StoryEditor

Zázrak z prírody, ktorý sa oplatí vyskúšať a každý z vás ho má doma

18.07.2019, 00:00
O vode môžeme povedať, že je to hlavné bohatstvo našej planéty, najúžasnejšia látka v jej jednoduchosti a skrytej moci. Každé telo obsahuje 75 – 80 % vody, no čistota a trvanlivosť tejto zložky fyzického tela je priamo závislá od zloženia a kvality tekutiny, ktorú konzumujeme počas celého svojho života. Od vody, ktorú denne pijeme a používame na množstvo vecí.

Odborníci sa však domnievajú, že mnohé ľudské choroby a predčasné starnutie populácie sú spojené s dvoma procesmi:

  • poruchami metabolických funkcií tela
  • a samo-otravy fyzického tela.

Voda to dokáže dať všetko do poriadku a v našom tele aktívne ovplyvniť priebeh metabolických procesov a včasné odstraňovanie odpadových produktov smerom von. Pitná voda nielen uhasí smäd, pomáha ľuďom byť zdravými, krásnymi a úspešnými.

Voda je často ten najlepší liek, je to jeden z najdôležitejších faktorov ľudskej dlhovekosti a darov, ktoré dala príroda každému jednému z nás. A ak sa chcete o jej účinkoch dozvedieť niečo viac, pustite sa dočítania nášho zaujímavého článku a možno prídete na spôsob, ako si s ňou pomôcť.

Čo je vodoliečba?

Ak si myslíte, že ide iba o priame liečenie popíjaním čistej vody, nie je to celkom tak. Voda dokáže liečiť svojim zložení, no pomáha aj správne nastavenou teplotou a tlakom. O prospešných účinkoch obľúbenej vodoliečby sa môžete presvedčiť v najbližších kúpeľoch. Môžu za to zdroje termálnej pramenitej vody s obsahom minerálov, ktoré pri správnom použití zasiahnu a vyliečia konkrétnu oblasť na vašom tele.

Masáže, škótske streky, kúpeľ v bazéne alebo vo vani, subaquálna masáž a mnohé iné procedúry sa postarajú o zlepšenie mnohých životne dôležitých funkcií tela a orgánov. Nie každý si ale môže dopriať tento luxus a hľadá spôsoby, ako to zvládnuť aj doma.

Domáci wellness a hydroterapia

Zloženie pitnej vody významne ovplyvňuje kvalitu nášho života, fungovanie všetkých orgánov a systémov ľudského tela, prispieva k dlhovekosti a komfortu života. Voda je teda dôležitým prvkom ľudského zdravia. Aby sa však mohla používať ako efektívny spôsob liečby rôznych chorôb, musí sa nielen piť, ale aj využívať na  vodné procedúry. Ak si to chcete vyskúšať aj doma, majte na pamäti, že množstvo a potreba kvalitných uterákov vo vašej domácnosti sa určite zvýši, čo pre vás ale nepredstavuje žiadne riziko.

Kúpele

Rôzne kúpele vám pomôžu sa zbaviť mnohých chorôb. Takéto postupy sa môžu vykonávať s použitím čerstvej vody, ktorá tečie z kohútika v čistej forme, pridaním niektorých látok, použitím odvarov z liečivých rastlín, či regulovanej na vyššiu teplotu.

V takomto prípade si poistite domácnosť aj špeciálnou termostatickou batériou, ktorá vám požadovaný komfort zaistí bez najmenších problémov. Zloženie vody už asi veľmi neovplyvníte.

A čo človek potrebuje vedieť o zložení pitnej vody?

Pokúsme sa na to spoločne prísť. Väčšina chemických prvkov v pitnej vode je zastúpená vo forme solí. Z nich najväčšiu časť tvoria uhličitany (CO 3 ) sodíka a vápnika - až 80 %. Síran sodný, vápnik a horčík sú tu v obsahu asi 13 %. Zvyšných 7 % tvoria iné soli, ktorých zloženie sa pohybuje v širokom rozmedzí. Samozrejme, závisí to aj od regiónu a oblasti, v ktorej bývate a zdrojov, ktoré by mohli kvalitu pitnej vody v jej blízkosti narušiť.

Aj preto sa napríklad odporúča inštalovať a umiestniť žumpy 10 m3, čo najďalej od zdroja vody a podzemných vôd. Správne zložená voda v podobe príjemne teplého kúpeľa vám potom pomôže s odstránením porúch nervového systému.

Pri obezite a chronickej pneumónii je potrebné užívať kúpele s postupným zvyšovaním teploty: do desiatich až pätnástich minút je potrebné do nádoby opatrne pridať horúcu vodu. Horúce kúpele pomáhajú zbaviť sa chorôb spojených s metabolickými poruchami a záchvatmi urolitiázy. Takéto postupy sú však kontraindikované v prípadoch neuspokojivého stavu srdca a ciev.

Tiež sú prípady, kedy je hydroterapia kontraindikovaná inak. Môže spôsobiť komplikácie a dokonca exacerbácie (zhoršenie) niektorých chorôb.

Mnohé vodné postupy nie je možné aplikovať v prípade kožných ochorení, porúch kardiovaskulárneho systému, v prípade akútneho zápalu, ako aj žien počas menštruácie.

Domáca alebo profesionálna hydroterapia môže byť založená aj na účinkoch mechanického vplyvu vody na telo. V tomto smere sa najviac oplatí investovať do kvalitných sprchových zostáv a hlavíc, z ktorých obrovského množstva si určite tú svoju obľúbenú vyberiete. Mnohé z nich využívajú niekoľko programov, nastaviteľných pomocou jednoduchého otočenia.

  • Klasická kruhová sprcha je porovnateľná s bodovou masážou, kde príjemne strháva z tela staršiu pokožku;
  • Sprchová ihla (jeden prúd) ďalej zlepšuje pocit brnenia a prekrvenia tela;
  • Sprchový dážď akoby obalil telo nejakým druhom hmly, ktorá ho celé osvieži;
  • Vzostupná sprcha významne zlepšuje zasa tón svalov a panvy;
  • Kaskádová sprcha kvôli intenzívnym prúdom padá ako vodopád, ktorý môže byť prospešný aj ako ionizátor.

Voda je mimochodom, okrem prírody a dreva jeden z najlepších ionizátorov, ktorý zbavuje naše prostredie kladne nabitých iónov, vďaka ktorým sa inak cítime vyčerpaní a s radosťou potom padáme do pohodlia kvalitných prehozov na posteľ.

Veľmi dobre sa budete cítiť aj po kúpeli, v ktorom bude pár kvapiek obľúbeného vonného oleja. Skúsiť to môžete aj s perličkovým kúpeľom, ktorý stimuluje krvný obeh, prúdenie lymfy a zlepšuje činnosť dýchacieho a kardiovaskulárneho systému.

Spôsobov je naozaj veľa a pevne veríme, že vybrať si ten správny, alebo priamo navštíviť kúpele, nebude pre vás žiadny problém. Ide predsa o vaše zdravie a psychickú pohodu.

 (pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 15:31