StoryEditor

Tekuté objatie pre mozog a telo

17.07.2019, 00:00
Cítite sa ráno unavení a bez potrebnej dáky energie? Možno ste sa len zle vyspali, mali za sebou ťažké chvíle a nedokázali sa s nimi správne vyrovnať. Možno máte nekvalitnú matrac, zlé podloženie tela počas spánku, prípadne robíte chybu v živitospráve a celom životnom štýle. A možno vám chýba jeden z najkvalitnejších prírodných stimulantov – dobrá káva. Tá, ktorá je tekutým objatím pre mozog a celé telo.

Nemecké príslovie hovorí, že káva a láska sú najlepšie horúce. Viacerí z nás ju ju pijú a denne si doprajú len pre jej lahodnú chuť a príjemné osvieženie. Avšak veľmi málo ľudí si pritom uvedomuje, že výhody kávy nespočívajú len v jej stimulačnom efekte, ktorý možno oceníte aj pred plánovanou kondičnou jazdou v Bratislave. Nejeden celosvetový výskum predsa potvrdil, že  káva ovplyvňuje celé telo a mozog človeka. Či už pozitívne alebo negatívne, to už záleží len na vás a vašej primeranej konzumácii.

Aby ste však pri najbližšej šálke tohto lahodného nápoja, popíjaného za pekným jedálenským stolom ocenili viac než len jeho chuť, pustite sa s nami do zaujímavého čítania o káve. Káve, ktorá dokáže spájať, premeniť nudnú chvíľu na zaujímavé posedenie, byť svedkom plodných diskusií a uzatvárania výhodných ponúk.

Káva vám dodá potrebnú silu a energiu

Hľadáte účinný nástroj efektívnej práce pre zamestnancov? Uvarte im každé ráno šálku chutnej kávy Arabica! Takáto káva obsahuje kofeín, najpoužívanejší stimulant na svete.

Výrazne zlepšuje rozličné mozgové funkcie, ako napríklad schopnosť krátkodobého a dlhodobého zapamätania si, pozornosť, čas odozvy, ako aj náladu a duševné zdravie vo všeobecnosti. Ale pozor, každý organizmus reaguje na kofeín v závislosti od metabolizmu a fyziológie človeka inak. Ukázalo sa ale, že podľa výskumu nie je 400 mg kofeínu (cca 3 šálky denne) spojených s nepriaznivými účinkami toxicity. (Tieto "prijateľné denné normy" sa netýkajú tehotných žien, fajčiarov a ľudí s chronickými ochoreniami)

Zrýchľuje metabolizmus

Nie je nad to - vychutnať si kávu v pohodlí svojej novej sedacej súpravy a viesť s blízkymi príjemné diskusie. Nechať sa unášať jej vôňou a lahodnou chuťou s kúskom sladkej cukrovinky a pritom chudnúť. Slovami Haliny Pawlowskej – „Nejlepší sport je kafe a dort!"

Ani nie tak ďaleko od pravdy, to v podstate potvrdíme slovami, že kofeín sám o sebe aktivuje všetky procesy v tele, vrátane metabolizmu a medzibunkového metabolizmu, a okrem toho je určitým spôsobom diuretický a odstraňuje prebytočnú vodu z medzibunkového priestoru, a je významnou súčasťou činidla na spaľovanie tukov.

Podľa výsledkov americkej štúdie, pravidelná konzumácia čiernej kávy zrýchľuje metabolizmus o 4-10 %, iné štúdie ukázali priemerný nárast miery spaľovania tukov o 10-12 % u obéznych ľudí a takmer o 30 % u chudých ľudí.

Obsahuje vitamíny a stopové prvky

Káva je ako živé obilie na krásnom obraze do kuchyne, ktoré má v sebe obrovské množstvo prospešných látok. Niektoré z nich sú pri jej  tepelnom spracovaní zničené (preto sa hovorí, že zelená káva je zdravšia), no ďalšie sa zase pri správnej príprave v automatickom alebo inom kávovare do celej šálky postupne uvoľnia.

Takže v jednej porcii espressa je obsiahnutý (ako percento dennej spotreby):

  • Riboflavín (vitamín B2): 11 %;
  • Kyselina pantoténová (vitamín B5): 6 %;
  • Mangán a draslík: 3 %;
  • Horčík a niacín (vitamín B3): 2 %.
  • Nesmieme zabudnúť ani na vápnik fosfor a železo.

Káva má aj množstvo antioxidantov, takže vám pomôže zostať mladšími. Pri primeranej dennej spotrebe kávy dokážete pomôcť pečeni, zmierniť cukrovku, demenciu, Alzheimerovu chorobu, zlepšiť rast vlasov a riešiť mnohé iné nedostatky, s ktorými neúspešne bojujete. Dávajte si ale pozor na to, aby ste si ju ráno neuvarili tak silnú, že prebudí aj susedov.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 06:14