkcia Denné sporenie v aplikácii VÚB banky sa zameriava na takéto denné drobnosti. V aplikácii si mimoriadne zábavným interaktívnym spôsobom potiahnete prstom mince či bankovky do „kasičky“. Na začiatku sa to môže zdať možno zbytočné, no uvidíte, ako vás to začne baviť, keď sa usporená suma postupne začne zvyšovať.

Denné sporenie má formu „virtuálneho“ sporenia, teda peniaze ešte reálne nedorazili na váš sporiaci účet. Pomocou pár klikov však môžete previesť ušetrenú sumu do reálneho sporiaceho účtu. Nemáte sporiaci účet? Nevadí, môžete si ho úplne jednoducho aktivovať dokonca aj pomocou aplikácie VÚB Mobil Banking. Samozrejme, bez poplatkov. A hoci si môžete peniaze zo sporiaceho účtu kedykoľvek previesť späť v prípade potreby, je tu malá motivácia, aby ste si tu peniaze udržali. Pri pravidelnom mesačnom sporení od 20 do 1000 eur totiž získate zvýhodnený bonusový úrok až do 0,40% p.a. K vášmu účtu vo VÚB (alebo VÚB Účtu Magnifica) si môžete otvoriť až päť sporiacich účtov na rôzne účely.

Flexisporenie

Ak však nie ste typ, ktorý baví neustále otvárať aplikáciu a zaznamenávať usporenú sumu, je tu aj niečo viac „smart“. Nazýva sa to Flexisporenie a o jeho plnú funkciu sa nemusíte absolútne starať. Stačí si ho len jednoducho aktivovať v ktorejkoľvek pobočke a ono už vám samé bude šetriť. Ako? Pri každej platbe kartou sa vám môže suma zaokrúhliť na 1 euro, 5 eur  alebo dokonca na desiatky eur smerom nahor. Tento rozdiel sa vám automaticky prevedie na Sporiaci účet.

Iste. Miera vašich odložených peňazí súvisí aj s príjmami. Sporiť sa však môže naučiť každý, pričom sú k tomu potrebné len malé kroky. Môžete ich zvládnuť spolu s VÚB bankou.   

 (natívna informácia)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 11:33